Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Eva Lotsander

Sidor: [1] 2 3
1
Allmänt om Genney / Platsinfo och gedcom
« skrivet: 2020-01-17, 12:22:32 PM »
Vilka uppgifter om platser kommer med vid en gedcom-export? Jag tänker t ex på platsstruktur, platstyp, koordinater m.m.

2
Tekniska problem och förslag / Önskemål ang formatering av Personakt
« skrivet: 2019-03-29, 12:48:49 PM »
Jag har önskemål när det gäller formateringen av personakten vid utskrift och undrar om det är fler som tycker som jag. Tror att jag tidigare har uttryckt min uppskattning över biografins visningsläge, som jag tycker är föredömligt lättläst. Jag skulle därför gärna se att utskriften Personakt får samma utseende.

Det innebär i så fall att
* händelsetyp + etikett för den aktuella personen skrivs i fetstil (istället för kursivt).
* händelsetyp + etikett för övriga personer (makar, barn etc) skrivs i normal stil (istället för kursivt).
* ”Far”, ”Mor” och relation (t ex Äktenskap) skrivs i normal stil (istället för kursivt).

Bifogat finns två personakter, en med nuvarande formatering och en med önskad formatering.

Ps. Dessutom önskar jag att notering för Alternativt namn radbryts på samma sätt som för övriga händelser.

3
Hur gör man för att ...? / "Märkning" av ej källgranskade personer
« skrivet: 2019-02-24, 10:39:52 AM »
Hittills har jag bara lagt in uppgifter i Genney som jag själv har källgranskat, men nu har jag några fall där skulle jag vilja lägga in personer utifrån tillförlitliga andrahandsuppgifter. Dels för att få personerna sökbara, dels för att kunna ”knyta ihop” släktgrenar och identifiera sannolika anförluster. Självklart ska jag källgranska även de här uppgifterna så småningom, men det är ett senare projekt.

Mina behov:
1. Jag vill alltid enkelt kunna identifiera de här personerna i de olika vyerna. Det får inte råda någon tvekan om att de här personerna skiljer sig från mina källgranskade personer.

2. Jag vill alltid enkelt exkludera de här personerna vid gedcom-export och webbpublicering.

Är det någon som har idéer om hur jag kan göra?

4
Hur gör man för att ...? / Säkerhetskopiering
« skrivet: 2019-02-22, 12:38:19 PM »
Min fläkt i datorn börjar föra alltmer oväsen och jag misstänker att jag har ett datorhaveri på ingång. Jag har nu gjort en systembackup av Genney, plus att jag gör registerbackup (inkl gedcom) efter varje ”arbetspass”. Alla backuper är sparade i Dropbox. Räcker det som hängslen och livrem, eller är det något annat som jag behöver tänka på att spara undan?

Vad händer om man återställer från en registerbackup och den innehåller platser som inte finns i platsregistret?

5
I familjevyn visas ju en linje till höger om personrutan för barn som har kopplingar till andra personer (makar/barn). Jag har en person med en koppling som är streckad (se gulmarkering i bild 1) och jag begriper inte varför den är streckad. För systern visas kopplingen som vanligt med en heldragen linje. Båda syskonen har har en make/maka och en vigselnotis registrerad (se bild 2).

6
Allmänt om Genney / Händelsetyper och gedcom-standard
« skrivet: 2018-10-11, 12:39:27 PM »
Är händelsetyperna "Egen händelse" och "Faktauppgift" gedcom-standard?

7
Hur gör man för att ...? / Privata familjer
« skrivet: 2018-08-29, 14:46:11 PM »
Hur fungerar Privat-funktionen på familjenivå?

Jag har en person som hade tre familjer och jag har markerat två av familjerna som Privat. När jag skriver ut en personakt och anger Utelämna privata händelser och Utelämna privata personer så får jag med detaljerade uppgifter om partner och barn för de två familjer som jag har markerat som privata.

Är lite osäker på vad jag förväntade mig, men antingen att familjen inte visas alls i personakten eller att partner och barn presenteras som privata.

8
Ibland skulle jag vilja kunna ange källa för delar av text i Personanteckningar. Just nu lägger jag in sådana textavsnitt som Notering (händelse) för att kunna ange källa, men allra helst skulle jag vilja ha all text samlad i Personanteckningar.

Har för mig att den funktionen finns i Holger (dvs efter ett specifikt textavsnitt kan man infoga en källa).

