Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Mostermysko

Sidor: [1]
1
Hur gör man för att ...? / Lista över anor
« skrivet: 2019-12-15, 11:12:46 AM »
Det är möjligt att jag missar en uppenbar funktion här, men finns det något sätt som jag kan få ut en lista i tabellform (excel t ex) över anor med

generationsbeteckning, annummer, anbeteckning, namn, födelsedatum, födelseort, dödsdatum, dödsort?

De sista uppgifterna går ju lätt att få ut genom att helt enkelt skriva ut ett sökresultat, men då får jag ju inte med annummer etc. Och all information jag vill ha (och lite till) går att få genom utskrift->listor->anor men då är det ju formaterat mer som löpande text som inte (med någorlunda lätthet) går att konvertera till en lista man kan leka vidare med i excel.

Vid närmare eftertanke är nog det jag efterfrågar en möjlighet att göra exporter i tabellformat där jag själv väljer vilken information som ska vara med. Lite som "utskrift" där det finns ett antal förformaterade exporter men också stora möjligheter att själv lägga till och dra ifrån information. Det kanske går redan, jag kanske bara inte hittar den funktionen?

2
Tekniska problem och förslag / Blåmarkering av dubletter?
« skrivet: 2018-05-21, 08:04:18 AM »
När man har blåmarkerat ett urval så syns det i de flesta vyer, dock inte när jag söker dubletter. Jag vill minnas att det fungerade i en tidigare version av Genney. Gör jag fel eller har funktionen försvunnit? Jag skulle gärna vilja ha den kvar.

3
Hur gör man för att ...? / Öppna söksida i standardwebläsare?
« skrivet: 2018-03-11, 11:08:39 AM »
Finns den här funktionen fast jag inte hittar den? Eftersom den inbyggda webläsaren har begränsad funktionalitet skulle jag ibland vilja ta mig vidare därifrån tlll, i mitt fall, chrome. Men jag hittar inget enkelt sätt för det (förutom att reproducera samma sökning från början så att säga). Inte heller något sätt att kopiera länken till den sida jag befinner mig på (vilket vore praktiskt för att sen bara klistra in på lämplig plats i någons biografi eller i källorna).

4
Tekniska problem och förslag / Önskemål om funktion: tidslinje
« skrivet: 2018-01-18, 23:34:03 PM »
Jag skulle vilja ha en möjlighet att ta fram en tidslinje (eller för all del en lista över händelser, det behöver inte vara grafiskt)  för ett urval personer till exempel genom utskriftsfunktionen.

Registerutdraget "Händelser och attribut för person" gör ungefär det jag är ute efter, men där kan man inte göra ett urval (tja, är man riktigt angelägen kan man förstås exportera ett urval och sen göra ett registerutdrag men jag skulle föredra om det fanns som en egen funktion). Ett annat problem med registerutdraget är att den inte verkar kunna hantera händelser som inte är gedcom-standard (?). De blir "Händelse" allihop även om de på andra ställen i programmet är något lite mer informativt, t ex "Alternativ död"

Typiskt sett tror jag man vill göra detta för ganska små urval (och man kanske också vill begränsa vilka typer av händelser som ska vara med). En alternativ funktion som skulle synliggöra ungefär det jag själv är mest intresserad av, vore att helt enkelt inkludera nära familjemedlemmars födelse, vigsel och död i biografins levnadsbana (och/eller visningsläget). Eventuellt valbart, för det kanske är olika hur mycket information man vill bombarderas med.

Ett exempel: Sommaren 1883 förlorade min mfmf Karl Gustaf Andersson och min mfmm Anna Augusta Persdotter döttrarna Emma Christina, 5 år, och Anna Sofia, 3 år, (båda i scharlakansfeber) med sex dagars mellanrum. Ytterligare två dagar senare föds dottern Emma Sofia. Jag tänker att i en kort sammanfattning av deras respektive levnadsbanor är detta minst lika viktig information som att de under denna tid bodde i Hasselfors. Man får heller inte riktigt syn på sådant förrän man sitter och verkligen tittar på träd och datum i en familj.

