Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Jakob

Sidor: [1] 2 3
1
Allmänt om Genney / SV: Kartfunktionen
« skrivet: 2021-07-29, 23:41:57 PM »
Kartfunktionen fungerar fint för mig i den senaste versionen, 3.0b37. Vilken version använder du? De senaste uppdateringarna har nämligen åtgärdat ett par kartrelaterade buggar.

2
Tekniska problem och förslag / SV: Adresser vid hopslagning av källor
« skrivet: 2021-07-28, 23:13:01 PM »
Jag har lyckats reproducera vad som beskrivs:
 • Skapa ett nytt släktregister.
 • Skapa en ny orelaterad person vid namn Test1.
 • Skapa en födelse-händelse till Test1 och ange som adress Testadress.
 • Spara Test1.
 • Skapa en far till Test1 vid namn Test2.
 • Skapa en födelse-händelse till Test2 och ange som adress Testadress.
 • Spara Test2.
 • Se till att Inställningar > Allmänt > Använd utökade källhänvisningsalternativ är ibockat.
 • Gå till Hantera > Källor > Mer > Sammanfoga > Bocka i Alla > OK. (Texten 2 adresser slås samman till 1 fladdrar förbi.)
 • Ändra adressuppgiften i födelse-händelsen för Test1 från Testadress till Testadress 2.
 • Spara Test1.
 • Gå till Test2 och notera att adressuppgiften för födelse-händelsen även där ändrats från Testadress till Testadress 2.
Jag lyckades med detta för några månader sedan efter att Björn beskrev problemet i en annan tråd. Jag tänkte inte så mycket mer på det efteråt då det kändes rätt osannolikt att orsaka problem, i alla fall för mig personligen med mitt arbetsflöde, framför allt då jag nu är medveten om det.

Men jag ser fortfarande ingen anledning till varför "funktionen" finns och kan mycket väl föreställa mig scenarion där man ändrar en persons adress som man tidigare omedvetet slagit ihop med ett dussin andra och därmed "förstör" dem. Vad som gör det värre i min mening är att det inte står något alls nämnt om adresser man uppmanas att välja "vilka objekt som ska slås ihop". Hade det funnits en ruta där för just adresser som gjort att man kan välja om man vill slå ihop dem eller inte hade det varit en annan femma, men jag ser ändå ingen fördel med adressammanslagning – det går ju, som Björn skriver, inte att se vilka som delar på en adress, det finns inte ens någon metod för att manuellt söka på adresser. Det är alltså så gott som omöjligt att veta vilken skada man kan tänkas göra om man ändrar en befintlig adress.

Jag lade nu märke till att när man raderar adressuppgiften hos Test1, sparar, och sedan går till Test2, där adressen då också försvunnit, och där på nytt lägger till en adress, så läggs den till även hos Test1. Så det verkar onekligen besvärligt att bli av med en sådan här "länkning" två adresser emellan. Läskigt!

Ett sista tillägg är att man behöver inte nödvändigtvis bocka i samtliga alternativ (media, förvaringsplatser, källor, källhänvisningar), utan det räcker med bara en, vilken som.

3
Följde du verkligen instruktionerna i rätt ordning? Du väljer först Släktskap-fliken, och därefter söker du fram din huvudperson. Annars kan du ju också göra personen i fråga till huvudperson innan du går in i Exportera-verktyget, och då kommer den att vara förvald där.

4
Gå till Arkiv > Exportera > Urval > Välj personer > Släktskap, där kan du sedan söka fram och välja den person vars anor du vill exportera.

Notera att standard är att endast 4 generationer inkluderas, så bocka i Obegränsad om du vill ha med alla. Du kan även inkludera anornas makar, barn m.m.

Klicka sedan på Sök, Stäng och slutligen, efter att du gjort eventuella andra val, Exportera….

5
Nu har jag testat "Dela" men hur ser jag att bostadsplatsen är delad? Går jag in igen i "Dela" är altt avbockat dom jag bockade i. Ska det funka så? Man borde väl se nånstans att man har delat en "bosatt"

Tack
När du öppnat dela-verktyget för en händelse och bockat i de familjemedlemmar du vill dela händelsen med klickar du på OK, varpå händelsen delas. Vill du se de resulterande kopiorna av händelsen får du gå in och titta i levnadsbanorna för personerna du delat med. Om du väljer att dela samma händelse en gång till har du på nytt alla familjemedlemmar att välja på, det finns inget som hindrar att du delar en och samma händelse till samma person flera gånger.

Bara för att förtydliga: när du delar en händelse till en annan person skapar du alltså kopior av den, alltså detsamma som om du skulle valt att kopiera händelsen och sedan klistra in den hos en annan person, bara med färre klick i de fall du vill dela med flera personer samtidigt. Om du alltså exempelvis delar en händelse med fem barn och sedan ändrar något i originalhändelsen så händer det ingenting med de kopiorna du skapat hos barnen.

