Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Fammo

Sidor: 1 2 [3] 4 5
31
Allmänt om släktforskning / SV: Dödboken som källa
« skrivet: 2019-01-06, 11:51:10 AM »
Skulle vilja förtydliga detta med första och andrahandskällor och kyrkböckerna, som kan vara både och beroende på sammanhanget.

En husförhörslängd är en förstahandskälla vad gäller boende, men en andrahandskälla när det gäller födelsedatumen. Det är inte ovanligt att det står lite fel i husförhörslängden.

Förstahandskällan för födelsedatum och dop är födelseböckerna. Förvisso kan det någon gång vara fel, men det är den källan man får efter i första hand.

32
Tekniska problem och förslag / SV: Dubletter av personer i mitt träd
« skrivet: 2018-11-17, 10:35:58 AM »
Tack för det!

33
Tekniska problem och förslag / SV: Dubletter av personer i mitt träd
« skrivet: 2018-11-16, 08:34:05 AM »
Jag har också samma problem. Det gäller flera familjer där kvinnan varit gift och fått barn, skiljer sig, gifter om sig och tar med sig barnen i det nya äktenskapet. Pappan i den nya familjen blir fosterförälder till hennes tidigare barn samtidigt som de får gemensamma barn. Kvinnan återkommer dubbelt i släktträdet. Det verkar inte som systemet klarar av detta i dagsläget. Eftersom det i mitt fall gäller nu levande personer kan jag inte lägga ut de berörda släktträden som exempelbilder.

34
Allmänt om Genney / SV: Lista på personer med plats
« skrivet: 2018-11-04, 14:49:37 PM »
Vilken mapp är det som det refereras till i det här svaret?:

1. Placera bifogad fil i mappen:
WINDOWS C:\Users\<username>\AppData\Roaming\Genney\templates
MAC /Users/<username>/Library/Application Support/Genney/templates
LINUX /home/<username>/.Genney/templates
2. Öppna Verktyg > registerutdrag > Personer och platser i Genney.
3. Sortera efter behov > exportera till Excel.

35
Tekniska problem och förslag / SV: Ännu ett platsregister
« skrivet: 2018-11-01, 09:27:34 AM »
Jag gjorde en manuell hantering och området fick etiketten Landområde/övriga platser under Finland. Därefter skrev jag in byn med koordinater. Fungerar bra.

36
Tekniska problem och förslag / Ännu ett platsregister
« skrivet: 2018-11-01, 08:44:38 AM »
Hej! Är det någon som känner till om det finns, eller har, ett platsregister för Finlands avträdda områden till Sovjetunionen efter krigen under förra århundradet. Det gäller kommuner, ev. församlingar och byar. Det var ju många finländare som föddes där när det var finskt. Eller, är det manuell hantering som gäller? Vad skriver man då? Ryssland eller Finland. Det var ju finskt när det begav sig. Hur har andra gjort?

37
Hur gör man för att ...? / SV: Olika val vid export
« skrivet: 2018-10-09, 22:26:21 PM »
Jag förstår det som att det gäller Nickname och Given name. Innebär det då att om jag registrerar Smeknamn under Alternativt namn i Genney, att det då visas som namn vid export?

När jag klickar på namnet i Family Tree händer ingenting. Måste ha att gör med min export, men jag får väl pröva några varianter så får vi se om jag får till det.

38
Hur gör man för att ...? / SV: Olika val vid export
« skrivet: 2018-10-09, 18:23:22 PM »
Ok! Verkar lite invecklat men...Jag upptäckte att min export till annat Family Tree inte blev helt lyckat. Tilltalsnamnen har inte kommit med utan bara det första namnet.

Om min ana heter Lars Yngve Magnus och jag har markerat Yngve med en stjärna i Genney så tilltalsnamnet framgår, så exporteras inte detta på rätt sätt utan personen heter Lars.

Hur kan jag fixa till det via en ny export?

39
Hur gör man för att ...? / SV: Olika val vid export
« skrivet: 2018-10-09, 16:15:49 PM »
Tack mjo!

Jag fick svar på mina undringar och jag kan fortsätta. Lyckades få till en import till ett nytt mindre släktträd med Genney som jag då senare kan exportera till ett annat program.

