Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - ÅkeH

Sidor: [1] 2 3
1
Tekniska problem och förslag / Dialog kvar i mouse over preview
« skrivet: 2019-09-06, 16:38:09 PM »
Hej!

Jag trodde att jag hade skrivit om det här fenomenet för länge sedan men jag hittar ingen tråd så jag har kanske bara inbillat mig det. I alla fall så är det ett fenomen som jag har undrat över länge.

Om man startar Genney och öppnar ett dialogfönster (sök- eller inmatningsfönster el.dyl.) och sedan stänger detta igen och därefter går med muspekaren till Genney-symbolen i aktivitetsfältet och sedan till det lilla preview-fönstret så öppnas mouse over preview i full storlek. Det är bara det att dialogfönstret som man just stängde ligger kvar. Aktiverar man Genney med ett klick så försvinner dialogfönstret igen.

Det här är ingen stor grej egentligen, men det är ganska irriterande om man har ett annat program aktivt och snabbt vill kolla upp data i Genney-fönstret som är i bakgrunden. Uppgifterna man vill åt döljs alltså då av det senast öppnade dialogfönstret trots att man har stängt det.

Jag har precis stött på samma "problem" i en Java-kurs där man rekommenderas att stänga ett öppnat dialogfönster (i AWT) med setVisible(false). Om man istället stänger med dispose() så uppträder inte det här problemet. Jag är dock inte säker på huruvida det kan finnas några andra nackdelar med att använda dispose.

Hur Genney är skrivet har jag naturligtvis ingen aning om, men eftersom symptomen är identiska så kanske det är värt att nämna.

(PC, Win 10)

/Åke

2
Allmänt om Genney / Ny licens??
« skrivet: 2018-08-27, 20:40:16 PM »
Jag fick just ett mail med en ny licensfil ... varför då?

Jag avinstallerade Genney för flera veckor sedan på en gammal dator och installerade på en ny dator och förde över licensen som man skulle. Allting funkade som det ska och det var som sagt flera veckor sedan...

 :o

3
Allmänt om Genney / Flytta licens till ny dator
« skrivet: 2018-07-24, 12:18:04 PM »
Jag har Genney installerat på två datorer. Har skaffat en ny laptop och vill föra över allt från den gamla till den nya.

Räcker det med att jag går in i Genney och "tar bort" licensen på den gamla datorn och sedan installerar den på den nya, eller krävs det mer för att avregistrera den gamla datorn?

4
Jag var inne under Media och råkade klicka på fel symbol och öppnade verktyget för skärmurklipp. Genney-fönstret försvann och muspekaren ersattes av ett kryss för markering. För att komma ur läget tryckte jag på ESC. Då återställdes muspekaren, men Genney-fönstret kom inte tillbaks. Programmet var fortfarande igång men det gick inte på något sätt att få upp Genney-fönstret på skärmen. Symbolen i aktivitetsfönstret var fortfarande markerad som aktiv och om jag hovrade med muspekaren över symbolen så visades miniatyren av Genney-fönstret som vanligt, men om jag klickade på miniatyren så hände ingenting. Samma sak med knappen på mitt tangentbord som visar alla öppna fönster (Win + Tab) - Genney-fönstret visas men om jag väljer det så hamnar jag på skrivbordet.

Jag stängde av Genney genom att högerklicka på symbolen i aktivitetsfältet och startade om Genney, men efter att startbilden försvunnit så kom aldrig Genney-fönstret upp. Inställningen för det osynliga fönstret har alltså sparats och jag kunde inte komma åt Genney överhuvudtaget.

Det gjorde ingen nytta att starta om varken Genney eller datorn och inte heller att installera om Genney, men jag lyckades så småningom lösa problemet genom att kopiera över Genney-mappen med inställningar (AppData/Roaming...) ifrån min andra dator.

Eftersom lösningen var säker så upprepade jag proceduren med samma resultat. Går man ur "Skärmurklipp" med ESC så försvinner alltså Genney-fönstret helt ifrån skärmen och går inte att hitta igen.

 :o

5
Om jag väljer en bakgrundsbild till en plansch och sedan vill testa olika layouter ifrån rullgardinsmenyn högst upp med samma bakgrundsbild så försvinner bakgrundsbilden och jag måste lägga in den igen för varje layout jag vill testa.