6
Jag använder händelsen Bosatt och anger som datum den tidsperiod som personen bodde på en plats, exempelvis från 1892-11-23 till 1924-12-01 och knyter därtill alla relevanta källor som placerar personen där.

För familjer börjar jag alltid hos en av föräldrarna och delar sedan den händelsen vidare till övriga familjemedlemmar via Genneys fiffiga nya funktion som skapar kopior av händelsen för valda personer. Dessa kopior modifierar jag sedan vid behov för varje individ. Kanske flyttade äldsta sonen ifrån familjen under en av familjens bosättningar, eller så dog det en dotter, och då ändrar jag slutdatumet och tar bort eventuella överflödiga källor.

7
Allmänt om Genney / SV: Lantmäteriet
« skrivet: 2021-05-17, 15:32:54 PM »
Jag mailade också till dem för en dryg månad sedan med liknande besvikna klagomål. Jag delade med mig av svaret jag fick här, i tråden som Stefan nämnde ovan (hans länk fungerade dock inte).

Därefter kändes det tämligen uppgivet att försöka argumentera med dem. De verkar inte det minsta öppna för synpunkter. Det är som att de inte förstår att en webbapplikation kan vara enkel att använda för allmänheten samtidigt som den innehåller vettiga och bara marginellt mer avancerade funktioner för folk som vet vad de håller på med.

Nu är jag mest rädd för vad de tänker utsätta Historiska kartor för, eftersom det verkar vara deras nuvarande huvudprojekt att "förenkla" även den.

8
Allmänt om släktforskning / SV: Fakta eller fri text
« skrivet: 2021-05-17, 15:17:59 PM »
Aha, då så! Av någon oförklarlig anledning fick jag känslan av att du tänkt överge faktauppgifterna för fritexten.

Jag håller absolut med om att du bör använda ett separat ordbehandlingsprogram om du ska skriva längre biografier, så att du snabbt och enkelt kan växla mellan det och Genney och kanske andra källor. En andra skärm är guld värt i sådana här fall!

Min poäng var främst att avråda från att infoga resulterande filer som medieobjekt, och att utnyttja personanteckningarna istället. Om du sedan använder Genneys eget publiceringsverktyg så hamnar nämligen personanteckningarna precis nedanför levnadsbanan.

Två små saker som kan vara bra att veta (och som du kanske redan vet) angående personanteckningar: Under Inställningar -> Biografi kan du välja att antingen visa dem som en egen flik i biografin, eller nedanför levnadsbanan i den allmänna fliken. Dessutom visar de flesta vyerna en liten ikon (≡) jämte personer med ifyllda personanteckningar.

Lycka till!

9
Allmänt om släktforskning / SV: Fakta eller fri text
« skrivet: 2021-05-16, 22:36:35 PM »
Sådan fritext skulle kanske kunna passa bra under personanteckningar? Jag skulle dock personligen aldrig låta den ersätta de "torra" faktauppgifterna som länkar personer till platser och datum på ett strukturerat och framför allt sökbart sätt, men det är ju utmärkt som ett komplement!

Själv använder jag det annars främst för att notera berättelser om personen, saker som vanligen inte går att forska fram.

Ibland händer det ju att någon släkting är nyfiken på en specifik person, och då skriver jag i regel ihop en sammanfattande biografi i stil med din och skickar. Sedan sparar jag den under just personanteckningar för framtiden. Men jag har inte för vana att skriva sådana, mer än när jag stöter på något särskilt anmärkningsvärt, eller kanske när alla dessa "torra" faktauppgifter behöver sättas i något större sammanhang etc.

Att lägga in separata mediafiler med biografier för varje person tycker jag inte känns hållbart i längden. Materialet kommer så "långt bort" bort.

10
Allmänt om Genney / SV: Genney 3
« skrivet: 2021-05-12, 17:28:23 PM »
En sådan trevlig överraskning! Nu kan man använda piltangenterna upp och ned för att röra sig i noteringar, och så fungerar fullskärmsläget problemfritt igen! Tack så mycket! :)

11
Tekniska problem och förslag / SV: Sverigekartan
« skrivet: 2021-04-09, 11:27:47 AM »
Jag fick svar från Lantmäteriet i förrgår. Nu när den värsta besvikelsen lagt sig tänkte jag att somliga här kanske är intresserade av innehållet:
Citera
Hej

Vad tråkigt att du upplever så stora försämringar. Jag ska göra mitt bästa att åtminstone förklara varför.

