Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Fammo

Sidor: [1] 2
1
Hur gör man för att ...? / Göra patrilinjär antavla
« skrivet: 2021-04-04, 16:41:27 PM »
Jag försöker göra en patrilinjär antavla utifrån en proband. Jag vill bara ha föräldrarna bakåt på den agnatiska sidan. Men hur jag än försöker så lyckas det inte. Även hustrurnas föräldrar kommer med. Ibland även alla barn. Är det någon som kan göra en dummyinstruktion på hur man skall göra?

2
Allmänt om Genney / Uppgradering till Genney3
« skrivet: 2020-12-31, 14:46:13 PM »
Jag hr inte varit någon flitig användare av Genney på ett tag. Fick ett meddelande om uppgradering till vversion 3 i december. I ett mejl fick jag info om att jag som vers 2 användare kunde uppgradera till vers 3 för en ringa kostnad, men det stod ingen info om hur jag skulle göra för att betala och vilket pris som gäller.

Fick den 19 dec också inbjudan till frågestundschat med datum 12 december. Den 21 dec fick jag en korrigering att det gällde den 20 december. I vilket fall som helst skickades mejlen så att jag inte hade någon möjlighet att delta pga av felaktiga datum. Vore bra om ni spelar in sådana här frågestunder.

Idag tänkte jag uppgradera Genney till vers 3, en hade glömt bort den lilla meningen till en ringa kostnad. Resultatet blev att det nu står Demo på min Genney vers.

Tacksam för hjälp att få fullständig vers 3 av GEnney.

/Lis-Beth


3
Hur gör man för att ...? / Adoptiv- och biologiska föräldrar
« skrivet: 2020-07-26, 14:13:26 PM »
Jag har forskat på en adopterad persons biologiska släkt med biologisk mor och far med mera. Hur gör jag för att också infoga adoptivföräldrarna i släktträdet?

4
Allmänt om Genney / Utskrift valda delar ättlingr
« skrivet: 2019-12-15, 17:32:45 PM »
Hej! Nu var det ett tag sedan jag höll på med Genney, så jag har glömt vissa saker. Jag skall skriva ut info om ättlingar, men vill utelämna info om yrken och källorna. Hur gör jag? I övrigt såg det bra ut.

5
Allmänt om släktforskning / Konvertera csv.gz fil
« skrivet: 2019-06-17, 17:08:36 PM »
Detta är inte direkt en Genney-relaterad fråga, men eftersom det finns många datakunniga måste jag ställa frågan.

Hur konverterar man en csv.gz-fil till en .csv-fil. Jag håller på att ladda upp DNA och på ett företag laddas det ned  som csv.gz och det andra företaget kräver .csv.

Finns det något enkelt sätt som till och med jag kan förstå? :-[

6
Hur gör man för att ...? / Koppla bort en förälder
« skrivet: 2019-06-01, 17:23:54 PM »
Jag håller på med en kvinna som får tre barn inom äktenskapet. Maken dör och flera år därefter får hon ett barn till. Ingen fader nämns. Jag kopplar bort familjen från barnet och försöker därefter lägga till modern som redan existerande. Men det går inte, fadern följer med på köpet.Hur gör jag?

7
Hur gör man för att ...? / Gedcom-filer och olika släktregister
« skrivet: 2019-05-31, 14:57:51 PM »
Hej!

1)Nu är det ett tag sedan jag höll på med Gedcom och olika släktregister så jag har glömt hur man gör. Jag har valt att inte lägga allt i ett stort träd utan gör olika små register för olika släktgrenar. När jag nu utvecklar dessa små register, kan jag då lägga till det till det stora trädet? Det måste ju gå att koppla ihop på något sätt, tycker man. Min tanke är att jag har bättre koll om i ett mindre träd om allt är felfritt. Eller, måste jag göra allt i det stora trädet?

2) När jag importerade delar av ett släktträd till ett nytt register fick jag meddelande om ett fel som gällde datum. Hur gör man för att komma till det stället och korrigera datumet. Har i efterhand försökt leta igenom släktregistret efter felaktigt datum men inte lyckats hitta det.

8
Hur gör man för att ...? / Leta på födelseår
« skrivet: 2019-02-12, 19:58:09 PM »
Hej!
Jag har letat efter personer i mitt släktträd på namn och plats via Sökfunktionen, och det fungerar bra. Men när jag letar efter kriteriet födelseår så hittar jag det inte. Ansökan om kompensation för krigsveteraner finns, men inte Födelse. Kan det verkligen stämma?

9
Tekniska problem och förslag / Ännu ett platsregister
« skrivet: 2018-11-01, 08:44:38 AM »
Hej! Är det någon som känner till om det finns, eller har, ett platsregister för Finlands avträdda områden till Sovjetunionen efter krigen under förra århundradet. Det gäller kommuner, ev. församlingar och byar. Det var ju många finländare som föddes där när det var finskt. Eller, är det manuell hantering som gäller? Vad skriver man då? Ryssland eller Finland. Det var ju finskt när det begav sig. Hur har andra gjort?

