Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - ÅkeH

Sidor: [1] 2 3 ... 6
1
Tekniska problem och förslag / Redigera bildstorlek vid filhämtning
« skrivet: 2021-08-07, 13:07:58 PM »
Hej!

När man försöker hämta en för stor fil till mediabiblioteket får man bara ett felmeddelande som talar om vilken storlek filen maximalt får ha. (Max storlek är inställbar, jag vet). Nu innehåller ju Genney redan bra verktyg för att ändra på format/storlek på bilderna, men de verktygen står bara till förfogande om man redan har lagt in filen i Genney.

Vore det inte möjligt att öppna stora filer i Genneys editor så att man kan redigera upplösning/storlek/kompression till tillåten nivå innan man sedan lägger till dem i mediabiblioteket istället för att man ska tvingas göra detta i en extern editor?

/Åke

2
Hur gör man för att ...? / SV: Välja bort anmarkering?
« skrivet: 2021-07-21, 15:51:36 PM »
Aha, tack!! Den inställningsknappen har jag missat helt. Trodde det var en genväg till de vanliga inställningarna.

 :)

3
Hur gör man för att ...? / Välja bort anmarkering?
« skrivet: 2021-07-20, 08:17:18 AM »
Hej!

Har just hittat funktionen "startperson" (hur jag nu har kunnat missa det under alla år, men jag har kanske valt tidigare att inte använda den pga nedanstående). Mycket praktiskt för att snabbt kunna ta sig tillbaks till roten på trädet och sedan navigera vidare. Däremot tycker jag att det ser oerhört plottrigt ut när alla anor markeras med en blodsdroppe.

Kan man välja bort den markeringen någonstans eller finns det ett annat snabbkommando för att komma till rotpersonen i trädet? (Det är ett evigt tråcklande att vända på vyerna och gå tillbaks några generationer i taget...)

Hälsningar
Åke

4
Allmänt om Genney / SV: Uppdatera från Genney 2 till Genney 3
« skrivet: 2021-07-13, 12:24:51 PM »
Ah, OK, tack!


5
Allmänt om Genney / Uppdatera från Genney 2 till Genney 3
« skrivet: 2021-07-13, 09:38:16 AM »
Hej!

Jag har hittills bara använt G3 på en dator och behöver nu uppdatera även min laptop. Tyvärr har jag glömt om det bara var att installera G3 ovanpå befintlig G2 eller om man måste avinstallera G2 först.

Tips?

/Åke

6
Tekniska problem och förslag / SV: Problem vid olika upplösningar
« skrivet: 2020-10-24, 19:28:35 PM »
Låter bra!  :)

Det är ju inte så svårt att ställa in proportionerna i huvudfönstret, det stora problemet är andra/nya fönster (som det jag nämnde) som alltså öppnas "utanför" den mindre skärmen och som inte går att nå och flytta (eller finns det ett knep?) Skulle min monitor t.ex. gå sönder så verkar det enda sättet att nå det fönstret och få tillbaks det inom det synliga fältet på TVn vara att ominstallera Genney eller ev. editera någon ini-fil eller att använda "Återställ till originalvärden), om nu det hjälper. Här borde det kunna finnas en enkel lösning som hindrar programmet från att öppna ett fönster på positioner som ligger utanför skärmens aktuella upplösning. Den enklaste lösningen vore förmodligen att helt enkelt öppna detta fönstret mitt på skärmen så som alla andra (?) fönster i programmet gör.

(Som jag sa så kan man dock fortfarande nå och editera "Notering" genom att öppna fönstret för hela händelsen.)

7
Tekniska problem och förslag / Problem vid olika upplösningar
« skrivet: 2020-10-20, 22:01:03 PM »
Hej!

Jag har just stött på ett problem som verkar behöva någon sorts lösning.

