Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Lasse Beijer

Sidor: [1] 2 3 4
1
Tekniska problem och förslag / Orelaterade personer
« skrivet: 2019-12-29, 15:36:20 PM »
Jag har bortåt 100-talet orelaterade personer i mitt släktträd (ca 36000 individer). Nu vill jag to bort dessa och använder Verktyg-> Underhåll -> Orelaterade personer. Dessa kommer upp fint och prydligt.
När jag markerar alla personerna och trycker "Radera", raderas endast två åt gången och inte alla markerade.
Gör jag något fel?
Eller, hur är det avsett att denna funktion skall fungera?

2
Dessa varianter använder jag (finns kanske andra alternativ också):

Alternativ:
1. Huvudmeny -> Utskrift -> Släktskap (4:e under rubriken planscher) -> välj Person 1 och person 2 Finns flera tillägsval i denna meny -> Skriv ut.

2. I symbolmenyn, denna finns under menyrubrikerna Arkiv Huvudmeny Hantera Verktyg, finns en lite symbol för ett skrivark. Tryck på  denna symbol. Där beskrivs släktskapet i detalj. Är personerna släkt via flera anor listas varje anas släktskap. Jag brukar markera allt och klistra in i mejl, word eller annat program för att kommunicera med entresserade.

3. När släktskapet visas i Släktskapskalkylatorn brukar jag använda cmd + shift + 4 och markera släktkapsträdet och kopiera detta till urklipp (detta är kommandon för Mac. Vet inte vilka kommandon är för Win).

mvh /Lasse

3
Tekniska problem och förslag / Funktion för att acceptera dubletter.
« skrivet: 2019-04-14, 23:48:54 PM »
Jag jobbar med projekt där jag slår samman olika databaser (forskning från olika personer). Jag rensar då för dubletter. Många blir kvar med olika %-tal.
Samma indikationer om dubletter återkommer gång på gång vid nya samanslagningar.
Det skulle vara bra om man kunde acceptera dublettförslag och att dessa sedan inte kom upp igen.

Vill minnas att något har nämnts om detta tidigare i forumet.

Tacksam för en sådan OK-funktion vid dublettrensning.

4
Hur gör man för att ...? / SV: Massradera grupper
« skrivet: 2019-04-03, 14:05:39 PM »
Tack Hans.
Vad kan ha hänt när det blir dubletter av grupper? Se länk: https://www.dropbox.com/s/83pesftp20lurd9/Sk%C3%A4rmklipp%202019-04-03%2013.55.43.png?dl=0
Det finns oftast bara data i en av dublettgrupperna. De andra saknar information.

5
Hur gör man för att ...? / Massradera grupper
« skrivet: 2019-04-02, 23:47:27 PM »
Finns det möjlighet att massradera grupper?
Att radera grupp för grupp tar alldeles för lång tid.

6
Tekniska problem och förslag / SV: Pixliga foton
« skrivet: 2019-03-19, 20:50:26 PM »
Stort TACK, Admin. Har inte tänkt- eller provat den möjligheten helt enkelt. Det funkar!

7
Tekniska problem och förslag / SV: Pixliga foton
« skrivet: 2019-03-19, 20:29:55 PM »
Admin: Man kan inte välja sortering av bilderna i Mediabibl. Som det är nu ligger alla sorterade på namn. Det skulle underlätta om man kunde välja Skapelsedatum, alltså när bilden lades upp i Mediabibl.

8
Allmänt om Genney / SV: Allmänt om släktregistret
« skrivet: 2019-03-19, 20:20:07 PM »
StefanH: Google Docs är superbra!

larsgmb: Jag har skapat några liknande allmänna ställen för anteckningar i varje släktregister jag har. Det kanske inte passar dig? Men så här har jag gjort: (tacksam för tips och trix om vad andra skapat för finesser).