Grunden till förändringen är att skapa enklare webbapplikationer för allmänheten, utan att påverka vårt uppdrag att som det är idag användarfinansiera fastighetsinformationen och delar av geografisk information. Vi hoppas självklart på öppen data så såna balansgångar inte behövs och att information kan användas av alla. All sån mer avancerad användning så hänvisar vi till ordinarie produktutbud och återförsäljares lösningar, eftersom det ligger mer i linje med vårt nuvarande uppdrag.

Själva tjänsten Kartsök och ortnamn kommer vi inte att ta tillbaka, eftersom den behöver bytas ut på grund av ålder och hur den är byggd med just kopplingen till flera applikationer och komponenter som vi inte kan garantera kommer fungera på sikt (Geovy en av de vi måste hantera också, precis som Min Fastighet). Min Karta kommer givetvis att utvecklas, men jag tror inte det kommer vara i den riktning du önskar utan hålla sig till enklare användning.

Länkning mellan ortnamn och Min karta är möjligt att det är sånt som vi kan få utrymme för, men vi lägger nu mycket tid på bland annat att få ut en ny version av Historiska kartor. I den känns det mer naturligt att koppla in exempelvis avregistrerade beteckningar, men så långt har vi inte kommit där att vi kan säga om just den detaljen kommer med. Vi vet absolut att fastighetsbeteckningar är ett intressant sökbegrepp för användare av Historiska kartor och något som inte finns idag. Frågan om vänster klick kontra högerklick är en anpassning till att fungera så naturligt som möjligt på många plattformar och för ovana användare.

Vänliga hälsningar
Tomas Gabrielsson
Produktchef för alla nämnda e-tjänster.

12
Allmänt om Genney / SV: Ungefärlig namnsökning
« skrivet: 2021-04-02, 13:41:04 PM »
Du måste först välja antingen för- eller efternamn i fältet "Ordning" till vänster. "Namndel" fungerar funktionen inte med.

13
Tekniska problem och förslag / SV: Sverigekartan
« skrivet: 2021-04-01, 11:17:05 AM »
Jag fick faktiskt till svar att mitt mail vidarebefordrats till Lantmäteriets geodatasupport och att de är ombedda att återkomna. Ska bli intressant att höra om de kan motivera det här.

14
Tekniska problem och förslag / SV: Sverigekartan
« skrivet: 2021-03-31, 16:36:53 PM »
Kartan försvann samtidigt som Lantmäteriet stängde "Kartsök och ortsnamn" så det är väl i sambandet men det verkar redan vara konstaterat. Men tittar man på kartan som "Sveriges hembygdsförbund" har, https://www.hembygd.se/shf/plats/8;type=fullsize, så är det samma karta och den är kvar. Någon annan koppling kanske.

Angående "Min karta" så har är det ju möjligt att kopiera koordinat där men för övrigt är den bedrövlig jämfört med "Kartsök och ortsnamn". Sökverktyget kommer inte i närheten av det som fanns i där. Det sökverktyget finns  i tjänsten "Ortsnamn" och där finns också koppling till karta. Men där saknas möjlighet att kopiera koordinaten. Den visas för den position muspekaren har men går inte att kopiera. Man får skriva ner den.

Jag har mailat till Lantmäteriets kundtjänst om det vad jag tycker om att dom stänger en förnämlig karttjänst och ersätter den med en sämre. Är det någon fler som tycker samma så på dom med mail.

Jag skrev ett mail till dem i måndags och uttryckte min besvikelse och undrade vad som kunnat motivera sådant vansinne. Jag bad uttryckligen om svar på det, men det är väl tveksamt om man får.

Jag övervägde ett tag att de kanske gjort detta av kostnadsskäl för att minimera underhåll av tjänsten, men det vore ju väldigt konstigt eftersom Kartsök och ortnamn redan var en urvattnad version av Lantmäteriets interna Geovy, som de inte verkar ha för avsikt att avveckla. Nu har de alltså i princip skaffat sig tre tjänster att underhålla istället för en.

Som de själva skriver i dödsrunan efter Kartsök och ortnamn är Min karta avsedd för "enklare kartrelaterade ärenden", utan något alternativ för de bara måttligt mer avancerade.

Om fler läser detta vore det bra om ni också skriver ett mail till kundcenter@lm.se och framför era åsikter. Egentligen borde man kanske använda Tyck till-knappen i någon av tjänsterna, men självklart fungerar inte det.

15
Nej, jag tror hade det så här från början. Jag minns inte vad standardinställningen är, men under Inställningar -> Namn -> Presentation av svenska platser har jag valt "plats, församling (län)". Jag misstänker att beroende på om man väljer en struktur innehållande antingen län eller landskap där så avspeglas det i platsregistrets struktur. Det var länge sedan jag ändrade den inställningen, så jag vågar inte svära på att det är så det fungerar och jag har inte tillgång till Genney för att testa just nu. Men du kanske kan testa att välja ett alternativ där som innehåller län?

Sidor: [1] 2 3