Det vore bra om bakgrundsbilden kunde ligga kvar så att man kan testa hur olika layouter ser ut med samma bakgrund.

6
Tekniska problem och förslag / Förnnamn blir efternamn
« skrivet: 2017-10-08, 00:55:47 AM »
Vet inte om det har nämnts tidigare, men jag har stött på det här sedan jag började använda Genney men aldrig förstått när det händet och inte - förrän nu.

När jag har ett par med en rad barn så sparar jag snabbt undan barnen med bara förnamn i registern.

Om jag då först väljer kön och sedan skriver in t.ex. "Per //" i namnrutan och sparar så ändrar Genney inmatningen till "/Per/" och gör alltså om förnamnet till efternamn. Detta händer dock BARA om jag klickar på "Spara" direkt efter att ha skrivit in namet. Om jag istället väljer kön efter att ha skrivit in namnet eller bara klickar i något av de andra fälten innan jag sparar personen så står namnet kvar som förnamn.

7
Tekniska problem och förslag / Mina uppgifter på planscher
« skrivet: 2017-10-03, 17:26:25 PM »
Jag försöker få mina uppgifter (namn och mail) att synas på planscherna (Redigera mall -> Dokument -> Uppgifter om mig själv) men får det inte att lyckas oavsett om jag väljer "Efter rubriken" eller "Sist på sidan" i inställningarna eller vilket innehåll jag väljer. Fungerar inte på någon av planscherna men dock alldeles utmärkt på alla textrapporter.

Gör jag något fel?

8
Tekniska problem och förslag / Muspekaren låst på laddning
« skrivet: 2017-08-12, 00:30:47 AM »
Ibland när jag startar Genney (var 4-5 gång) så låser sig pekaren i laddnings-läge, alltså den snurrande cirkeln. Om jag använder pilarna för föregående eller nästa sida så försvinner problemet, men bara i trädet. I biografin och i menyfälten kvarstår problemet. Programmet funkar dock som vanligt, jag kan fortsätta att jobba om jag inte störs av att pekaren är fel. Stänger jag av programmet och startar om så är allt som det ska igen.

Använder PC, Win 10 64 bit.

Vet just nu inte om jag kan återskapa det här medvetet, men jag återkommer om jag hittar någon sorts system eller samband.

9
Allmänt om släktforskning / Organisering av media
« skrivet: 2017-08-01, 13:13:12 PM »
Hur gör ni för att hålla ordning på alla bilder för Genney och andra släktforskningsprogram?

Jag har byggt upp en mappstruktur som ser ut ungefär som släktträdet där jag har en mapp för varje person med både bilder och källkopior. Grundmappen innehåller mappar för alla anor upp till fyra generationer bakåt, döpta till t.ex. "FMF - [namn]". Femte generationen och bakåt ligger under den fjärde, dvs. FMMFM ligger som M under FMMF.

Anledningen till att jag frågar är att det här systemet förmodligen inte är någon hit om jag vill använda innehållet som media i Genney och andra program. Om jag förstår det rätt så stödjer GEDCOM bara sökvägar som är 30 tecken långa för media, och då skulle man i princip behöva ha all media i en enda mapp, möjligtvis med separata undermappar för foton och dokumentkopior.

Skulle vara intressant att veta hur andra har gjort och om det finns någon "standard" eller rekommendationer för det här.

10
Hur gör man för att ...? / Stamtavla för par?
« skrivet: 2017-08-01, 12:33:46 PM »
Finns det något sätt att göra en stamtavla för ett pars gemensamma familj? Går det att redigera sökresultatet på något sätt och ta bort personer eller grenar ifrån tavlan som man inte vill ha med?

Jag skulle vilja göra en stamtavla med ett gift par och deras gemensamma efterkommande. Problemet är att båda parterna har fler partners och barn med dessa och jag vill bara ha den gemensamma familjen med på tavlan. Som det ser ut hittills kan jag bara välja en person att utgå ifrån och då kommer automatiskt alla personens partners och barn med.


11
Tekniska problem och förslag / Dubbel inloggning på hemsidan?
« skrivet: 2017-07-02, 13:07:22 PM »
Har stött på ett märkligt fenomen på hemsidan. Det är precis som om det vore två separata versioner av Genney's hemsida där jag kan logga in och ut på båda.