1. Skapa en ny person (ctrl+N gäller Mac)
2. Ge ”personen” ett namn, ex v i ditt fall Allmänna /Uppgifter om /Släktträdet
3. Sätt Kön: som okänd
4. Nu kan du göra anteckningar i Personanteckningar (skift+F3)
5. Jag använder också Forskning (skift+F5) för anteckningar i Anmärkningsfältet. Använder också Att göra. Då får man datumstämpel på anteckningarna.
6. Man får fin överblick övar allt man antecknat. (skift+F8)

Genney är fantastiskt. Finns inga begränsningar för vad man kan göra.

9
Allmänt om Genney / SV: Gennye kursledare informatör?
« skrivet: 2019-03-02, 10:13:28 AM »
Finns inte någon Genney-utbildare i era trakter så rekommenderas självstudiematerial enligt bifogad länk. Man får också bra hjälp här på forumet.
Lycka till: https://hans.cecdesign.se/slaktforskning/slaektforskarprogram/genney-video

10
Eva, vill kort berätta hur jag löste något liknande som du tar upp. Jag använder Att Göra i ett projekt med emigrantforskning. Jag skriver in olika egenpåhittade koder, ex. v. emi1899, i uppgiftsfältet. Sedan kan jag söka i F3 (bocka ur Namn och bocka i ”att göra”). Som sökkriteria kan jag, i det här exemplet, använda emi%. Då får jag upp träffar på personer kodade med ”emi samt alla årtal jag använt tillsamman med emi”.  Jag kan gruppera med en massa andra kodord som jag hittar på vid olika behov. Dessa kodord har jag skrivit i Kommentarer. När jag sedan skickar iväg en gedcom på mina forskningsresultat (ca en gång/vecka) kan jag kombinera kodord med datum, etc. Flexibiliteten är närmast oändlig. Jag slipper gå in i vyer och ändra i namntilllägg eller titel. Jag har en fin överblick över denna specialforskning genom att gå in i Verktyg -> symbolen Att Göra, där allt under Att Göra listas.
Jag tycker detta är suveränt och tar bort behovet av olika färkoder som jag använt i tidigare program. PS. I ovan specifika projekt skickar jag forskning till en huvudadministratör där jag betar av uppgifter jag får av administratören i ett släktträd på dryga 40.000 personer. Lätt att röra till det om det inte finns ”kanondisciplin” och möjlighet att koda strukturer så här flexiblet. Jag har försökt använda Grupper. Men det blev en hel del felkodningar. Jag tycker funktionen är känslig om man råkar trycka fel när man skapar- eller använder en Grupp.

11
Hur gör man för att ...? / SV: snedstreck i namn
« skrivet: 2019-02-14, 20:20:22 PM »
Undvik helst att ändra namnindelning i textfältet.

Använd istället högerklick i namnrutan > välj namnindelning eller redigera namnet i eget fönster (den grå knappen längst till höger i namnrutan).

Vad blir konsekvensen om man ändrar i täxtfältet? Jag har alltid ändrat där.

12
Tekniska problem och förslag / SV: Köra på 2 datorer
« skrivet: 2019-01-26, 13:44:28 PM »
Börjar med att tala om att jag är Macanvändare; en MacBook Proo 13” och en MacMini 27”
Jag experimenterade en del med molntjänster (alla förekommande inklusive iCloud) och automatisk synkning mellan Genney katalogerna på de båda datorerna. I synken tog jag även med platsregistret.
Målet var att kunna sätta mig vid vilken som av datorerna och ändå köra mot den senast uppdaterade db.
Platsregistret ställde emellertid till det. Hela projektet lades på is.

Nedan beskriver jag en ”ljuvlig Genney-nutid”, efter senaste uppgraderingen till 2.1b17.
 