Jag använder normalt en 1080p TV man har nyligen även skaffat en 1440p (WHQD) monitor till datorn. Om jag växlar mellan dessa två så uppstår följande problem:

Om jag använder den lägre upplösningen och sedan växlar till den högre så startas Genney i ett fönster med den forna storleken, trots att jag kör i fullskärmsläge. Genney startas då alltså inte i fullskärm, utan i ett fönster med samma storlek som upplösningen på den förra skärmen.

Om jag använder Genney på en skärm med valet fullskärm så förväntar jag ju mig att detta även gäller för den nya skärmen om jag byter upplösning. Posítionerna för alla fält och fönster måste då genereras i relation till  den gällande upplösningen, inte sparas som statiska värden.

Om jag använder den högre upplösningen (monitorn) och klickar på rutan "notering" i biografi-fältet så öppnas ett inmatningsfönster för att editera "Notering" i högerkanten på skärmen, alltså där Biografi ligger. Om jag en gång har använt detta kommando och sedan använder Genney på TVn (alltså med lägre upplösning) så verkar kordinaterna för fönstret ha sparats. Fönstret för inmatining öppnas alltså nu på koordinaterna i högerkanten på WHQD-Skärmen, och ligger därmet (till höger) utanför synfältet på 1080-TVn och går inte att se över huvud taget. Man får bara obegripliga "pling"-felmeddelanden från Windows. Det finns inget sätt att nå det här fönstret utan att öppna Genney på den högupplösande skärmen, och då öppnas (enligt ovan) Genney i ett fönster (med storleken satt efter den lägre upplösningen) istället för helskärm, och fönstret för inmatning måste "hämtas in" ifrån sin position till höger utanför detta fönster.

Ungeför detsamma gäller f.ö. för fältet i nederkanten för makar och barn. Detta fältet ligger iof i huvudfönstret, men problemet är detsamma - proportionerna för fälten i huvudfönstret verkar sparas som statiska värden och inte stå i relation till upplösningen. Alternativt är problemet här detsamma som ovan - när man växlar från hög till låg upplösning så öppnas Genney inte i ett fönster som är anpassat till den nuvarande upplösningen utan till den som rådde tidigare. Har man då växlat ifrån hög till låg upplösning så startas Genney i ett fönster som är större än skärmen, och delar av det hamnar utanför det synbara fältet. Till skillnad ifrån inmatningsfältet ovan går detta dock att korrigera genom att klicka på knappen för helskärmsläge.

Uppenbarligen så genereras dessa fönster efter faktiska värden/koordinater snarare än koordinater relativa till skärmen upplösning.

Det här behöver korrigeras på något sätt. Worst case vore ju här att jag skickade tillbaks den högupplösande skärmen och sen bara använder skärmar med lägre upplösning. Då vora enda sättet att få tag på fönstret för "Noteringar" att helt ominstallera Genney (eller möligtvis att radera filen som innehåller de här inställnignarna).

8
Allmänt om Genney / SV: Genney version 3
« skrivet: 2020-07-12, 13:01:59 PM »
Jag skulle vilja kunna använda kombinationer av "från/tlll" och "omkring" för datum. Felmarkeringen stör mig mindre än att händelsen sorteras in fel på tidslinjen. Jag misstänker att det inte stöds av gedcom och därför hanteras som ren text istället för ett datum. Kanske hade det räckt med att sorteringen känner av datum även när inte formatet stöds av gedcom.

9
Allmänt om släktforskning / SV: Hur förhåller du dig till GDPR?
« skrivet: 2020-01-15, 14:54:12 PM »
Jag skulle också anse att Genney är ett privat register precis som sagts, det är nog mer problem med träd på nätbaserade tjänster som Ancestry och liknande. Jag har dessutom inte några direkta personliga uppgifter i trädet mer än födelsedatum och -ort.

Ska man hårddra GDPR som det står här så skulle jag få kräva in medgivande ifrån i princip varenda person i mitt telefonregister... i synnerhet som det är sparat på Google. :o

Men som jag tolkar texten ovan så kan man ju i princip alltid hävda att man avser göra en tryckt text om familjen. Det kan ju kännas lite motvalls, jag hade ju snarare förståelse för att man söker medgivande från personer innan man gör en tryckt bok än ett register på datorn.

