Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - ÅkeH

Sidor: [1] 2 3
1
Tekniska problem och förslag / Redigera bildstorlek vid filhämtning
« skrivet: 2021-08-07, 13:07:58 PM »
Hej!

När man försöker hämta en för stor fil till mediabiblioteket får man bara ett felmeddelande som talar om vilken storlek filen maximalt får ha. (Max storlek är inställbar, jag vet). Nu innehåller ju Genney redan bra verktyg för att ändra på format/storlek på bilderna, men de verktygen står bara till förfogande om man redan har lagt in filen i Genney.

Vore det inte möjligt att öppna stora filer i Genneys editor så att man kan redigera upplösning/storlek/kompression till tillåten nivå innan man sedan lägger till dem i mediabiblioteket istället för att man ska tvingas göra detta i en extern editor?

/Åke

2
Hur gör man för att ...? / Välja bort anmarkering?
« skrivet: 2021-07-20, 08:17:18 AM »
Hej!

Har just hittat funktionen "startperson" (hur jag nu har kunnat missa det under alla år, men jag har kanske valt tidigare att inte använda den pga nedanstående). Mycket praktiskt för att snabbt kunna ta sig tillbaks till roten på trädet och sedan navigera vidare. Däremot tycker jag att det ser oerhört plottrigt ut när alla anor markeras med en blodsdroppe.

Kan man välja bort den markeringen någonstans eller finns det ett annat snabbkommando för att komma till rotpersonen i trädet? (Det är ett evigt tråcklande att vända på vyerna och gå tillbaks några generationer i taget...)

Hälsningar
Åke

3
Allmänt om Genney / Uppdatera från Genney 2 till Genney 3
« skrivet: 2021-07-13, 09:38:16 AM »
Hej!

Jag har hittills bara använt G3 på en dator och behöver nu uppdatera även min laptop. Tyvärr har jag glömt om det bara var att installera G3 ovanpå befintlig G2 eller om man måste avinstallera G2 först.

Tips?

/Åke

4
Tekniska problem och förslag / Problem vid olika upplösningar
« skrivet: 2020-10-20, 22:01:03 PM »
Hej!

Jag har just stött på ett problem som verkar behöva någon sorts lösning.

Jag använder normalt en 1080p TV man har nyligen även skaffat en 1440p (WHQD) monitor till datorn. Om jag växlar mellan dessa två så uppstår följande problem:

Om jag använder den lägre upplösningen och sedan växlar till den högre så startas Genney i ett fönster med den forna storleken, trots att jag kör i fullskärmsläge. Genney startas då alltså inte i fullskärm, utan i ett fönster med samma storlek som upplösningen på den förra skärmen.

Om jag använder Genney på en skärm med valet fullskärm så förväntar jag ju mig att detta även gäller för den nya skärmen om jag byter upplösning. Posítionerna för alla fält och fönster måste då genereras i relation till  den gällande upplösningen, inte sparas som statiska värden.

Om jag använder den högre upplösningen (monitorn) och klickar på rutan "notering" i biografi-fältet så öppnas ett inmatningsfönster för att editera "Notering" i högerkanten på skärmen, alltså där Biografi ligger. Om jag en gång har använt detta kommando och sedan använder Genney på TVn (alltså med lägre upplösning) så verkar kordinaterna för fönstret ha sparats. Fönstret för inmatining öppnas alltså nu på koordinaterna i högerkanten på WHQD-Skärmen, och ligger därmet (till höger) utanför synfältet på 1080-TVn och går inte att se över huvud taget. Man får bara obegripliga "pling"-felmeddelanden från Windows. Det finns inget sätt att nå det här fönstret utan att öppna Genney på den högupplösande skärmen, och då öppnas (enligt ovan) Genney i ett fönster (med storleken satt efter den lägre upplösningen) istället för helskärm, och fönstret för inmatning måste "hämtas in" ifrån sin position till höger utanför detta fönster.