5
Tekniska problem och förslag / Krångel med webexport
« skrivet: 2018-01-18, 22:24:56 PM »
Jag har något krångel med webexporten. Just själva exporten har jag i och för sig en hypotes om varför den krånglar, troligen är det något trassel med några relationer någonstans, det har ställt till exporter förr.

Men när exporten fastnat  och jag avbrutit vill jag gärna prova igen, för att laborera med inställningar och urval för att kanske kunna ringa in vad det är som ställer till det. Då är dock själva webpubliceringsknappen gråmarkerad och otillgänglig! Jag måste starta om programmet för att den ska bli tillgänglig igen.


6
Hej!

Om det inte är så att jag helt missat att denna funktion redan finns, så skulle jag önska att man kunde göra ett urval av personer att sedan använda platstolken för. Jag har flera tusen platser att städa upp, och jag skulle nog hellre vilja börja inifrån och ut i mitt träd så att säga, snarare än från A-Ö.

7
Tekniska problem och förslag / Fel vid utskrift av stamtavla
« skrivet: 2017-12-18, 10:01:29 AM »
(även mejlad som synpunkt i Genney, i enlighet med Hans önskan nedan, men jag tänkte att det kanske hade visst allmänintresse)

Det verkar som att det inte går att skriva ut stamtavlor där det finns icke-biologiska barn. När jag försöker händer ingenting alls. Andra utskrifter med samma urval personer fungerar däremot utmärkt, och om jag tillfälligt gör om de icke-biologiska banden till biologiska fungerar det också (det var så jag löste mitt eget problem).

8
Hur gör man för att ...? / Byta namn på register?
« skrivet: 2016-11-22, 07:49:10 AM »
Kan jag byta namn på ett släktregister? Just nu heter det jag jobbar mest med "Stridselg160403_utf8_161117" och jag tänker att det förtjänar ett värdigare namn, nu när jag bestämt att just den versionen som duger att jobba vidare med (att exportera som gedcom och sen importera igen visade sig städa bort en massa knas och muppigheter som ackumulerats i genney-registret, men eftersom det var just ett test brydde jag mig inte om att ge registret ett vettigt namn).

Är det så enkelt som att byta namn på dess mapp i utforskaren? (...\Genney\db\Stridselg160403_utf8_161117)? Jag har inte vågat det.


9
Tekniska problem och förslag / Importproblem
« skrivet: 2016-11-01, 14:09:58 PM »
Genney "fastnar" på 0% i det sista steget i importprocessen när jag försöker importera större gedcomfiler (jag lät datorn stå över natten men den var kvar på 0%, så det är inte jag som har dåligt tålamod). "Större" är dock inte så värst stort, jag har testat med några olika filer och en med 1100 individer går bra, den med 1900 fastnar (den med 1900 är nog mer komplex och problemfylld också, och med en gigantisk felrapport - men jag vill ju öppna filen för att åtgärda problemen...).

Jag har provat att avbryta när den fastnat, och då öppnas i och för sig filen, men jag känner mig osäker på om allt blivit rätt då. Först såg det helt tokigt ut, men när jag provade att öppna filen på nytt ser det rätt ut, men jag har ju bara kunnat göra stickprover och jag kan för all del inte alltihop utantill.

Det här torde vara ett nytt problem, jag har ju utan problem importerat filer på omkring 9000 individer förut (troligen med ungefär samma problem som dem jag jobbar med nu, dvs en del konstiga taggar och datum från MyHeritage, och några felaktigt ihoptrasslade familjerelationer)


10
Tekniska problem och förslag / Korrupt databas?
« skrivet: 2016-04-04, 08:10:37 AM »
Ett av mina släktträd har blivit helt hopplöst att jobba med. Det verkar inte spela någon större roll vad jag gör, efter 1-5 åtgärder (även om jag egentligen inte gör några förändringar, bara söker och navigerar omkring) blir programmet antingen väldigt långsamt eller så slutar det svara helt.

