Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Farfar

Sidor: [1] 2
1
Allmänt om Genney / Min karta på Lantmäteriet
« skrivet: 2021-05-23, 10:31:14 AM »
Jag väljer att starta en ny tråd när det gäller Lantmäteriets karta ”Min karta”. Detta för att det senaste svaret från Lantmäteriet tolkar jag som att det kanske finns en möjlighet att påverka.
Först visar jag min mejlkonversation med Lantmäteriet.

Från: Jan E <jane.edelius@outlook.com>
Skickat: den 17 maj 2021 09:11
Till: Kundcenter Lantmäteriet <kundcenter@lm.se>
Ämne: Kartsök och ortnamn
 
Hej!
 
Använde er tjänst kartsök och ortnamn för något år sedan.
Det var en helt fantastisk tjänst och ett utmärkt hjälpmedel.
Jag kan inte hitta den längre utan den är ersatt av en tjänst som är mycket mycket mycket sämre.
Varför i hela fridens namn då?
Finns den gamla kartan kvar som betaltjänst? Om inte så förstår jag nada. Varför har ni ersatt en fantastisk tjänst med en urdålig?
Om inte så hoppas jag att ni lyssnar på alla de användare som hört av sig till er och gör den tidigare karttjänsten tillgänglig igen.
Lantmäteriet är en myndighet. Jag vet inte fullt ut vad ert uppdrag består i förutom att kartlägga Sverige.
Men ni bör väl som myndighet vara så pass transparenta så att ni kan svara på varför ni ersätter en fantastisk produkt med en dålig.
 
Bästa hälsningar
Jan Edelius

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Från: Kundcenter Lantmäteriet <kundcenter@lm.se>
Skickat: den 19 maj 2021 10:09
Till: Jan E <jane.edelius@outlook.com>
Ämne: Sv: Kartsök och ortnamn
 
Hej,
 
Tack för dina synpunkter, jag tar dem vidare till dem som har hand om e-tjänsterna hos Lantmäteriet.
 
För det första så är tjänsten Kartsök och ortnamn byggd på en föråldrad teknisk plattform och var tvungen att ersättas. Valet blev att bygga en enklare, modernare karttjänst utan att bli för komplicerad för att kunna möta en väldigt bred användarskara (Min karta, https://minkarta.lantmateriet.se/ ). Inriktningen är tydlig i att våra e-tjänster ska lösa enkla behov för allmänheten och inte serva professionell verksamhet. Lantmäteriet har fortsatt ett uppdrag att ta betalt för geodata och vill man styra innehållet helt själv så säljer vi geodatatjänster som man bygga sitt eget gränssnitt mot eller lägga in i ett GIS. Vid övriga frågor om detta, vänligen kontakta Geodatasupport. Du når dem på:
 
Telefon: 026-63 36 00
E-post: geodatasupport@lm.se

Hej
 
Jag är ansvarig för det bytet och det är förstås jättetråkigt att du tycker den blivit så mycket sämre. Kan du utveckla lite mer vad det är du tycker fungerar sämre? I grund och botten är det samma kartor som finns tillgängliga och i stor samma funktioner. Berätta gärna mer om vad det är du saknar? Om det är några år sedan, så kanske det Terrängkarta, Vägkartan och Översiktskartan du sett? Dom är sedan några år nedlagda som kartserier utifrån att de var uppbyggda för att tryckas på papper.
 
Vänliga hälsningar
 
Tomas Gabrielsson
Produktchef


Här är ett utkast till ett svar som jag tänker sända till Tomas Gabrielsson på Lantmäteriet.

Hej Tomas!

Tack för ditt mejl.
Först vill jag be om ursäkt för mitt något hetsiga mejl. Men besvikelsen var stor när jag var inne på Min Karta och inte kunde hitta de funktioner jag sökte.
Lantmäteriet gör ett fantastiskt jobb och som användare ser jag er hemsida som en guldgruva att ösa ur. Detta då inte minst när det gäller historiska kartor.
När det gäller Kartsök och ortnamn/Min karta så börjar jag komma till åren och minnet är inte vad det en gång har varit. Det är nu ett bra tag sedan jag använde Kartsök och ortnamn men jag skall beskriva vad jag kan komma på.
I kartbilden längst till vänster fanns ett antal ikoner där man kunde välja vad man ville söka på. Man kunde dessutom begränsa sökningen till län, kommun och/eller ort. (Vad jag minns alltså. Hade jag haft tillgång till kartan idag så hade jag kunnat bättre precisera).
Det som gjorde mig nästan salig var att jag kunde söka på kvarter eller fastighet. När jag gjorde detta så fick jag upp en kartbild över till exempel Malmö där alla kvarter med kvartersnummer var inritade och angivna. När jag sökte på fastighet till exempel Simris 10 så fick jag upp en kartbild med samtliga fastigheter inritade och angivna. Detta gjorde att jag kunde botanisera runt och se (gissa) var mina anförvanter bott en gång i tiden.
Jag använder kartan nästan uteslutande i min släktforskning. I kyrkböckerna så är boendeplatserna oftast angivna som ett kvarter och med kvartersnummer i tätort/städer. På landsbygden så angavs boendet som en fastighetsbeteckning med nummer. Nu stämmer ofta inte detta med dagens verklighet. Men som ovan nämnt kan jag då botanisera i ovan nämnda kartbilder så har jag en större möjlighet att komma på ungefär eller exakt var mina anförvanter bodde.
Det finns många släktforskare i Sverige och jag tror att många saknar Kartsök och ortsnamn. Kan Min karta utvecklas till att få med ovan nämnda funktioner är det många som skulle vara tacksamma.