Jag har ett bokmärke sparat till Genney's hemsida. https://www.genny.se/content.php?rid=95

När jag klickar på bokmärket så kommer jag till sidan där det står "Hämta Genney 1.2". Klickar jag där så kommer jag till inloggningssidan. När jag sedan skriver in mail och lösenord så uppdateras bara sidan som om jag hade skrivit fel lösenord, men det står ingenting om att lösenordet skulle vara fel. Det enda som händer är att min mailadress och lösenordet försvinner. Skriver jag sedan in dem igen så kommer jag fram till nedladdningssidan som väntat.

Ännu märkligare blir det när jag sedan klickar "logga ut". Jag blir utloggad som vanligt, men om jag sedan klickar på mitt bokmärke igen så kommer jag direkt till nedladdningssidan UTAN att behöva logga in igen, trots att jag nyss loggat ut. Klickar jag där "logga ut" ännu en gång och sedan åter på mitt bokmärke så kommer jag till den första sidan "Hämta Genney 1.2" och måste sedan logga in precis som det borde ha fungerat redan första gången.

Det är som om det vore två olika versioner av hemsidan där jag kan logga in på båda. Jag testade även att klicka på bokmärket när jag var utloggad, sedan på "Hämta Genney 1.2", logga in och hamna på den "andra" inloggningssidan som ovan, men sedan inte logga in en andra gång utan klicka på bokmärket igen istället. Då kommer jag direkt till nedladdningssidan utan att behöva logga in en andra gång. Jag är alltså trots allt redan inloggad när jag blir ombedd att logga in en andra gång.

Jag vet att det låter rörigt, förhoppningsvis går det att följa. Jag kan alltså upprepa det här på två olika datorer (båda Win 10 och Firefox, allt uppdaterat).
 :-\

12
Allmänt om släktforskning / Grafisk GEDCOM-läsare?
« skrivet: 2016-10-08, 14:39:45 PM »
Jag skulle vilja ha ett bra sätt att kunna dela med mig av min forskning till familjen där de kan bläddra fritt på datorn.

Det finns ju möjligheten att konvertera till bildfiler eller HTML på olika sätt, men finns det några bra program som kan presentera en GEDCOM-fil på samma sätt som i Genney? Där man alltså kan klicka sig fram i ett träd med anor/ättlingar och deras respektive information, men som inte innehåller några funktioner för att ändra eller lägga till information?

Vore det inte relativt enkelt att göra en avskalad läsversion av Genney som man kan använda, eller känner någon till något bra alternativ?

13
Tekniska problem och förslag / Gamla versionen kvar?
« skrivet: 2016-10-02, 22:09:53 PM »
Har installerat Genney 1.2 enligt anvisningarna, men min gamla genväg i verktygsfältet öppnar fortfarande Genney 1.1. Ska inte den gamla versionen ersättas helt av den nya??

(Om jag använder genvägen som skapas på skrivbordet vid installationen så startas den nya versionen av Genney)

14
Hur gör man för att ...? / Max längd för sökväg under mediamappen?
« skrivet: 2016-07-29, 11:36:52 AM »
Finns det någon begränsning för längden på sökvägen (antal steg eller tecken) för filer som ligger i undermappar till mediamappen?

För filer som inte ligger under mediamappen finns en begränsing som gör att man får meddelandet att sökvägen är för lång och att filen kommer att kopieras till mediamappen. Men även mediamappen kan ju ha ett stort system med undermappar.

Jag står i begrepp att försöka skapa någon form av struktur på personerna och deras media- och dokumentfiler. Vore bra att känna till ev. begränsningar innan jag lyckas måla in mig i ett hörn...

15
Hur gör man för att ...? / Ändrade eller dubbla namn?
« skrivet: 2016-07-24, 16:24:35 PM »
Finns det något system eller någon standard för hur man hanterar namnändringar?

Dels så ändrar ju många efternamn när de gifter sig, men även de som emigrerat till t.ex. USA ändrar ofta på sina förnamn för att de ska vara enklare att uttala. Har personen då reda två förnamn så blir det en jäkla soppa om man även ska ta med de senare formerna av namnen...

Sidor: [1] 2 3