Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - ÅkeH

Sidor: [1] 2 3 ... 6
1
Allmänt om Genney / SV: Genney version 3
« skrivet: 2020-07-12, 13:01:59 PM »
Jag skulle vilja kunna använda kombinationer av "från/tlll" och "omkring" för datum. Felmarkeringen stör mig mindre än att händelsen sorteras in fel på tidslinjen. Jag misstänker att det inte stöds av gedcom och därför hanteras som ren text istället för ett datum. Kanske hade det räckt med att sorteringen känner av datum även när inte formatet stöds av gedcom.

2
Allmänt om släktforskning / SV: Hur förhåller du dig till GDPR?
« skrivet: 2020-01-15, 14:54:12 PM »
Jag skulle också anse att Genney är ett privat register precis som sagts, det är nog mer problem med träd på nätbaserade tjänster som Ancestry och liknande. Jag har dessutom inte några direkta personliga uppgifter i trädet mer än födelsedatum och -ort.

Ska man hårddra GDPR som det står här så skulle jag få kräva in medgivande ifrån i princip varenda person i mitt telefonregister... i synnerhet som det är sparat på Google. :o

Men som jag tolkar texten ovan så kan man ju i princip alltid hävda att man avser göra en tryckt text om familjen. Det kan ju kännas lite motvalls, jag hade ju snarare förståelse för att man söker medgivande från personer innan man gör en tryckt bok än ett register på datorn.

3
Tekniska problem och förslag / SV: Dialog kvar i mouse over preview
« skrivet: 2019-09-06, 17:48:51 PM »
Tack, jag skickade en kopia det hållet, jag har aldrig använt den knappen förr.

Jag tolkade "Tekniska problem och förslag" som riktat till utvecklare/admin och inte som en diskussion mellan medlemmar, men hör inte tråden hemma här så är det ju bara att ta bort den.

 :)

/Åke

4
Tekniska problem och förslag / Dialog kvar i mouse over preview
« skrivet: 2019-09-06, 16:38:09 PM »
Hej!

Jag trodde att jag hade skrivit om det här fenomenet för länge sedan men jag hittar ingen tråd så jag har kanske bara inbillat mig det. I alla fall så är det ett fenomen som jag har undrat över länge.

Om man startar Genney och öppnar ett dialogfönster (sök- eller inmatningsfönster el.dyl.) och sedan stänger detta igen och därefter går med muspekaren till Genney-symbolen i aktivitetsfältet och sedan till det lilla preview-fönstret så öppnas mouse over preview i full storlek. Det är bara det att dialogfönstret som man just stängde ligger kvar. Aktiverar man Genney med ett klick så försvinner dialogfönstret igen.

Det här är ingen stor grej egentligen, men det är ganska irriterande om man har ett annat program aktivt och snabbt vill kolla upp data i Genney-fönstret som är i bakgrunden. Uppgifterna man vill åt döljs alltså då av det senast öppnade dialogfönstret trots att man har stängt det.

Jag har precis stött på samma "problem" i en Java-kurs där man rekommenderas att stänga ett öppnat dialogfönster (i AWT) med setVisible(false). Om man istället stänger med dispose() så uppträder inte det här problemet. Jag är dock inte säker på huruvida det kan finnas några andra nackdelar med att använda dispose.

Hur Genney är skrivet har jag naturligtvis ingen aning om, men eftersom symptomen är identiska så kanske det är värt att nämna.

(PC, Win 10)

/Åke

5
Hur gör man för att ...? / SV: Omkring (datum)
« skrivet: 2019-06-19, 08:59:51 AM »
Hej!

Jag tänkte precis ställa samma fråga.

Det går alltså att skriva "från omkring 1800 till 1810", men inte "från 1800 till omkring 1810".

Är detta nån konstig begränsning i GEDCOM?

6
Hur gör man för att ...? / SV: Flytta/synka med ny dator.
« skrivet: 2019-03-24, 13:41:09 PM »
Sorry om jag bumpar, men det känns vettigare än att öppna en ny fråga på samma tema.

Är det fortfarande det här som gäller för transport av register, alltså Dokument- och Roaming-mapparna som måste kopieras för att få en identisk kopia på en annan dator?

Jag kopierade just över bara Dokument-mappen men då blev jag tvingad att importera ett par nya platser till platsregistret när jag öppnade släktregistret. Ligger platsretistret under Roaming, eller måste jag ta med ytterligare mappar?

...eller är det vettigare att använda funktionen för säkerhetskopiering för att flytta register?

7
Allmänt om Genney / Ny licens??
« skrivet: 2018-08-27, 20:40:16 PM »
Jag fick just ett mail med en ny licensfil ... varför då?

Jag avinstallerade Genney för flera veckor sedan på en gammal dator och installerade på en ny dator och förde över licensen som man skulle. Allting funkade som det ska och det var som sagt flera veckor sedan...

 :o

8
Allmänt om Genney / Flytta licens till ny dator
« skrivet: 2018-07-24, 12:18:04 PM »
Jag har Genney installerat på två datorer. Har skaffat en ny laptop och vill föra över allt från den gamla till den nya.