Bästa hälsningar
Jan Edelius

OBS! Jag har ännu inte sänt ovanstående mejl utan hoppas att släktforskarvänner med bättre minne än jag kan komplettera och/eller komma med synpunkter.

2
Allmänt om Genney / Lantmäteriet
« skrivet: 2021-05-17, 09:15:56 AM »
Jag har mejlat Lantmäteriet idag.
Jag är bedrövad över att de har nedgraderat en fantastisk produkt till en som är mycket sämre.
Här mejlet:

Hej!

Använde er tjänst kartsök och ortnamn för något år sedan.
Det var en helt fantastisk tjänst och ett utmärkt hjälpmedel.
Jag kan inte hitta den längre utan den är ersatt av en tjänst som är mycket mycket mycket sämre.
Varför i hela fridens namn då?
Finns den gamla kartan kvar som betaltjänst? Om inte så förstår jag nada. Varför har ni ersatt en fantastisk tjänst med en urdålig?
Om inte så hoppas jag att ni lyssnar på alla de användare som hört av sig till er och gör den tidigare karttjänsten tillgänglig igen.
Lantmäteriet är en myndighet. Jag vet inte fullt ut vad ert uppdrag består i förutom att kartlägga Sverige.
Men ni bör väl som myndighet vara så pass transparenta så att ni kan svara på varför ni ersätter en fantastisk produkt med en dålig.

Bästa hälsningar
Jan Edelius

3
Allmänt om släktforskning / Fakta eller fri text
« skrivet: 2021-05-16, 12:05:41 PM »
Släktforskning är ju (till största delen i alla fall) baserad på fakta.
Presentationen av dessa fakta på ett strukturerat sätt är givetvis essentiell.
Men för de flesta icke släktforskare kan det ju bli lite torrt och tråkigt.
För att inte tala om alla dessa förkortningar som ofta är obegripliga.
Jag skulle vilja kunna även presentera släktforskningen på ett mera fritt och berättande sätt.
Så istället för t.ex. fyra faktabaserade händelser bosatt "h. Kom från p. 121 1893 10/12." mer eller mindre samma i varje av dessa händelser så kunde det se ut så här.
"Sven Svenssons hustru Anna Andersdotter bodde i Annatorp från den 10/12 1893. Hon kom från Anderstorp där hon bodde med sina föräldrar och syskon. Annatorp ligger inte långt från Aspsjön i Luddugge församling och på 15 kilometers avstånd från närmaste större tätort Mjölby. Hon dog i Annatorp den 21/5 1947. I Annatorp födde hon barnen..... osv.
Detta skulle nog kunna göra släktforskningen intressantare för icke släktforskare.
Jag hittar inte något bra sätt att lägga in detta i släktforskningen. Jag funderar på att skapa Word eller PDF-dokument och lägga till dessa som mediafiler.
Tacksam för idéer, förslag och synpunkter.

4
Hur gör man för att ...? / Fader okänd
« skrivet: 2021-05-12, 07:39:20 AM »
När jag ännu inte har forskat på en individs föräldrar så står det i antavlan i Genneys program på datorn + ny far och + ny mor.
Modern hittar jag och skriver in uppgifterna om henne men barnet är oäkta och fadern okänd.
I Genney på antavlan står det då fortfarande + ny far.
Jag har en massa + ny far i mitt register utan att veta vilka av dessa där fadern är okänd och vilka som jag inte har gjort klart ännu.
Jag skulle vilja att det i antavlan står okänd (eller liknande) när fadern faktiskt är konstaterad okänd. Då behöver jag inte klicka fram honom i biografin för att konstatera detta.
Jag kan ju inte skapa en ny individ som heter Okänd. Han skulle ju då bli en häradsbetäckare med en massa barn i hela Sverige och dessutom utomlands också.
Någon som har ett tips?

