Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mostermysko

Sidor: [1] 2 3 4
1
Hur gör man för att ...? / SV: Lista över anor
« skrivet: 2020-01-03, 13:49:32 PM »
(sent) tack för svar!

Då lägger jag till det på min önskelista över funktioner :)

(jag tror den funktionen finns i en annan klient jag använder ibland, men det är helt urusel på en massa andra sätt så jag vill helst slippa använda den ens för workarounds...)

2
Hur gör man för att ...? / Lista över anor
« skrivet: 2019-12-15, 11:12:46 AM »
Det är möjligt att jag missar en uppenbar funktion här, men finns det något sätt som jag kan få ut en lista i tabellform (excel t ex) över anor med

generationsbeteckning, annummer, anbeteckning, namn, födelsedatum, födelseort, dödsdatum, dödsort?

De sista uppgifterna går ju lätt att få ut genom att helt enkelt skriva ut ett sökresultat, men då får jag ju inte med annummer etc. Och all information jag vill ha (och lite till) går att få genom utskrift->listor->anor men då är det ju formaterat mer som löpande text som inte (med någorlunda lätthet) går att konvertera till en lista man kan leka vidare med i excel.

Vid närmare eftertanke är nog det jag efterfrågar en möjlighet att göra exporter i tabellformat där jag själv väljer vilken information som ska vara med. Lite som "utskrift" där det finns ett antal förformaterade exporter men också stora möjligheter att själv lägga till och dra ifrån information. Det kanske går redan, jag kanske bara inte hittar den funktionen?

3
Tekniska problem och förslag / SV: Fel föräldratyp vid sammanslagning
« skrivet: 2018-10-08, 22:53:12 PM »
Jag har samma problem! Inte säker på att jag kan reproducera det, men jag har också upptäckt att biologiska föräldrar blivit fosterföräldrar efter sammanslagningar av dubbletter. Jag försöker vara konsekvent med att bocka ur, men jag tror egentligen att man skulle behöva vara konsekvent också i att t ex i första hand behålla familjebanden från träd A när man slår ihop träd A med träd B. Kruxet är bara att det inte syns i dubbletthanteringen vilka som kommer från A resp B.

(En annan näraliggande bugg är att det ibland inte går att ändra en fosterförälder till en biologisk, det valet är gråmarkerat. Ibland hjälper det att stänga registret och öppna igen, ibland får man lösa upp hela familjen och binda ihop den på nytt)

Passar på att ge några förslag på hur man kan förbättra dubblettverktyget (har nog åtminstone det första förut):

1. Att blåmarkeringar av t ex ett sökurval följer med (jag vill minnas att det gjorde det i en tidigare version av Genney). Då skulle man ju kunna skilja gamla från nyligen importerade, t ex.
2. Möjlighet att sortera listan utifrån fler parametrar än relevans resp bokstavsordning, t ex födelseår (tror det skulle minska risken för att man trasslar till familjer ytterligare om man konsekvent slog ihop föräldrar före barn. Eller tvärtom kanske?)

4
Tekniska problem och förslag / SV: Födelseuppgifter försvinner
« skrivet: 2018-07-06, 16:14:22 PM »
Det låter som en bugg.

Men har du sett att du kan ha biografifönstret permanent öppet vid sidan av trädet? Har man liten skärm kanske det blir lite trångt, men då kan du ju spara utan att lämna fönstret.
Klippt ur relevant hjälpavsnitt: "Det ändrar du under Arkiv > Inställningar > Person där du även bestämmer om uppgifter som Referensnummer, Privat eller ändrad ska visas eller inte. Du kan alltid öppna Biografin i ett eget fönster med tangentkommandot F5."

5
Tekniska problem och förslag / SV: Det blir dublett, som inte finns
« skrivet: 2018-07-06, 14:23:41 PM »
Det där har nog jag också varit med om.

Om du markerar ett av barnen, blir "dubletterna" också markerade då?

I så fall är personen som ser ut som en dublett bara en, men familjebanden är dubblerade. Troligen är de biologiskt barn och fosterbarn till samma föräldrar, och troligen är föräldrarna gifta flera gånger med varandra. Testa att först koppla loss föräldrarna från varandra, koppla loss vederbörande från sina föräldrar. I bästa fall löser du problemet omedelbart, i värsta fall får du lösa upp familjen och knyta ihop den igen.

För att undvika det i framtiden, var uppmärksam när du lägger ihop dubletter så att du inte dubblerar familjebanden. Klicka ur lämpliga kryssrutor för person två här https://genny.se/help/images/toolbars/mergeWindow.png

6
Hur gör man för att ...? / SV: Dela information med annan
« skrivet: 2018-07-06, 14:13:43 PM »
Just "exportera" är ju till för specifikt gedcomfiler, och de är inte läsbara i något annat än ett släktforskningsprogram. De "hundratals raderna med ointressant information" behövs för att släktforskningsprogrammet ska förstå vad det handlar om. De är inte avsedda för mänskliga ögon...! (ditt exempel är information om vilka grupper folk i registret tillhör, och det autogenereras massor av såna när man lägger ihop dubletter)

Med "publicera" kan du skapa en html-version av släktträdet eller en del av det. Det funkar i vilken webläsare som helst. Man behöver ju inte lägga upp den på någon webplats. Ska du mejla det till någon kan det kanske bli lite klurigt dock, för det blir väldigt många filer som måste ligga i rätt mappar, då är det ju bättre att publicera det på någon egen hemsida eller så (sånt har jag själv dock bara en diffus uppfattning om).

