Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Eva Lotsander

Sidor: 1 [2] 3
16
Hur gör man för att ...? / Säkerhetskopiering i version 2
« skrivet: 2017-12-08, 00:11:57 AM »
Ingår platsregistret vid säkerhetskopiering i nya versionen? Hur är det med mallar, kartor och media, behöver man säkerhetskopiera dem manuellt?

17
Tekniska problem och förslag / Förhandsgranskning vid utskrift
« skrivet: 2017-11-20, 18:46:15 PM »
Jag brukar nästan alltid förhandsgranska vid utskrift. Inte alltför sällan kommer jag på att det är något jag vill ändra och jag skulle därför gärna vilja kunna gå från granskningsläge tillbaka till utskriftsdialogen.

18
Tekniska problem och förslag / Bildkvalitet
« skrivet: 2017-11-17, 15:51:25 PM »
Jag har problem med dålig bildkvalitet i personakten. Bifogat exempel visar till vänster en bild som är infogad i ett Word-dokument och till höger visas hur samma bild ser ut i Genneys personakt.

[bifogad fil raderad av administratör]

19
Hur gör man för att ...? / Söka personer med viss faktauppgift
« skrivet: 2017-10-20, 10:57:13 AM »
Jag vill ha en lista över min farmors anor som har en faktauppgift för bouppteckning, men lyckas inte.

I Sök under fliken Släktskap har jag markerat Sök anor till "min farmor". Under fliken Förekomst har jag markerat Sök personer för vilka det finns Bouppteckning.

Resultatet blir en lista med tretton personer, men det är bara två som har en faktauppgift för bouppteckning. Gör jag något fel?

20
Allmänt om släktforskning / Dödfödda barn
« skrivet: 2017-10-14, 09:39:20 AM »
Jag undrar hur ni andra gör med dödfödda barn? Registrerar ni dem? Vad anger ni i så fall för "namn"?

21
Tekniska problem och förslag / Ålder för händelser efter död
« skrivet: 2017-10-03, 15:23:53 PM »
Jag skulle gärna se att det inte anges ålder för händelser som inträffar efter död, t ex Begravd och Bouppteckning.

22
Tekniska problem och förslag / Yrkes-notisen
« skrivet: 2017-09-26, 16:11:14 PM »
Jag har fundering angående Yrkes-notisen, kanske inte helt genomtänkt så det finns säkert en massa "ifs and buts". Hur som helst, jag använder bara Yrkes-notisen utan datum och plats, och där registrerar jag personens huvudsakliga yrke (ibland två). Mitt "problem" är att notisen då placeras efter Född- och Döpt-notiserna i levnadsbanan. Det är visserligen logiskt, men det ser lite märkligt ut i biografins visningsläge och i personakten. Om jag fick välja skulle jag helst vilja ha uppgiften om yrke i anslutning till namnet, eller möjligen före Född-notisen i levnadsbanan.

23
Hur gör man för att ...? / Säkerhetskopiering
« skrivet: 2017-09-25, 14:06:47 PM »
Innehåller en säkerhetskopia allt som behövs för att återställa Genney efter t ex en hårddiskkrasch? Eller är det något annat man behöver tänka på?

24
Hur gör man för att ...? / "Fastnar" i vissa vyer
« skrivet: 2017-01-25, 18:10:45 PM »
Jag upplever att jag ibland "fastnar" i vissa vyer när jag vill klättra runt i mitt träd. Kanske finns det redan en smart funktion som jag inte har hittat. Kanske är det en idé för framtida utveckling.

I "Familj" och "Antavla - klassisk vy" har jag inga problem. Där är det ju väldigt lätt att klättra både uppåt och nedåt i trädet.

Men ibland blir jag lite frustrerad när jag inte kan klättra nedåt i "Anor - dynamisk vy". Likaså när jag inte kan klättra uppåt i "Ättlingar - dynamisk vy" och "Ättlingar - listad vy".

Jag kommer visserligen vidare genom att gå över i Familje-vyn, välja ny huvudperson och sedan gå tillbaka till den första vyn. Men det känns lite omständligt.

Jag förstår att Genney inte kan lista ut vilken specifik ana eller ättling som jag har i åtanke vid ett specifikt tillfälle, men jag har för mig att jag har sett funktioner för det i andra program.