5
Tekniska problem och förslag / Mediamappen
« skrivet: 2021-05-06, 13:45:53 PM »
Jag använder Webtrees som är ett bra släktforskningsprogram för att presentera min släktforskning på webben. Webtrees ersätter dock inte det alldeles utmärkta Genney som jag då kör lokalt på min dator. Hade dock vissa problem när jag skulle exportera från Genney till en GedCom-fil. Sökvägarna kom inte med till mediafilerna. Jag har bilder i underkataloger i flera nivåer under media. Och efter att ha laddat upp mediamappen till hemsidan så hittade givetvis inte Webtrees dessa. Jag har aldrig tyckt att jag har något behov att exportera till Genney vilket är det andra valet under exportera. Jag visste dock inte vad exportera till Genney betydde så jag provade och blev förvånad när jag såg att det blev till en GedCom-fil. Och dessutom med fullsändiga sökväger till mediafilerna. Efter det så fungerade det i Webtrees också. Ser i hjälpen till Genney att exporttyp Genney skapar en säkerhetskopia och en GedCom-fil. Men det är dock skillnad på GedCom-filerna i de två olika alternativen. Kanske då inte 5.5.1-standard vid Genneyexporten.
   I ett forum så gavs det uttryck för att det var onödigt och till ock med dumt att skapa undermappar till mediamappen. Allt skulle läggas direkt i mediamappen. Jag tyckte att det lät korkat. Hur skulle man då hitta t.ex. Jan Edelius utan att bläddra igenom hela mappen. Men i Webtrees finns en funktion som heter filtrera och då får jag fram alla Jan Edelius i ett nytt fönster. I Genney finns sökfunktionen som gör samma sak men det hade varit bättre om resultatet hade öppnats i ett nytt fönster. Det hade blivit mer överskådligt då. Men på köpet har detta medfört att jag förstår bättre Genneys sätt att hantera media. Kanske är det då viktigt att ge alla bilder en titel.
Skulle följande kunna fungera?
Nu har jag flera hundra mediafiler och sätter mig inte att manuellt ändra detta. Men jag borde ju då kunna exportera i Genney till Gedcom 5.5.1 som då genererar filer utan sökvägar till mapparna. Därefter importera denna filen igen som då genererar sökvägar till mediamappen direkt. Sedan kan jag ju flytta alla mediafiler till roten (i detta fallet media). Eller kanske i omvänd ordning. Vet dock inte hur Genneys mediafunktion hanterar detta. Kan man rensa den och bygga om den på något sätt.
1. Hur hanterar ni media? Kanske kan man ge som råd att alltid lägga all media i mappen media utan underkataloger.
2. Kan Administrator tänka sig att ändra sökfunktionen i media så att resultatet visas i ett nytt fönster. Det blir mer överskådligt då.

6
Allmänt om Genney / FILE i GedCom
« skrivet: 2021-05-03, 16:35:10 PM »
Varför är det ett bindestreck istället för en slash se exempel nedan.
FILE Bouppteckningar-Jonas Gudmunsson (1718-1766)-Lysings-häradsrätt-E-FII-7-1766-1770-Bild-104-Sida-199 (1).jpg
Jag skulle vilja ha det som nedan.
FILE Bouppteckningar/Jonas Gudmunsson (1718-1766)/Lysings-häradsrätt-E-FII-7-1766-1770-Bild-104-Sida-199 (1).jpg

7
Allmänt om släktforskning / Standardmapp för media?
« skrivet: 2021-04-29, 13:56:43 PM »
Finns det någon speciell mapp för media för att media skall komma med vid export, import av gedcom.

8
Hur gör man för att ...? / Platsregistret kommun-församling
« skrivet: 2020-11-24, 14:18:49 PM »
Det hade varit bra - hmmm - såg precis att man kan söka efter församling i platsregistret. Det var lite svaret på den fråga jag tänkte ställa.
Kan ändå nämna ett fantastiskt bra hjälpmedel när det gäller att leta efter platser.
https://www.isof.se/sprak/namn/ortnamn/ortnamnsregistret/sok-i-registret.html
Här finns i princip allt ner till minsta torp.

9
Allmänt om släktforskning / Två tips
« skrivet: 2020-07-31, 07:29:02 AM »
Har du Windows10 så har du via Onedrive tillgång till 5 GB molnlagring.
Onedrive har en mapp som heter Personligt valv.
Detta är i princip ett digitalt bankfack.
Innehållet du sparar där krypteras och för att öppna mappen måste du bekräfta via en mobilapp.
Allt detta är kostnadsfritt.
Där har jag lagt bland annat mina Gedcom-filer.