Först trodde jag det var för att jag importerat en annan fil, och att den blivit väldigt komplex efter att jag lagt ihop en del dubletter men inte alla.

Men nu har jag provat att backa till en säkerhetskopia från innan importen och innan det blev segt, och den fungerar lika dåligt.

Trädet är inte jättestort, ca 9500 individer.

Andra mindre filer verkar peppar peppar inte krångla på samma sätt.

Jag tänker att det kanske finns någon annan fil någonstans kopplat till det krånglande trädet, som blivit korrupt? Eller vad kan det vara?

(även mejlat via supportformuläret)

11
Hur gör man för att ...? / Radera i bulk?
« skrivet: 2016-04-01, 09:38:34 AM »
Kan man radera många på en gång på något sätt?

En i taget blir lite tröttsamt när de är många.

Enda sättet jag själv kommer på är att exportera alla utom dem som ska raderas och sen börja om med den exporterade filen. Men det känns lite som en omväg.

(det slår mig att jag så där i största allmänhet efterfrågar möjligheten att göra saker i bulk, även om jag inser att det har sina risker. Men jag är rätt duktig på att säkerhetskopiera innan.)

12
Tekniska problem och förslag / Detaljer som försvinner
« skrivet: 2016-03-19, 11:53:30 AM »
På flera typer av händelser har jag märkt att "detaljer" försvinner vid import (tror det heter "händelsenoteringar" i det andra program jag använder, MyHeritage/FamilyTreeBuilder). Nu upptäckte jag att de kan försvinna när jag redigerar händelser också.

På bilden är min gammelmorfar Ivars biografi. "Bosatt" är inlagt med hjälp av MyHeritages funktion för att importera uppgifter från husförshörslängder/församlingsböcker. Som ni ser finns det "<Adress>Ortnamn" i fältet för detaljer i denna vy på de flesta av posterna. Så ser det ut för många i mitt träd. Om jag lägger in en strukturerad plats i platsfältet direkt i denna vy så förblir detaljfältet oförändrat. Men om jag öppnar händelsen finns inget fält för detaljerna i händelsefönstret, och när jag stänger det igen efter att ha lagt in en plats så är detaljen borta (som i den första bosatt-händelsen på bilden).

På ganska många personer i registret har information försvunnit i detaljfältet för bosatt (och en hel del andra händelsetyper) redan vid import. Inget är ju helt borta, jag har många lager säkerhetskopior och den gamla programvaran (som jag tycker mycket sämre om av andra skäl), men det är  ju rätt tidsödande att rekonstruera händelse för händelse.


[bifogad fil raderad av administratör]

13
Tekniska problem och förslag / Internetsök - nya värdar
« skrivet: 2016-03-15, 22:08:03 PM »
Jag har försökt att lägga till ett par nya internetvärdar, men då uppstår två problem.

Det första är att Genney söker bokstavligen på "firstname+lastname+place+birth+death" och inte t ex "Gurra+Aktersnurra+Ankeborg+1901+1988" i de jag försökt lägga till (medan den söker på valda personuppgifter hos befintliga internetvärdar).

Det andra betydligt mindre problemet är att Genney lägger till "http://" före URL-er som börjar med https, så det blir "site:http://https://etc.etc.etc".[bifogad fil raderad av administratör]

14
Tekniska problem och förslag / Dubbletthantering
« skrivet: 2016-02-13, 17:59:15 PM »
Hm, antingen gör jag fel eller så är det något som behöver utvecklas...

När jag slår ihop dubbletter dubbleras deras familjer i stället för att slås samman. Ibland, om det finns många barn som alla är dubbletter blir det väääldigt många familjer, typiskt sett med ett barn i varje.

Av en slump upptäckte jag att problemet ofta löses genom att man raderar en av familjerna, då samlas de andra i en familj. Men det syns inte vilken familj som är "bäst". Ibland tappar man istället några barn på vägen som blir föräldralösa.

[bifogad fil raderad av administratör]

Sidor: [1]