Nu  har jag provat en nytt sätt att jobba på båda datorerna, som fungerar alldeles ypperligt. Beskriver detta enligt nedan för er som är Mac-användare.
1. Jag jobbar endast mot molntjänsten iCloud från båda datorerna. OBS samma Apple ID på båda datorerna.
2. Jag tog en System Säkerhetskopia på MacBook Pro, där jag hade det ”skarpa” senast uppdaterade datat. Denna katalog döptes till GenneyDB och finns på iCloud/Dokument.
3. Läste in denna systembackup (dryga 1 Gb inkl Media och ett dussintal register) i GenneyMM på MacMini, i samma molntjänst som MacBook, alltså iCloud/Dokument
4. I Finder på de båda datorerna ligger dessa båda kataloger bredvid varandra, GenneyDB för MacBook Pro och GenneyMM för MacMini.
5. Jag tar ständigt SYSTEMbackup på den dator jag jobbar på (har till vardags kryssat i endast Appdata Platsregister samt aktuellt Släktregister)
6. Har MacBookPro13” varit med på resa måste DENNA SYSTEMBACKUP LÄSAS IN I MacMinin. Om jag fortsätter arbeta på den maskinen.
7. Planerar jag resa LÄSER JAG IN SENASTE SYSTEMBACKUP från MacMini till MacBookPro13”.
8. Alla problem med platsregistret är borta. DET ÄR NATURLIGTVIS VIKTIGT ATT KOMMA IHÅG ATT TA SYSTEMBACKUP PÅ DEN DATOR MAN JOBBADE SENAST PÅ!
9. Genney på de båda datorerna jobbar snabbt och jag upplever grogrammet som stabilt och det känns säkert.

Det här kan kanske tyckas komplicerat för icke-macanvändare. Men har man vana att jobba med kataloger i Finders och iCloud så är det inga problem.

iCloud fungerar alldeles utmärkt. Jag har ett 2Tb-abonnemang med familjedelning eftersom båda datorerna gemensamt även har tillgång till dryga 100.000 bilder i Adobe LightRooom. Detta bildbibliotek är över 400Gb stort. Allt jobbar som sagt stabilt och bra - peppar peppar ta i ….
 

13
Allmänt om Genney / SV: Systemutvecklare
« skrivet: 2019-01-23, 21:01:18 PM »
Några önskemål som jag har.
1. Någonstans där jag kan se "Datum/klockslag för senast editerad person". Finns kanske redan den möjligheten?
2. Släktskapskalkylator som beskriver och ritar släktskapsdiagram för relation med släkt-i-släktperson.
3. Manuell sortering av faktauppgifter (enligt Evas p 5).

14
Allmänt om Genney / SV: Version 2.1
« skrivet: 2019-01-11, 20:35:42 PM »
Nu finns en ny uppdatering som justerat buggarna med säkerhetskopieringen. Mapparna dokument och logg har också tagits bort som alternativ från säkerhetskopieringen. Vidare tolkas nu minustecken inte som namnseparator utan instället får man använda hypen eller en dash i de fall där det krävs.

Mac OS https://genny.se/downloadFile.php?os=mac&name=genney_64_2.1b16
Windows 64 https://genny.se/downloadFile.php?os=win&name=genney_64_2.1b16
Windows 32 https://genny.se/downloadFile.php?os=win&name=genney_32_2.1b16

När jag säkerhetskopierar System, släktregister, platsregister m.m på min MacBook Pro blir resultaten en exe-fil. Hur öppnar man den på en Mac? En bugg? Eller gör jag fel?

15
Allmänt om Genney / SV: Version 2.1
« skrivet: 2019-01-11, 09:57:48 AM »
Jag får detta meddelande när jag försöker ladda ner senaste Mac-versionen. Det är ju sent så jag har kanske missat något.
Försöker igen i morgon.

ERROR: you don't have permissions to download it.
Du gjorde nog samma misstag som jag. Du måste logga in Genney's hemsida. Det räcker inte att bara vara inloggad på forumet.  Och ladda inte hem filen från forumet utan följ länken på hemsidan. Senaste versionen är 2.1b17

Tack! Jo det var så. Man sitter i nattens timma. "Tänket" är inte alltid så effektivt då. Nu är ..b17 installerad. So far so good!

Sidor: [1] 2 3 4