9
Hur gör man för att ...? / Källhantering för personer
« skrivet: 2018-08-09, 12:44:50 PM »
Jag har lite bryderi kring källhantering. Jag har fått uppgifter via en annan släktforskare, som vi kan kalla Lisa Svensson. Uppgifterna kommer dels från Lisas hemsida, dels från en antavla som jag har fått av Lisa via e-post. Spontant skulle jag vilja säga att Lisa Svensson är källan. Men jag skulle vilja notera hennes kontaktuppgifter och hemsida och då vore det förmodligen bättre att lägga upp henne som Förvaringsplats (vilket jag måste erkänna tar emot lite …).

Källinformation som jag skulle vilja lägga in i Genney är:
Lisa Svenssons namn, e-post och adressen till hennes hemsida.
Hänvisning till en viss sida på Lisas hemsida och datum för när jag hämtade uppgifterna.
Hänvisning till en antavla som jag fick av Lisa via e-post och datum när jag fick den.

Någon som har en idé om hur jag kan/bör använda Genneys källhantering för det här specifika fallet?

10
Hur gör man för att ...? / Tillfälliga platser i platsregistret
« skrivet: 2018-04-19, 13:15:18 PM »
Jag försöker utreda ett gäng dopfaddrar för att se om jag kan spåra ursprunget för en av mina anor. Jag började med papper och penna, men det blev snabbt ganska rörigt. Funderar därför på att använda Genney för att hålla rätt på alla uppgifter. Tanken är att använda en egen databas för att inte blanda ihop fadderutredningen med min verifierade släktforskning.

Ett krux är att jag tillfälligt behöver lägga upp nya platser, samtidigt som jag inte vill "stöka till" mitt platsregister. Kan jag temporärt lägga till dessa platser i en egen struktur på översta nivån i platsregistret? Eller får det några oönskade konsekvenser?

11
Tekniska problem och förslag / Media för händelser
« skrivet: 2018-03-26, 22:22:49 PM »
Jag använder Biografins visningsläge väldigt mycket. Idag finns ju funktionen att visa/dölja källor, som ju är jättebra. Jag skulle gärna se att det också fanns möjlighet att visa/dölja media som har lagts till för händelser. Och allra helst med en klickbar länk för att öppna filen.

12
Tekniska problem och förslag / "Bilagor" vid webbpublicering
« skrivet: 2018-03-22, 17:55:46 PM »
En fundering: Vid webbpublicering skulle jag gärna vilja få med dokument (t ex pdf) som är länkade från personakterna. Jag tänker t ex på avskrifter av bouppteckningar. Är det tekniskt möjligt? Är det fler som har samma önskemål?

13
Allmänt om Genney / Spontan glädjeyttring
« skrivet: 2018-03-19, 13:22:50 PM »
Vill bara säga att jag tycker att det är fantastiskt roligt att jobba i Genney! Kombinationen av användarvänlighet, funktionalitet och snyggt gränssnitt är, i mitt tycke, helt oslagbar. Nu använder jag visserligen Genney främst för att presentera min forskning, så stödet för att dokumentera forskningen har jag begränsad erfarenhet av. Men de delar som jag använder är jag verkligen supernöjd med. Stort tack till Micael för ett fantastiskt bra arbete!  :)

14
Hur gör man för att ...? / Val av skrivare
« skrivet: 2018-03-09, 11:36:24 AM »
När jag skriver ut så har Genney "Send To OneNote 2016" som default för skrivare. Går det att ändra så att min standardskrivare blir default istället?

15
Tekniska problem och förslag / Önskemål för platser
« skrivet: 2018-03-07, 18:29:53 PM »
Jag har önskemål för platser i Platsregistret som grundar sig i att jag inte alltid vill eller kan lägga in relevant information (t ex typ och koordinater) när jag registrerar en ny plats.

1. Jag skulle gärna se att "Typ" som standard inte har något värde. Nu har jag ett gäng platser som jag inte är klar med som har typ "Bruk/fabrik/kvarn/gruva" ...

2. Jag skulle vilja kunna hitta platser som jag inte är klar med. Kanske med någon form av flagga som kan användas för att lista/skriva ut dessa platser. Om en flagga inte är aktuell så kanske det i alla fall skulle kunna vara möjligt att lista/skriva ut platser som inte har något värde för "Typ" (se punkt 1).

Sidor: [1] 2 3