10
Hur gör man för att ...? / Olika val vid export
« skrivet: 2018-10-09, 11:37:59 AM »
Hjälp!

Har frågor i forumet om exportvarianter UTF-8, Genney och Gedcom5.5, men har inte förstått innebörden av det.

Nu har jag själv kommit dit att jag skall exportera och får frågan om ovanstående exportvarianter. Men jag förstår inte innebörden av de olika valen och vilka olika resultat de ger.

Syftet med min export är att lägga upp ett enkelt släktträd 4-5 generationer på andra sajter, endast med information om namn, födelsedatum och ort samt dödsdatum och ort.

Om jag gör ett nytt register och skall importera ged.com dit vad väljer jag då? Om jag inte gör ett nytt register utan exporterar gedcom direkt till exvis Family Tree väljer jag då Gedcom 5.5?

Det blev en hel del urbockningar under de olika flikarna, skall det vara så? Eller skall man bara bocka ur under vissa flikar.

Oerhört tacksam för hjälp.

/LisBeth

11
Hur gör man för att ...? / Koppla ihop släktträd
« skrivet: 2018-09-30, 17:23:18 PM »
Hej!

Jag undrar om det finns någon "dummy"-instruktion på hur man kopplar ihop två släktträd. Jag har, tvärtemot vad som rekommenderats, arbetat med olika släktträd för olika anor. För mig har det blivit mer översiktligt då. Nu vill jag slå ihop två släktträd, men jag är faktiskt ängslig för att göra fel och sabba det jag gjort tidigare.

Det kommer att bli några dubbletter. Om det finns olika händelser för dessa personer i de olika släktträden, kommer dessa att slås ihop då?

Sedan undrar jag var jag gör urval på hur många personer jag vill ha med i gedcom.filen i det sammansatta släktträdet.

Tacksam för hjälp.

LisBeth

12
Hur gör man för att ...? / Matrilinjär utskrift
« skrivet: 2018-06-05, 23:30:27 PM »
Kanske är det för sent på kvällen, men jag kommer inte på hur jag får till en matrilinjär utskrift. Dvs, moderslinjen med samma haplogrupp. Någon som kan hjälpa mig med det?

13
Hur gör man för att ...? / Flytta personer till annan familj
« skrivet: 2018-04-23, 16:55:01 PM »
Jag har fått in några barn i fel familj. Hur gör jag för att flytta dem till rätt familj?

Skall jag koppla bort dem från föräldrarna? Och, vad gör jag sedan?

14
Allmänt om Genney / Historier/Anteckningar om personer
« skrivet: 2018-03-04, 13:01:08 PM »
Hej! Detta kanske är en självklarhet för många, men jag skulle vilja veta hur det generellt är tänkt.

När jag bygger upp min antavla är det så är det viktigt med stringens för mig. När man börjar släktforska får man ju rådet att teckna ner det som berättas om personer och vilka som berättar.

Var noterar ni detta? I separata anteckningar i Word? I personanteckningar? Kan det bli för mycket?

Jag skulle vilja ha allting samlat så det bästa vore att kunna ha det i personanteckningar. Är det korrekt tänkt? Samtidigt vill jag ju inte att dessa anteckningar automatiskt kommer med om jag skriver ut släktträd eller liknande, utan jag vill ju själv välja.

Förutom att lära mig släktforska måste jag lära mig hur man kan använd Genney på bästa sätt. Många verkar ju ha importerat informationen från andra släktprogram, vilket jag inte har. Jag bygger upp det från grunden i Genney.


15
Hur gör man för att ...? / Platsregistret igen
« skrivet: 2018-02-13, 16:44:37 PM »
Hej!

Håller nu på att forska om mina släktingar som finns i andra länder än Sverige.

1)När det gäller Finland har det funnits inlägg med bifogade filer på olika administrativa indelningar och orter. Den förstnämnda har filändelse gpf. När jag letar efter ett program som kan öppna den filen verkar det som att det ett slags spelfil, får rekommendation att ladda ner Ragnarok (men det gör jag ju inte). Den andra har filändelsen xml och det verkar som om den kan öppnas med Word, stämmer det?

Jag kan i vilket fall som helst inte öppna dem.

Jag skulle behöva en dummy-instruktion exakt hur man lägger in t ex xml-filen i platsregistret.

Jag ser ju att det finns en jordglobs-symbol, men det finns bara streck bredvid och högerklickar man på symbolen händer ingenting.

2) Hur får jag in USA, stater och orter i platsregistret?

3) När det gäller Sverige, hittade jag följande inlägg: Fr.o.m. v1.2 kommer det också vara möjligt att kopiera SWEREF 99 koordinater från Lantmäteriet som dryftats här http://genny.se/forum/index.php?topic=272.0.
Hur gör jag detta?

Jag får vänta med Norge, förhoppningsvis har jag lärt mig hur man gör när norrmännen skall dokumenteras.

Tacksam för instruktioner.

Sidor: [1] 2