Och med "skriv ut" kan du välja en massa olika rapporter som du kan spara som pdf i stället för att just skriva ut. Där bör du kunna hitta något som passar. Personakt och antavla kanske?

https://genny.se/help/sv/help.php


7
Hur gör man för att ...? / SV: Resursfiler
« skrivet: 2018-06-20, 17:09:19 PM »
Hurra! (det här forumet behöver någon form av gilla-markering...!) Stort tack!

8
Tekniska problem och förslag / SV: Blåmarkering av dubletter?
« skrivet: 2018-05-22, 09:36:49 AM »
Hurra!

9
Tekniska problem och förslag / Blåmarkering av dubletter?
« skrivet: 2018-05-21, 08:04:18 AM »
När man har blåmarkerat ett urval så syns det i de flesta vyer, dock inte när jag söker dubletter. Jag vill minnas att det fungerade i en tidigare version av Genney. Gör jag fel eller har funktionen försvunnit? Jag skulle gärna vilja ha den kvar.

10
Det här med att man får samma föräldrar flera gånger kan hända när man slår ihop dubletter. Det undviker man genom att vara lite noga i den där rutan man får upp där man kan välja vilken information som ska slås samman, se till att kryssa ur "föräldrar" och "familj" etc om det riskerar att bli dubbel information om det.

Det kan vara smart också att ägna lite eftertanke åt vem som ska vara "Person 1" vid sammanslagningen. Oftast är det bäst att välja den som är mest lik hur man vill att slutresultatet ska bli - vilket oftast den med mest information. Ibland kan det istället vara smart att passa på att städa bort lite överskottsinformation (dubbel information om olika händelser, yrke etc) genom att välja bort den från person 2 vid sammanslagningen.

11
Det kanske också bör förtydligas att du ska

  • Öppna ditt befintliga genneyträd ("moderträdet")
  • Välj Arkiv -> Importera (inte Öppna!) Då får du först välja vilken gedcomfil som ska importeras, sen kan du välja om det ska importeras som ett nytt register eller till något av de befintliga som du har öppet. Välj moderträdet!
  • Tricksa på!12
Jag jobbar en del fram och tillbaka mellan Genney och MH -- har mitt "fina" träd i Genney och använder MH:s matchningar mot register och andra träd för att få nya forskningsuppslag och tips (många har sina träd fulla med skräp, så man ska ta det man hittar där med en rejäl nypa salt). Jag gör så här:

Jag exporterar det ändrade trädet från MH. Webgränssnittet tillåter bara att man exporterar hela träd. Men i Genney kan man ju exportera delar, så jag gör tricksandet där istället:

Jag importerar hela gedcomfilen från MH som ett nytt och tillfälligt träd till Genney. Därifrån använder jag sen olika sökningar och tricks för att skapa en grupp av dem som är nya eller ändrade (och ibland några till för att information om släktskap etc ska hänga ihop).

Nytillagda personer brukar få ID-nummer som är väsentligt högre än de gamla, så de brukar vara ganska lätta att hitta genom att sortera i id-nummerordning.

De som har ändrats är lite värre. Ofta hänger de ju ihop med de nya personerna, så då kan man ju hitta dem den vägen. Annars finns det ju en loggfunktion på förstasidan i MH där man kan se vad man gjort (givet att det inte var allt för länge sedan). Det går ju också att titta in på sidan för matchningar och kolla vilka som har bekräftats.

Sen exporterar jag bara den gruppen, och importerar den till mitt huvudträd i Genney. (ibland gör jag ett mellanled med ett nytt tillfälligt träd, för att "städa", för det smyger gärna in sig en del skräp när man använder matchningsfunktioner på MH). I huvudträdet sen använder jag ffa dublettfunktionen för att sy ihop det gamla och det nya trädet.

Pyssligt, men mindre pyssligt än att lägga in allting från början på nytt.

(MH har en klient för datorn som heter Family Tree Builder som synkar mot webben. I teorin har den lite fler funktioner, t ex export av delar av träd. Jag tycker dock inte det funkar särskilt bra. Dessutom är gränssnittet fult som stryk, vilket gör mitt tålamod med bristande funktionalitet ännu sämre).13
Hur gör man för att ...? / SV: Lista kusiner
« skrivet: 2018-04-14, 10:50:00 AM »
Jag gjorde precis det just igår, men för att hitta fyrmänningar!

(jag var nyfiken på åldersspannet som dock var mindre än jag trodde på just den grenen, 40 år, trots att mitt yngsta barn är son till ett sladdbarn till ett sladdbarn till en lillebror i en stor syskonskara. Det visar sig att de äldsta grenarna, såvitt jag vet, inte har några ättlingar i nutid)

14
Hur gör man för att ...? / SV: Koppla bort en trädgren
« skrivet: 2018-04-05, 15:25:17 PM »
Hoppla, jag hade missat att det finns en knapp för att radera många. Bra grej! (även om jag tycker det känns lätt makabert varje gång jag raderar någon ur släktträdet)

15
Hur gör man för att ...? / SV: Koppla bort en trädgren
« skrivet: 2018-04-05, 10:05:45 AM »
Jag skulle göra så här (men jag kanske har missat något smidigare sätt)

1. Koppla loss fasterns ex-make (jag kallar honom Gustav för enkelhetens skull).
2. Sök alla som är besläktade med Gustav.
3. Exportera sökresultatet som gedcomfilen "Gustav.ged"
4. Importera "Gustav.ged" som ett nytt träd.
5. Inspektera det nya trädet Gustav så att allt du tänkt dig kommit med.
7. Gå tillbaka till originalträdet och radera alla Gustavs släktingar. Här tror jag tyvärr man måste ta en i taget. Men utgå från sökresultatet så hittar du dem ganska enkelt.

Sidor: [1] 2 3 4