25
Tekniska problem och förslag / Diverse önskemål
« skrivet: 2017-01-25, 14:20:22 PM »
Hej, jag har en lite blandad kompott av önskemål.  :)

Ättlingar - listad vy
Nu finns funktionen "Expandera alla". Jag skulle gärna vilja kunna välja "Minimera alla" (vore bra när man har valt "Expandera alla" och kommer på att det inte var någon bra idé ...).

Noteringar för faktauppgifter
Jag skulle gärna se att noteringar för faktauppgifter skrivs på samma rad som faktauppgiften, både i utskrifter och i biografins visningsläge. Alternativt som standard eller möjlighet att välja själv.

Biografi i eget fönster
Vore fint om biografin i eget fönster fungerar som i fixerat läge. Det är främst två saker jag tänker på:
1. Lägga till fliken Visningsläge (jag vet att Shift-funktionen finns, men om jag vill "bläddra" lite bland flera personers biografier så känner jag mig lite låst av att hålla ner Shift hela tiden).
2. Kunna visa annan persons biografi genom att markera den personen i vyn (nu måste man stänga biografin, markera ny person och öppna biografin på nytt.

Notering för personnamn
Till och från skulle jag vilja kunna lägga till en kommentar till en persons namn. Alternativet är kanske att lägga till ett "Alternativt namn", men ibland tycker jag att det är lite "overkill".

Btw, såg i tråden på DIS Forum ang jämförelse Disgen-Genney att hantering av fadderrelationer kan vara på ingång. Stor tumme upp för det i så fall!


26
Tekniska problem och förslag / Utskrift av listan "Platser"
« skrivet: 2016-11-12, 20:45:51 PM »
Jag har ett önskemål och ett problem med utskrift av listan "Platser".

Önskemål: Jag vill skriva ut listan för t ex alla platser i en församling, men det är väldigt omständligt att välja platser till urvalet när platserna är sorterade i bokstavsordning. Jag skulle föredra om listan hade samma struktur som platsregistret. Det vore också suveränt om man kunde välja en plats, t ex församling, och markera att man vill inkludera underliggande platser i urvalet.

Problem: Jag vill ha med personer/händelser som är kopplade till de valda platserna, och jag vill dessutom ha med noteringar för händelserna. Jag har markerat "Noteringar för faktauppgifter" (under Inställningar för utskrift / fliken Uppgifter), men noteringarna kommer inte med vid utskriften. Gör jag något fel? Eller går det inte att få med noteringar?

27
Hur gör man för att ...? / Förkorta långa församlingsnamn?
« skrivet: 2016-11-11, 17:06:09 PM »
En del församlingsnamn i platsregistret är ju väldigt långa. Kan man ändra och göra dem kortare i fältet "Namn" eller får det några otrevliga konsekvenser? Det finns ju även ett fält för platser som heter "Förkortning", hur används det?

28
Tekniska problem och förslag / Sortering + ålder för händelser
« skrivet: 2016-10-19, 12:50:15 PM »
Jag har ett fall där en händelse vid 22 års ålder sorteras efter en händelse vid 23 års ålder, vilket ser lite konstigt ut (se bild).

[bifogad fil raderad av administratör]

29
Tekniska problem och förslag / Önskemål för personrutornas utseende
« skrivet: 2016-10-16, 23:22:11 PM »
Jag verkligen uppskattar möjligheterna att påverka personrutornas utseende i vyerna, men skulle också gärna vilja ha möjlighet att välja årtal (född och död) + plats.

Kom på en sak till: jag skulle gärna vilja kunna välja att visa/dölja titel också.

30
Hur gör man för att ...? / Hur hantera okänd fader?
« skrivet: 2016-10-16, 17:11:20 PM »
Hittills har jag lagt till en partner till modern, registrerat barnet och sedan tagit bort partnern för att undvika att ha okända personer i registret.

I familjevyn står det ju då "+ Ny make/far" och det framgår inte om fadern är okänd eller om jag har missat att registrera honom. Man ju också spara familjevyn som pdf (jättebra!), men då skulle jag vilja att det står "Okänd" i stället för "+ Ny make/far" i faderns ruta.

Så nu funderar jag på om det i alla fall vore värt att ha en fejkperson med namnet Okänd, även om det tar emot. Hur hanterar ni andra okänd fader, och vad är eventuella för- och nackdelar?

Sidor: 1 [2] 3