Ungeför detsamma gäller f.ö. för fältet i nederkanten för makar och barn. Detta fältet ligger iof i huvudfönstret, men problemet är detsamma - proportionerna för fälten i huvudfönstret verkar sparas som statiska värden och inte stå i relation till upplösningen. Alternativt är problemet här detsamma som ovan - när man växlar från hög till låg upplösning så öppnas Genney inte i ett fönster som är anpassat till den nuvarande upplösningen utan till den som rådde tidigare. Har man då växlat ifrån hög till låg upplösning så startas Genney i ett fönster som är större än skärmen, och delar av det hamnar utanför det synbara fältet. Till skillnad ifrån inmatningsfältet ovan går detta dock att korrigera genom att klicka på knappen för helskärmsläge.

Uppenbarligen så genereras dessa fönster efter faktiska värden/koordinater snarare än koordinater relativa till skärmen upplösning.

Det här behöver korrigeras på något sätt. Worst case vore ju här att jag skickade tillbaks den högupplösande skärmen och sen bara använder skärmar med lägre upplösning. Då vora enda sättet att få tag på fönstret för "Noteringar" att helt ominstallera Genney (eller möligtvis att radera filen som innehåller de här inställnignarna).

5
Tekniska problem och förslag / Dialog kvar i mouse over preview
« skrivet: 2019-09-06, 16:38:09 PM »
Hej!

Jag trodde att jag hade skrivit om det här fenomenet för länge sedan men jag hittar ingen tråd så jag har kanske bara inbillat mig det. I alla fall så är det ett fenomen som jag har undrat över länge.

Om man startar Genney och öppnar ett dialogfönster (sök- eller inmatningsfönster el.dyl.) och sedan stänger detta igen och därefter går med muspekaren till Genney-symbolen i aktivitetsfältet och sedan till det lilla preview-fönstret så öppnas mouse over preview i full storlek. Det är bara det att dialogfönstret som man just stängde ligger kvar. Aktiverar man Genney med ett klick så försvinner dialogfönstret igen.

Det här är ingen stor grej egentligen, men det är ganska irriterande om man har ett annat program aktivt och snabbt vill kolla upp data i Genney-fönstret som är i bakgrunden. Uppgifterna man vill åt döljs alltså då av det senast öppnade dialogfönstret trots att man har stängt det.

Jag har precis stött på samma "problem" i en Java-kurs där man rekommenderas att stänga ett öppnat dialogfönster (i AWT) med setVisible(false). Om man istället stänger med dispose() så uppträder inte det här problemet. Jag är dock inte säker på huruvida det kan finnas några andra nackdelar med att använda dispose.

Hur Genney är skrivet har jag naturligtvis ingen aning om, men eftersom symptomen är identiska så kanske det är värt att nämna.

(PC, Win 10)

/Åke

6
Allmänt om Genney / Ny licens??
« skrivet: 2018-08-27, 20:40:16 PM »
Jag fick just ett mail med en ny licensfil ... varför då?

Jag avinstallerade Genney för flera veckor sedan på en gammal dator och installerade på en ny dator och förde över licensen som man skulle. Allting funkade som det ska och det var som sagt flera veckor sedan...

 :o

7
Allmänt om Genney / Flytta licens till ny dator
« skrivet: 2018-07-24, 12:18:04 PM »
Jag har Genney installerat på två datorer. Har skaffat en ny laptop och vill föra över allt från den gamla till den nya.

Räcker det med att jag går in i Genney och "tar bort" licensen på den gamla datorn och sedan installerar den på den nya, eller krävs det mer för att avregistrera den gamla datorn?