Det gäller dock att hålla ordning på Gedcom-filerna och döpa dem så att man förstår innehållet. Man glömmer ju efter ett tag

 :)

40
Hur gör man för att ...? / SV: Olika val vid export
« skrivet: 2018-10-09, 14:49:06 PM »
Men jag tänker så här. Jag vill skapa ett nytt släktregister i Genney med ett reducerat antal släktingar, för att kunna användas i olika sammanhang.

Skall jag då spara filen som  Genney? Det släktregistret kan jag ju sedan exportera som gedcom till en annat släktprogram, eller hur?

Jag vill nämligen se hur det ser ut innan jag exporterar det till annat släktprogram.

Jag försökte skapa en Genney gedcom-fil till ett nytt släktregister. Jag knappade ur en massa information som jag inte vill ha med. Men, jag fick inte in någonting i det nya släktregistret.

Varför har man två val: Genney och Gedcom? Vart exporterar man Genney gedcom och vart exporterar man Gedcom 5.5?

För att kunna använda programmet måste ju detta framgå.

41
Hur gör man för att ...? / Olika val vid export
« skrivet: 2018-10-09, 11:37:59 AM »
Hjälp!

Har frågor i forumet om exportvarianter UTF-8, Genney och Gedcom5.5, men har inte förstått innebörden av det.

Nu har jag själv kommit dit att jag skall exportera och får frågan om ovanstående exportvarianter. Men jag förstår inte innebörden av de olika valen och vilka olika resultat de ger.

Syftet med min export är att lägga upp ett enkelt släktträd 4-5 generationer på andra sajter, endast med information om namn, födelsedatum och ort samt dödsdatum och ort.

Om jag gör ett nytt register och skall importera ged.com dit vad väljer jag då? Om jag inte gör ett nytt register utan exporterar gedcom direkt till exvis Family Tree väljer jag då Gedcom 5.5?

Det blev en hel del urbockningar under de olika flikarna, skall det vara så? Eller skall man bara bocka ur under vissa flikar.

Oerhört tacksam för hjälp.

/LisBeth

42
Tekniska problem och förslag / SV: händelsernas ordningsföljd
« skrivet: 2018-10-08, 10:30:22 AM »
Hans! Bra att du tog upp frågan. Jag har massor av exempel på sådant i mina anor.

43
Hur gör man för att ...? / SV: Koppla ihop släktträd
« skrivet: 2018-10-05, 17:43:21 PM »
Jag har lyckats importera gedcom-filerna till ett släktträd. Men, hur arbetar man med dubletterna?Jag klickar på verktyget dubletter och får fram personer. Några är dubletter, andra inte. När jag sammanfogar en person så får jag ju inte något klartecken på att så har skett? Bägge personerna finns kvar.

Sedan är det ju personer som inte är dubbletter. Hittar ingen "knapp" eller liknande för att meddela systemet att det rör sig om två olika personer.

Fnns det instruktion på detta, exakt hur man gör? Återigen viktigt att inte information försvinner. Jag klarar att lägga in nya platser med exakta koordinater i platsregistret, men detta förstår jag mig inte på.

44
Hur gör man för att ...? / SV: Koppla ihop släktträd
« skrivet: 2018-10-02, 12:34:56 PM »
Tack för svaret. Nu känns det säkrare att slå ihop träden. :)

45
Hur gör man för att ...? / Koppla ihop släktträd
« skrivet: 2018-09-30, 17:23:18 PM »
Hej!

Jag undrar om det finns någon "dummy"-instruktion på hur man kopplar ihop två släktträd. Jag har, tvärtemot vad som rekommenderats, arbetat med olika släktträd för olika anor. För mig har det blivit mer översiktligt då. Nu vill jag slå ihop två släktträd, men jag är faktiskt ängslig för att göra fel och sabba det jag gjort tidigare.

Det kommer att bli några dubbletter. Om det finns olika händelser för dessa personer i de olika släktträden, kommer dessa att slås ihop då?

Sedan undrar jag var jag gör urval på hur många personer jag vill ha med i gedcom.filen i det sammansatta släktträdet.

Tacksam för hjälp.

LisBeth

Sidor: 1 2 [3] 4 5