Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Eva Lotsander

Sidor: 1 2 3 [4] 5 6 ... 19
46
Allmänt om släktforskning / SV: Hur ange källa
« skrivet: 2019-04-13, 13:37:01 PM »
Tack för svar. Din organisatoriska förmåga lyser igenom i dina svar, vilket hjälpt mig att tänka till flera gånger.
Tack, det var roligt att höra.  :)

47
Allmänt om släktforskning / SV: Hur ange källa
« skrivet: 2019-04-13, 12:49:26 PM »
Undrar vilken slags sidhänvisning du menar när du skriver Källhänvisning: s. 167. Är det sidan i originalhandlingen eller AIDs sida? Det finns ju inte alltid sidor angivna i originaldokumenten, och ibland är det ju inte sida utan uppslag.
Vilken sidhänvisning som avses framgår av den Förvaringsplats som jag har angett för källan, t ex ArkivDigital eller Digitala Forskarsalen för digitala källor och t ex Riksarkivet för orginalhandlingar.

Om det i digitala källor saknas sidnr så använder jag bildnr istället.

48
Allmänt om släktforskning / SV: Hur ange källa
« skrivet: 2019-04-12, 23:41:16 PM »
Jag föredrar att registrera källor på följande sätt.
Källa: Burträsk (AC) C:2
Källhänvisning/Var i källan: s.167
Källhänvisning/Text i källan: AID: v139073.b170.s167

Fördelen med det tycker jag är att källhänvisningarna vid utskrifter inte blir så långa och de ser ganska prydliga ut. Plus att jag får AID som klickbar länk i biografin om jag väljer att Visa källor + Text i källan.

49
Det vore toppen om det går att åstadkomma personakter enligt mitt önskemål ovan med hjälp av en utskriftsmall :)

50
Hur gör man för att ...? / SV: Utskrift
« skrivet: 2019-04-06, 15:32:44 PM »
När du säger att du har ”lagt in i sidled”, menar du syskon till  anorna? Vad är det för typ av utskrift du är ute efter, en grafisk presentation (släktträd) eller en lista?

51
Tekniska problem och förslag / SV: Autogenererade grupper?
« skrivet: 2019-04-04, 21:42:47 PM »
Vid vissa aktiviteter (t ex bortkoppling av en partner) skapar Genney automatiskt grupper. Fördelen är att man efter bortkopplingen lätt kan hitta de berörda personerna om det behövs. De automatgenererade grupperna kan raderas utan problem.

52
Två zoomgrader lägre är absolut tillräckligt, i mitt tycke. När blir det ett nytt anrop? Om man flyttar kartan lite? Om man zoomar in/ut?

Om det här blir verklighet kommer jag förmodligen att använda Lantmäteriets karta i webbläsaren under själva forskningen, och använda kartan i Genney främst för att ange koordinater och titta på population/levnadsbanor.

53
Nu tändes en lite låga av hopp!  :)

54
När det gäller översiktskartor för Västerbotten så är utbudet tyvärr tämligen begränsat, t ex finns inte Häradsekonomiska kartan (som ju annars är en väldigt vacker kartserie).

Ett annat ”problem” med kartlager tycker jag är att kartan är statisk. Lantmäteriets karta visar ju mer detaljer om du zoomar in. Dessutom har jag många anor som hade oskicket att flytta över ”kartgränser”, vilket gör att jag får problem med kartmarginalerna.

Ps. Vill bara understryka att jag inte är missnöjd med kartlager-funktionen i Genney. Jag tycker att det är fantastiskt bra att den finns. Men det krävs för mycket pyssel för att jag ska vilja lägga tid på det, i alla fall nu.

55
Kanske dum fråga. På lantmäteriets kartor är ju alla byggnader på en specifik gård inritade. Om man skulle vilja ha koordinaterna för ett visst hus, går det att få fram- Nu står ju koordinaterna längst ner och innefattar ett större område än bara gården. Någpn som vet?

Koordinaterna i nederkant visar kartans centrum. För att visa koordinaterna för en byggnad kan du högerklicka på byggnaden.

56
En sak till: I och med att namn på små orter saknas så blir de svårt att orientera sig, plus att det blir ganska intetsägande, när man tittar på levnadsbanan för en person.

57
Jag håller med Roadrunner. Lantmäteriets karta innehåller så mycker mer information, t ex namn på småorter, höjdkurvor, odlad mark m.m, som gör att man får en mycket bättre känsla för området. Se bifogat exempel för Lantmäteriet och OpenStreetMap.

Dessutom kan man hos Lantmäteriet välja vyer med bl. a. fastighetgränser och historiska foton.

58
Många av mina anor bodde i småbyar i Västerbotten och då är tyvärr ingen av de stora karttjänsterna någon höjdare. Drömmen vore om det gick att använda Lantmäteriets karta i Genney. Jag är till och med beredd att betala extra för det.

59
Tekniska problem och förslag / Önskemål ang formatering av Personakt
« skrivet: 2019-03-29, 12:48:49 PM »
Jag har önskemål när det gäller formateringen av personakten vid utskrift och undrar om det är fler som tycker som jag. Tror att jag tidigare har uttryckt min uppskattning över biografins visningsläge, som jag tycker är föredömligt lättläst. Jag skulle därför gärna se att utskriften Personakt får samma utseende.

Det innebär i så fall att
* händelsetyp + etikett för den aktuella personen skrivs i fetstil (istället för kursivt).
* händelsetyp + etikett för övriga personer (makar, barn etc) skrivs i normal stil (istället för kursivt).
* ”Far”, ”Mor” och relation (t ex Äktenskap) skrivs i normal stil (istället för kursivt).

Bifogat finns två personakter, en med nuvarande formatering och en med önskad formatering.

Ps. Dessutom önskar jag att notering för Alternativt namn radbryts på samma sätt som för övriga händelser.

60
Jag brukar lägga till fadern som vanligt. Sedan väljer jag familjevyn i faderns biografi och under Familjer väljer jag fliken med moderns förnamn och ändrar ”Status” till ”Ogift”.

Vad är det för vigselhändelse du vill radera? Det skapas ju ingen sådan automatiskt när man lägger till en förälder.

Sidor: 1 2 3 [4] 5 6 ... 19