8
Jag var inne under Media och råkade klicka på fel symbol och öppnade verktyget för skärmurklipp. Genney-fönstret försvann och muspekaren ersattes av ett kryss för markering. För att komma ur läget tryckte jag på ESC. Då återställdes muspekaren, men Genney-fönstret kom inte tillbaks. Programmet var fortfarande igång men det gick inte på något sätt att få upp Genney-fönstret på skärmen. Symbolen i aktivitetsfönstret var fortfarande markerad som aktiv och om jag hovrade med muspekaren över symbolen så visades miniatyren av Genney-fönstret som vanligt, men om jag klickade på miniatyren så hände ingenting. Samma sak med knappen på mitt tangentbord som visar alla öppna fönster (Win + Tab) - Genney-fönstret visas men om jag väljer det så hamnar jag på skrivbordet.

Jag stängde av Genney genom att högerklicka på symbolen i aktivitetsfältet och startade om Genney, men efter att startbilden försvunnit så kom aldrig Genney-fönstret upp. Inställningen för det osynliga fönstret har alltså sparats och jag kunde inte komma åt Genney överhuvudtaget.

Det gjorde ingen nytta att starta om varken Genney eller datorn och inte heller att installera om Genney, men jag lyckades så småningom lösa problemet genom att kopiera över Genney-mappen med inställningar (AppData/Roaming...) ifrån min andra dator.

Eftersom lösningen var säker så upprepade jag proceduren med samma resultat. Går man ur "Skärmurklipp" med ESC så försvinner alltså Genney-fönstret helt ifrån skärmen och går inte att hitta igen.

 :o

9
Om jag väljer en bakgrundsbild till en plansch och sedan vill testa olika layouter ifrån rullgardinsmenyn högst upp med samma bakgrundsbild så försvinner bakgrundsbilden och jag måste lägga in den igen för varje layout jag vill testa.

Det vore bra om bakgrundsbilden kunde ligga kvar så att man kan testa hur olika layouter ser ut med samma bakgrund.

10
Tekniska problem och förslag / Förnnamn blir efternamn
« skrivet: 2017-10-08, 00:55:47 AM »
Vet inte om det har nämnts tidigare, men jag har stött på det här sedan jag började använda Genney men aldrig förstått när det händet och inte - förrän nu.

När jag har ett par med en rad barn så sparar jag snabbt undan barnen med bara förnamn i registern.

Om jag då först väljer kön och sedan skriver in t.ex. "Per //" i namnrutan och sparar så ändrar Genney inmatningen till "/Per/" och gör alltså om förnamnet till efternamn. Detta händer dock BARA om jag klickar på "Spara" direkt efter att ha skrivit in namet. Om jag istället väljer kön efter att ha skrivit in namnet eller bara klickar i något av de andra fälten innan jag sparar personen så står namnet kvar som förnamn.

11
Tekniska problem och förslag / Mina uppgifter på planscher
« skrivet: 2017-10-03, 17:26:25 PM »
Jag försöker få mina uppgifter (namn och mail) att synas på planscherna (Redigera mall -> Dokument -> Uppgifter om mig själv) men får det inte att lyckas oavsett om jag väljer "Efter rubriken" eller "Sist på sidan" i inställningarna eller vilket innehåll jag väljer. Fungerar inte på någon av planscherna men dock alldeles utmärkt på alla textrapporter.

Gör jag något fel?

12
Tekniska problem och förslag / Muspekaren låst på laddning
« skrivet: 2017-08-12, 00:30:47 AM »
Ibland när jag startar Genney (var 4-5 gång) så låser sig pekaren i laddnings-läge, alltså den snurrande cirkeln. Om jag använder pilarna för föregående eller nästa sida så försvinner problemet, men bara i trädet. I biografin och i menyfälten kvarstår problemet. Programmet funkar dock som vanligt, jag kan fortsätta att jobba om jag inte störs av att pekaren är fel. Stänger jag av programmet och startar om så är allt som det ska igen.

Använder PC, Win 10 64 bit.

Vet just nu inte om jag kan återskapa det här medvetet, men jag återkommer om jag hittar någon sorts system eller samband.