10
Tekniska problem och förslag / SV: Dialog kvar i mouse over preview
« skrivet: 2019-09-06, 17:48:51 PM »
Tack, jag skickade en kopia det hållet, jag har aldrig använt den knappen förr.

Jag tolkade "Tekniska problem och förslag" som riktat till utvecklare/admin och inte som en diskussion mellan medlemmar, men hör inte tråden hemma här så är det ju bara att ta bort den.

 :)

/Åke

11
Tekniska problem och förslag / Dialog kvar i mouse over preview
« skrivet: 2019-09-06, 16:38:09 PM »
Hej!

Jag trodde att jag hade skrivit om det här fenomenet för länge sedan men jag hittar ingen tråd så jag har kanske bara inbillat mig det. I alla fall så är det ett fenomen som jag har undrat över länge.

Om man startar Genney och öppnar ett dialogfönster (sök- eller inmatningsfönster el.dyl.) och sedan stänger detta igen och därefter går med muspekaren till Genney-symbolen i aktivitetsfältet och sedan till det lilla preview-fönstret så öppnas mouse over preview i full storlek. Det är bara det att dialogfönstret som man just stängde ligger kvar. Aktiverar man Genney med ett klick så försvinner dialogfönstret igen.

Det här är ingen stor grej egentligen, men det är ganska irriterande om man har ett annat program aktivt och snabbt vill kolla upp data i Genney-fönstret som är i bakgrunden. Uppgifterna man vill åt döljs alltså då av det senast öppnade dialogfönstret trots att man har stängt det.

Jag har precis stött på samma "problem" i en Java-kurs där man rekommenderas att stänga ett öppnat dialogfönster (i AWT) med setVisible(false). Om man istället stänger med dispose() så uppträder inte det här problemet. Jag är dock inte säker på huruvida det kan finnas några andra nackdelar med att använda dispose.

Hur Genney är skrivet har jag naturligtvis ingen aning om, men eftersom symptomen är identiska så kanske det är värt att nämna.

(PC, Win 10)

/Åke

12
Hur gör man för att ...? / SV: Omkring (datum)
« skrivet: 2019-06-19, 08:59:51 AM »
Hej!

Jag tänkte precis ställa samma fråga.

Det går alltså att skriva "från omkring 1800 till 1810", men inte "från 1800 till omkring 1810".

Är detta nån konstig begränsning i GEDCOM?

13
Hur gör man för att ...? / SV: Flytta/synka med ny dator.
« skrivet: 2019-03-24, 13:41:09 PM »
Sorry om jag bumpar, men det känns vettigare än att öppna en ny fråga på samma tema.

Är det fortfarande det här som gäller för transport av register, alltså Dokument- och Roaming-mapparna som måste kopieras för att få en identisk kopia på en annan dator?

Jag kopierade just över bara Dokument-mappen men då blev jag tvingad att importera ett par nya platser till platsregistret när jag öppnade släktregistret. Ligger platsretistret under Roaming, eller måste jag ta med ytterligare mappar?

...eller är det vettigare att använda funktionen för säkerhetskopiering för att flytta register?

14
Allmänt om Genney / Ny licens??
« skrivet: 2018-08-27, 20:40:16 PM »
Jag fick just ett mail med en ny licensfil ... varför då?

Jag avinstallerade Genney för flera veckor sedan på en gammal dator och installerade på en ny dator och förde över licensen som man skulle. Allting funkade som det ska och det var som sagt flera veckor sedan...

 :o

15
Allmänt om Genney / Flytta licens till ny dator
« skrivet: 2018-07-24, 12:18:04 PM »
Jag har Genney installerat på två datorer. Har skaffat en ny laptop och vill föra över allt från den gamla till den nya.

Räcker det med att jag går in i Genney och "tar bort" licensen på den gamla datorn och sedan installerar den på den nya, eller krävs det mer för att avregistrera den gamla datorn?

Sidor: [1] 2 3 ... 6