Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - llov

Sidor: [1]
1
Tekniska problem och förslag / SV: Relationsstatus vid GEDCOM export
« skrivet: 2019-08-19, 17:06:34 PM »
Du har rätt. Det fanns en inställning i TCGR “Assume marriage occurred” när MARR taggen saknas i GEDCOM-filen. Avbockad, blev det rätt när GEDCOM 5.5 standard användes vid export i Genney och import till TCGR. Som du påpekar, "MARR" and "MARR Y" är enligt standard, men inte "MARR N" taggen. Vissa program använder tydligen den ändå för att förtydliga och TCGR förstår den.

Problemet är löst. Kanske Genney kommer introducera hyperlänkade PDF dokument och då kan Genney få producera mina släktrapporter.  :)


2
Tekniska problem och förslag / SV: Relationsstatus vid GEDCOM export
« skrivet: 2019-08-19, 08:33:53 AM »
Jag är ingen GEDCOM expert men jag har grävt lite mer i problemet.
Jag kom på att det går att exportera till standard GEDCOM 5.5 i Genney.
Det visar sig då att _REL taggen fösvinner.

0 @F2@ FAM
1 HUSB @I1@
1 WIFE @I3@
1 CHIL @I4@
1 CHAN
2 DATE 14 JUL 2019
3 TIME 14:07:43

TCGR tolkar då relationsstatusen mellan "1 HUSB @I1@" och "1 WIFE @I3@" som att de är gifta. Sätter man in en "MARR N" -tag blir tolkningen att de är ogifta i TCGR.
Jag har kontaktat Nigel som skapat TCGR och han är villig att uppdatera TCGR så att "_REL Ogift" ersätts med "MARR N" vid laddning av en GEDCOM-fil från Genney.

Problemet kan antigen lösas på Genney sidan genom att Genney sätter in en "MARR N" -tag vid en GEDCOM 5.5 export för ogifta par eller att TCGR tolkar en familje-rekord utan "MARR" -tag som att personerna är ogifta.
Jag vet att Genney har stora möjligheter att skapa släktböcker, men jag saknar det som  går i TCGR att kunna skapa länkade PDF-filer, dvs där individerna är länkade till varandra och man kan navigera runt med musklick.

Har Admin någon synpunkt?

3
Tekniska problem och förslag / Relationsstatus vid GEDCOM export
« skrivet: 2019-08-18, 14:43:21 PM »
Jag undrar hur Genney hanterar familjestatus vid gedcom export?
Vid import av en GEDCOM-fil från Genney till TCGR blir ogifta föräldrar rapporterade som gifta.
I mitt släktregister är relationsstatus satt till Ogift.
I den exporterade GEDCOM-filens familje-record står det "1 _REL Ogift":
-------
0 @F2@ FAM
1 HUSB @I1@
1 WIFE @I3@
1 _REL Ogift
1 CHIL @I4@
------
För ett gift par står det "1 MARR Y" och _REL taggen saknas.

TCGR tycks inte begripa vad ordet "Ogift" betyder och paret behandlas som gifta. När jag byter ut taggen
 "1 _REL Ogift" med taggen "1 MARR N" behandlas relationsstatusen korrekt i TCGR.
Är _REL taggen en Genneyspecifik tagg? Hur ska man göra för att få det korrekt utan att behöva editera GEDCOM-filen?
!Lars

4
Hur gör man för att ...? / SV: Otrohet
« skrivet: 2019-08-11, 17:37:00 PM »
Jag tycker Slagers försläg skulle vara bra, men hur skulle det hanteras i GEDCOM. T.ex. verkar det omöjligt att få TCG släktrapportsgenerator förstå att bara för att ett par har barn tillsammans är de inte alltid gifta.

5
Tekniska problem och förslag / SV: Svårstartad Genney
« skrivet: 2019-06-08, 17:54:05 PM »
Jag tror också att John pekar i rätt riktning. Genney startar troligen efter ett enkelklick eller dubbelklick (beroende på inställning) , men att det tar lååång tid att komma igång. Råkar man trycka ytterligare gånger i tron att programmet inte startade kan det hända att Genney inte startar alls eller efter ännu längre tid. Som jag skrev ovan tar det ca 15 till 20 sekunder för Genney att starta på min dator, om datorn varit helt avstängd och det är första gången  jag startar Genney. Stänger jag ner Genney och start det igen tar det bara ca 3 sek. att starta. Jag tror det har med start av Java processer att göra. Jag är Delphi programmerare och har ingen erfarenhet av Java, men Admin har kanske någon idé.
Lars

6
Tekniska problem och förslag / SV: Svårstartad Genney
« skrivet: 2019-05-29, 19:00:51 PM »
I Windows 10 kan man ändra om i utforskaren (under Visa menyn/alternativ) om appar ska öppnas med dubbel eller enkelklick. Jag har det inställt på dubbelklick.

7
Tekniska problem och förslag / SV: Svårstartad Genney
« skrivet: 2019-05-29, 12:27:57 PM »
Rättning, Ska naturligtvis vara 16Gb internminne. Inte 16Mb.

8
Tekniska problem och förslag / SV: Svårstartad Genney
« skrivet: 2019-05-28, 20:51:01 PM »
Hej,
På min dator (Win10 x64 SSD-disk, i7 processor, 16Mb ram) tar det mellan 15-20 sek innan Genney dyker upp på skrivbordet efter dubbelklick på genvägsikonen. Jag har gjort misstaget och tro att dubbelklicket misslyckades och klickat ytterligare en gång innan Genney har visat sig. Då händer det att Genney inte startar alls. Brukar hjälpa att gå in i aktivitetshanteraren och stänga ner Java-processer.
/Lars

9
Allmänt om Genney / SV: Knappen Synpunkter
« skrivet: 2019-05-13, 22:19:57 PM »
Tack, jag hittade det  :)
/Lars

10
Allmänt om Genney / Knappen Synpunkter
« skrivet: 2019-05-13, 17:41:09 PM »
Det kanske har varit uppe tidigare men jag undrar om det brukar blir någon respons på synpunkter som skickas via knappen "Synpunkter". T.ex. att det har noterats. Kan man någonstans se vilka synpunkter som har skickats in?

/Lars

11
Hur gör man för att ...? / SV: Historiska kartor och overlay
« skrivet: 2019-01-27, 10:18:49 AM »
Hej Stefan,
Jag har själv inte provat, men i hjälpen till Genney finns ett hjälpavsnitt som kallas "Kartor". I den hjälpen finns beskrivet hur man använder kartor och en lista med kortkommandon. En bit ner i den listan finns en symbol för "Visa/Redigera kartlager". "Kartlager" kan klickas och där finns ett avsnitt som beskriver hur man arbetar med historiska kartor.  Det kanske finns andra sätt att nå det hjälpavsnittet. Själv använder jag QGIS, ett suveränt karthanteringsprogram som dessutom är gratis. I det programmet är det relativt lätt att koordinatsätta (Georeferencing) historiska kartor och överlagra dem på t.ex. Google maps/satellitbild.
//Lars

Sidor: [1]