Stickies som följer med Windows är ingen höjdare.
Här finns en höjdarstickies. Stickies eller postit eller fästis vad du nu vill kalla det.
https://www.zhornsoftware.co.uk/
Rekommenderar denna starkt.
Du kan bland annat markera den så att den ligger över alla andra fönster.
Jag kan inte här redogöra för allt vad du kan göra med den.
Prova själv.

10
Hur gör man för att ...? / Spam???
« skrivet: 2020-03-18, 10:08:54 AM »
Har fått följande mejl.

"Hej. Jag är ny genneyanvändare och håller påatt manuellt lägga in ca 3000 bilder,word etc knutna till ca 1200 pers.
Känner att jag är tvungen att använda underkataloger.
Nu undrar jag hur du har löst ditt problem.
Vänliga hälsningar"

Jag har utelämnat från vem och namn.
Varför skicka detta till mig i stället för att ställa frågan i forumet?
Behandlar detta som spam tills vidare.
Det kommer från namn<board@genny.se>
Farfar

11
Har nu kollat.
Det kommer efter att jag lagt in emigration som händelse.
Kopierar då senaste bosatt. Klistrar in denna och ändrar typ till Emigration.
Ändrar datum till datum för emigration med ev. fler uppgifter.
Sparar.
Därefter blir det fel.
Borde kanske skriva detta under synpunkter i Genney istället.

12
Tekniska problem och förslag / Födelse kommer sist i Visningsläge
« skrivet: 2019-09-04, 12:28:57 PM »
Varför kommer Födelse sist i Visningsläge - Sammanställning av personuppgifter? Se bild.
Verkar ske efter att jag lagt in emigration. (Ej säker på detta dock.)
I Allmänt - Allmänna personuppgifter kommer det fortfarande först.

13
Tekniska problem och förslag / Media
« skrivet: 2019-07-02, 10:56:44 AM »
Hoppas Administrator tar sig en funderare när de gäller Media.
I mediakatalogen har jag underkataloger och dessutom underkataloger till dessa.
T.ex. Media->Bouppteckningar->Nils Nilsson.
Alla underkataloger kommer inte upp vid val av ny media utan jag måste gå till
Dokument->Genney->Media->Bouppteckningar->Nils Nilsson.
Lite omständligt i onödan.
Det vore bättre i detta fallet om Media kom upp med katalogen Bouppteckningar - men den finns då inte med.
Alternativt om man via en inställning kunde välja att spara till senast använda katalog.

Jag har flera hundra bilder som jag lagt in under Media. Alla visas i ett fönster. Det är oöverskådligt. Det vore bättre om de kunde visas i den katalogstruktur som de är inlagda under.

Tänkte köra Reparera under Media. Gjorde då för säkerhets skull en backup. Men där står det att backup är gjort på 191 "media".
Jag har ju flera hundra. Vet ej om jag vågar köra reparera.

I Mediafönstret vore det bra om det stod hur många filer där är.

I Mediafönstret om jag scrollar en pil ner i det vertikala rullningshandtaget så kommer jag en rad ner. Om jag scrollar en sida ner (strax över pil ner) så scrollas det bara några pixel. Det borde vara en sida i stället. Är det en inställningssak?
Bortsett från detta och några andra små detaljer så tycker jag att Genney är ett fantastiskt bra program.

14
Hur gör man för att ...? / Så här gör man för att...
« skrivet: 2019-06-21, 08:41:56 AM »
Detta är inte hur gör man för att.... utan så här gör man för att....
Jag är imponerad av mycket i Genney och inte minst dess kraftfulla sökfunktion.
Håller just nu på att lägga in bouppteckningar.
Går till Sök - Förekomst - Sök personer för vilka det Finns - Faktauppgift och kryssar där för bouppteckning.
Vips så har du en personlista med alla som har en bouppteckning. Där väljer jag att Markera personerna med färgkod.
Sedan är det lätt som en plätt att i trädet se vilka som inte har bouppteckning. Och därmed gå vidare.

15
Tekniska problem och förslag / Tidslinje
« skrivet: 2019-06-16, 10:09:33 AM »
Vore trevligt med en tidslinje (timeline).
Där skulle man kunna få presenterat personerna (alla?) i ett tidsintervall från och med - till och med.
Horisontellt eller vertikalt.
Vore också trevligt om man där kunde lägga in valfria historiska händelser med eventuellt källhänvisning och mediafiler.
Detta blir då vad jag förstår en helt ny funktion i Genney.
Vore trevligt alltså.

Sidor: [1] 2