13
Allmänt om släktforskning / Organisering av media
« skrivet: 2017-08-01, 13:13:12 PM »
Hur gör ni för att hålla ordning på alla bilder för Genney och andra släktforskningsprogram?

Jag har byggt upp en mappstruktur som ser ut ungefär som släktträdet där jag har en mapp för varje person med både bilder och källkopior. Grundmappen innehåller mappar för alla anor upp till fyra generationer bakåt, döpta till t.ex. "FMF - [namn]". Femte generationen och bakåt ligger under den fjärde, dvs. FMMFM ligger som M under FMMF.

Anledningen till att jag frågar är att det här systemet förmodligen inte är någon hit om jag vill använda innehållet som media i Genney och andra program. Om jag förstår det rätt så stödjer GEDCOM bara sökvägar som är 30 tecken långa för media, och då skulle man i princip behöva ha all media i en enda mapp, möjligtvis med separata undermappar för foton och dokumentkopior.

Skulle vara intressant att veta hur andra har gjort och om det finns någon "standard" eller rekommendationer för det här.

14
Hur gör man för att ...? / Stamtavla för par?
« skrivet: 2017-08-01, 12:33:46 PM »
Finns det något sätt att göra en stamtavla för ett pars gemensamma familj? Går det att redigera sökresultatet på något sätt och ta bort personer eller grenar ifrån tavlan som man inte vill ha med?

Jag skulle vilja göra en stamtavla med ett gift par och deras gemensamma efterkommande. Problemet är att båda parterna har fler partners och barn med dessa och jag vill bara ha den gemensamma familjen med på tavlan. Som det ser ut hittills kan jag bara välja en person att utgå ifrån och då kommer automatiskt alla personens partners och barn med.


15
Tekniska problem och förslag / Dubbel inloggning på hemsidan?
« skrivet: 2017-07-02, 13:07:22 PM »
Har stött på ett märkligt fenomen på hemsidan. Det är precis som om det vore två separata versioner av Genney's hemsida där jag kan logga in och ut på båda.

Jag har ett bokmärke sparat till Genney's hemsida. https://www.genny.se/content.php?rid=95

När jag klickar på bokmärket så kommer jag till sidan där det står "Hämta Genney 1.2". Klickar jag där så kommer jag till inloggningssidan. När jag sedan skriver in mail och lösenord så uppdateras bara sidan som om jag hade skrivit fel lösenord, men det står ingenting om att lösenordet skulle vara fel. Det enda som händer är att min mailadress och lösenordet försvinner. Skriver jag sedan in dem igen så kommer jag fram till nedladdningssidan som väntat.

Ännu märkligare blir det när jag sedan klickar "logga ut". Jag blir utloggad som vanligt, men om jag sedan klickar på mitt bokmärke igen så kommer jag direkt till nedladdningssidan UTAN att behöva logga in igen, trots att jag nyss loggat ut. Klickar jag där "logga ut" ännu en gång och sedan åter på mitt bokmärke så kommer jag till den första sidan "Hämta Genney 1.2" och måste sedan logga in precis som det borde ha fungerat redan första gången.

Det är som om det vore två olika versioner av hemsidan där jag kan logga in på båda. Jag testade även att klicka på bokmärket när jag var utloggad, sedan på "Hämta Genney 1.2", logga in och hamna på den "andra" inloggningssidan som ovan, men sedan inte logga in en andra gång utan klicka på bokmärket igen istället. Då kommer jag direkt till nedladdningssidan utan att behöva logga in en andra gång. Jag är alltså trots allt redan inloggad när jag blir ombedd att logga in en andra gång.

Jag vet att det låter rörigt, förhoppningsvis går det att följa. Jag kan alltså upprepa det här på två olika datorer (båda Win 10 och Firefox, allt uppdaterat).
 :-\

Sidor: [1] 2 3