Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Hans

Sidor: [1] 2 3 ... 46
1
Allmänt om Genney / SV: var hittar man en symbolförteckning
« skrivet: 2020-08-04, 17:30:02 PM »
Om du menar de små färgade prickarna i diagramrutorna, kan du se deras betydelse i diagrammets inställningar (lilla kugghjulet överst t h vid diagrammet). De anger t ex DNA, ana, notering, bokmärke. I inställningarna kan du klicka dem av/på.

Jag tycker att dessa prickar kunde få en mera tydlig utformning, t ex som mini-ikoner, eller åtminstone en hovrings-text. Det är ju omöjligt att komma ihåg färgkoden.

2
Allmänt om släktforskning / SV: Två tips
« skrivet: 2020-07-31, 11:59:28 AM »
Ett par tips till:

Microsoft 365 Family (tidigare Office 365 Home): En prenumeration för upp till 6 personer i din familj. Varje person får senaste premiumversioner av Office-appar, 1 TB OneDrive molnlagring och avancerad säkerhet på alla sina enheter. 899 kr/år. Finns också som enanvändare för 649 kr/år. Hela utrymmet är tillgängligt från din dator, men bara delar av det behöver synkas lokalt om du har begränsat diskutrymme. Dock fungerar det dåligt med Genneys databaser (db-mappen) eftersom fillåsningen ställer till med vissa problem.

GoogleDrive har 15 GB fritt utrymme. Där lägger jag db-mappen så jag har backup och kan hämta den från olika datorer.


3
Hur gör man för att ...? / SV: Adoptiv- och biologiska föräldrar
« skrivet: 2020-07-26, 15:57:58 PM »
Under Familjefliken lägger du till nya föräldrar. Du definierar dem sedan som fosterföräldrar. I familjediagrammet blir det då cirklar på linjen till föräldrarna. Klicka på dem för att skifta mellan de biologiska och fosterföräldrarna.

4
Jag detaljerar mera där det känns viktigt och där jag har mera omfattande forskning. Ofta lägger jag in hemmansnumren (t ex Byn 15), men sällan senare styckningar (Byn 15:52) vilken ofta hamnar i noteringsfältet. Om det rör sig om orter där jag bara har enstaka händelser och dålig lokalkännedom, blir det vanligtvis bara församlingsnamnet med en notering. Men nyfikenheten kan ändå driva mig att leta vidare, och där har man ju stor hjälp av Lantmäteriets kartsök https://kso.etjanster.lantmateriet.se/

5
Tekniska problem och förslag / SV: Platstolken hittar ej platser
« skrivet: 2020-07-01, 11:50:56 AM »
... notifiering att Google Maps inte lästes in korrekt ...

Vilken version av Genney har du? Licens? I v2.1 används OpenStreetMap och inte GoogleMap, just av denna anledning!

6
Tekniska problem och förslag / SV: Platstolken hittar ej platser
« skrivet: 2020-07-01, 10:53:00 AM »
USA är stort och med många stater, regioner, orter mm. Om man loggar in på Genneys hemsida kan man under Nedladdning hämta USA stater med countys och huvudort (där finns också Finland, Danmark och Köpenhamns gator) och importera filen till sitt platsregister. Då har man en god grundstruktur att bygga på. Gör först en systembackup på allt, så att du kan återställa om något går fel!

7
Hur gör man för att ...? / SV: Radera familj med alla ättlingar.
« skrivet: 2020-06-21, 19:01:33 PM »
Du kan söka alla anor till den felaktiga personen och skapa en grupp av dessa. Sök sedan alla som INTE tillhör gruppen och exportera sökresultatet till en gedcom. Skapa sedan ett nytt släktregister utifrån denna fil. När du kollat så att allt är med kan du radera det gamla registret och köra vidare med det nya.

8
Använd personsök (F7), så kommer alternativa namn också med!

9
Jag har också en som blir 124 år i den kontrollen; född 1815-11-15 och död 1869-04-14, 53 år enligt biografin. Kan inte se några konstigheter i datumangivelserna, eller några andra händelser utanför livsperioden. Övriga 11 personer över min markerade åldersgräns (i grundinställningarna) är korrekta.

10
Prova att välja Hoppa över. Gå sedan till Verktyg > Platstolken och se om Bromma finns där. Då kan du markera det och trycka Välj för att knyta det till en strukturerad plats i ditt register. Eventuellt kan du låta det ske automatiskt. Jag har själv haft lite problem på senaste tid, och det är inte alltid de löses med samma metod.

11
Tekniska problem och förslag / SV: Tidsföljden för Händelser
« skrivet: 2020-05-04, 10:06:15 AM »
Skulle Genney när det gäller jämförelse mellan bosättnings-datum sortera 1902-01-24 (och även 1902-10-24) före 1902?

Denna fråga diskuterades för länge sedan, men vet inte om det var här på Forum eller i ett privat supportärende. Jag vill minnas att sorteringen sker på mittpunkten av den period som anges; alltså för ett helt år är det månadsskiftet juni/juli som är nyckeln, för en månad är det den 15:e.

Till detta kommer alla bestämningar; till/från, före/efter, mellan...  Bifogad bild ger en översikt av variationer på årtalet 1990, och här finns naturligtvis flera tveksamheter beroende på hur man definierar själva tidpunkten.

12
Kolla de omvända, så att du lagt in namnen rätt. Om du klickar på namnet i Biografin ska strukturen vara: Förnamn /Efternamn/
Du kan också klicka på knappen [...] i slutet av namnfältet för att få upp ett formulär för alla namndelarna.

13
Verktyg > Registerutdrag > Bosatta ger en lista över alla bosättningar som kan sorteras genom att klicka på kolumnrubrikerna. Bäst är att exportera den till Excel och där filtrera de orter och årtal som du vill se.

14
Allmänt om Genney / SV: Genney version 3
« skrivet: 2020-04-22, 09:37:48 AM »
FredrikP, den funktionen har jag också efterlyst men inte fått gehör för. Den verkar tyvärr inte heller högt på prioriteringslistan för version 3, vad jag förstår.

Det man kan göra idag, ifall de inte dyker upp i dubblettlistan, är att t ex lägga in en unik text i bådas namn; Nils XXX Svensson, och sedan justera sökningens kriterier efter detta. Men ja, det är en ordentlig omväg.

15
Tekniska problem och förslag / SV: Datum enl Gedcom
« skrivet: 2020-04-20, 09:45:18 AM »
När du gör en Gedcom-export blir det alltid gedcomstandardens datumformat i den, så du är fri att använda det format du känner dig bekväm med i Genney.

Sidor: [1] 2 3 ... 46