Räcker det med att jag går in i Genney och "tar bort" licensen på den gamla datorn och sedan installerar den på den nya, eller krävs det mer för att avregistrera den gamla datorn?

9
Ja, fönstret tas ur bild men om jag då trycker ESC så måste Genney-fönstret komma tillbaks igen. Det gör det inte. Går alltså lätt att upprepa så det är en bugg nånstans i felhanteringen eller så.

Jag visste inte att det finns en särsklid support, trodde att det var vad den här tråden var till för. Nästa gång.

Eftersom jag ändå regelbundet kopierar den mappen mellan mina datorer när jag flyttar min forskning så var det enklast att ta hela mappen istället för att reda ut vilken fil det handlar om.

10
Jag var inne under Media och råkade klicka på fel symbol och öppnade verktyget för skärmurklipp. Genney-fönstret försvann och muspekaren ersattes av ett kryss för markering. För att komma ur läget tryckte jag på ESC. Då återställdes muspekaren, men Genney-fönstret kom inte tillbaks. Programmet var fortfarande igång men det gick inte på något sätt att få upp Genney-fönstret på skärmen. Symbolen i aktivitetsfönstret var fortfarande markerad som aktiv och om jag hovrade med muspekaren över symbolen så visades miniatyren av Genney-fönstret som vanligt, men om jag klickade på miniatyren så hände ingenting. Samma sak med knappen på mitt tangentbord som visar alla öppna fönster (Win + Tab) - Genney-fönstret visas men om jag väljer det så hamnar jag på skrivbordet.

Jag stängde av Genney genom att högerklicka på symbolen i aktivitetsfältet och startade om Genney, men efter att startbilden försvunnit så kom aldrig Genney-fönstret upp. Inställningen för det osynliga fönstret har alltså sparats och jag kunde inte komma åt Genney överhuvudtaget.

Det gjorde ingen nytta att starta om varken Genney eller datorn och inte heller att installera om Genney, men jag lyckades så småningom lösa problemet genom att kopiera över Genney-mappen med inställningar (AppData/Roaming...) ifrån min andra dator.

Eftersom lösningen var säker så upprepade jag proceduren med samma resultat. Går man ur "Skärmurklipp" med ESC så försvinner alltså Genney-fönstret helt ifrån skärmen och går inte att hitta igen.

 :o

11
Om jag väljer en bakgrundsbild till en plansch och sedan vill testa olika layouter ifrån rullgardinsmenyn högst upp med samma bakgrundsbild så försvinner bakgrundsbilden och jag måste lägga in den igen för varje layout jag vill testa.

Det vore bra om bakgrundsbilden kunde ligga kvar så att man kan testa hur olika layouter ser ut med samma bakgrund.

12
Tekniska problem och förslag / SV: Programfönstrets storlek vid start
« skrivet: 2017-12-07, 16:09:09 PM »
Jag hakar på här eftersom temat redan fanns.

Av någon anledning så öppnas Genney alltid i fönsterläge, även om jag var i fullskärm när jag stängde programmet.

Låt oss säga att jag har ställt in mitt fönster till att täcka halva skärmen och pendlar mellan fullskärm och denna fönsterstorlek när jag jobbar.

Om jag stänger Genney i fönsterläge och startar igen så öppnas ett fönster av samma storlek som tidigare.
Stänger jag istället i fullskärmsläge och startar om så öppnas Genney i ett fönster, men då har fönstrets storlek ändrats till att täcka hela skärmen.

(Jag har precis uppgraderat till Genney2 och det är ingen skillnad på versionerna.)

13
Troligen är det på grund av att licensen bara gäller för två datorer, och just nu är din licens registrerad för din PC och den datorn som drunknade. Då går det inte att uppgradera den på en tredje dator.

Lär få registreras om av Admin, inga problem.

14
Allmänt om Genney / SV: version 2
« skrivet: 2017-12-04, 11:32:10 AM »
 8)

Ska bli kul att testa nya versionen.

Jag tittade på nedladdningssidan, och det vore kanske ett litet tips att ge en lite mera noggrann förklaring av vilken mapp det är som ska tas bort under "Avinstallation av Genney 1". Mappen under "Dokument" heter visserligen inte "Genney 1", utan bara Genney, men jag kan tänka mig att det finns många mindre datorvana användare som inte vet var programmappen ligger ... och det vore ju katastrof om man raderade dokumentmappen av misstag.

15
Tekniska problem och förslag / Förnnamn blir efternamn
« skrivet: 2017-10-08, 00:55:47 AM »
Vet inte om det har nämnts tidigare, men jag har stött på det här sedan jag började använda Genney men aldrig förstått när det händet och inte - förrän nu.

När jag har ett par med en rad barn så sparar jag snabbt undan barnen med bara förnamn i registern.

Om jag då först väljer kön och sedan skriver in t.ex. "Per //" i namnrutan och sparar så ändrar Genney inmatningen till "/Per/" och gör alltså om förnamnet till efternamn. Detta händer dock BARA om jag klickar på "Spara" direkt efter att ha skrivit in namet. Om jag istället väljer kön efter att ha skrivit in namnet eller bara klickar i något av de andra fälten innan jag sparar personen så står namnet kvar som förnamn.

Sidor: [1] 2 3 ... 6