Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Eva Lotsander

Sidor: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19
61
Hur gör man för att ...? / SV: backstugusittare
« skrivet: 2019-03-15, 15:09:26 PM »
Jag använder Etikett och Notering för händelser i stor utsträckning. I fallet med backstugusittare registrerar jag antingen ”Bosatt som backstugusittare [tid och plats]” eller så skriver jag t ex ”Noterad som backstugusittare.” i Bosatt-händelsens notering.

62
Jag har samma önskemål som Nils när det gäller källstruktur.

63
Jag skulle välja typen ”Landområde/övrig plats” för Mallorca.

64
Här kan du läsa mer om källhantering i Genney, samt möjligheten att slå ihop identiska källhänvisningar: https://genny.se/content.php?rid=139

65
Jag kanske uttryckte mig otydligt, men tanken med att göra en notering i titel eller namntillägg är för att det alltid ska synas i vyerna att en person inte är källgranskad. Det har alltså ingenting med exporten att göra. Den noteringen tas sedan bort i samband med att jag källgranskar en person.

Om jag förstår dig rätt, så använder du Att göra-uppgifter som urval för vad som ska ingå i en export. Mitt behov är snarare tvärtom, jag vill alltså märka upp personer som inte ska ingå vid export. Jag använder Att göra-uppgifter för forskningsuppslag och vill inte gärna mixa det med annat. Dessutom tycker jag att grupper fungerar utmärkt just för att ”märka” personer. Men jag har inte testat om jag vid gedcom-export och webbpublicering kan exkludera personer i en specifik grupp och att resultatet blir som jag har tänkt mig.

66
Hur gör man för att ...? / SV: Säkerhetskopiering
« skrivet: 2019-02-24, 20:51:54 PM »
Jag har 8 GB RAM och har aldrig upplevt datorn som seg. Den har fungerat problemfritt i drygt två år, men sedan 1-2 månader tillbaka låter fläkten annorlunda. Med lite tur har jag ett serviceavtal, jag får kolla upp det i veckan.

67
Hans, tack för din input. Jag tror inte att jag kommer lägga in några källhänvisningar i de här fallen, utan nöjer mig förmodligen med att göra en forskningskommentar om var uppgiften kommer ifrån. Och i mitt fall handlar det inte om att exkludera enskilda händelser, utan alltid personer. Vid export vill jag inte ha med minsta stavelse som indikerar att jag har de här personerna i mitt register.

Att skapa en egen grupp för de här personerna är ju bra, inte minst för att lätt kunna hitta dem inför mitt framtida forskningsprojekt. Jag är ju vanligtvis en stor supporter av grupper + färgmarkering, men jag tycker inte att det räcker i det här fallet.

För att alltid kunna identifiera de här personerna i vyerna är jag lite inne på att skriva namnen med versaler eller möjligen lägga in specialtecken i namnet. En annan idé är att använda något av namntilläggen, t ex skriva ”ej källgranskad” som titel eller namntillägg.

68
Hur gör man för att ...? / SV: Säkerhetskopiering
« skrivet: 2019-02-24, 13:13:38 PM »
"Helt säker" är nog inte ett uttryck som jag skulle använda om mig själv när det gäller den här typen av problem.  ;)

Nu har jag i alla fall ägnat en stund åt att studera processerna i Aktivitetshanteraren. När jag inte har några program igång så ligger CPU-användningen på omkring 3-5 % (några enstaka Windowsprocesser).

När jag öppnade webbläsaren (Chrome) så gick CPU-användningen tillfälligt upp till omkring 40 %. Fläkten gick igång, men tystnaden efter en liten stund. Då gick jag in på Aftonbladets hemsida och då ökade CPU-användningen tillfälligt till drygt 70 %. Och fläkten gick igång, men tystnade sedan igen.

Det här stämmer rätt bra med min uppfattning att fläkten brukar gå igång när datorn måste ”jobba lite extra”, t ex starta program. Men att jag t ex skriver i Word verkar inte lika krävande. Till saken hör väl att jag normalt har ganska många program igång samtidig.

69
Hur gör man för att ...? / "Märkning" av ej källgranskade personer
« skrivet: 2019-02-24, 10:39:52 AM »
Hittills har jag bara lagt in uppgifter i Genney som jag själv har källgranskat, men nu har jag några fall där skulle jag vilja lägga in personer utifrån tillförlitliga andrahandsuppgifter. Dels för att få personerna sökbara, dels för att kunna ”knyta ihop” släktgrenar och identifiera sannolika anförluster. Självklart ska jag källgranska även de här uppgifterna så småningom, men det är ett senare projekt.

Mina behov:
1. Jag vill alltid enkelt kunna identifiera de här personerna i de olika vyerna. Det får inte råda någon tvekan om att de här personerna skiljer sig från mina källgranskade personer.

2. Jag vill alltid enkelt exkludera de här personerna vid gedcom-export och webbpublicering.

Är det någon som har idéer om hur jag kan göra?

70
Hur gör man för att ...? / SV: Säkerhetskopiering
« skrivet: 2019-02-24, 09:56:03 AM »
Jag tycker att fläkten låter lite annorlunda numera, typ mer ansträngd. Ska nog ge mig på att öppna datorn och se hur det ser ut. Kompressor vågar jag inte använda, men jag har en ”gummiblåsa” som jag har använt för att rengöra negativ vid skanning. Den kanske kan fungera.

Hur som helst, jag sparar nästan allt i molnet och är väldigt noga med säkerhetskopiering nu, så jag känner mig väl rustad om hårddisken ger upp. Stort tack för alla råd!

71
Hur gör man för att ...? / SV: Säkerhetskopiering
« skrivet: 2019-02-22, 16:01:10 PM »
”Dammsugare.”
Städning är ju inte heller riktigt min grej, men nu har jag dammsugit alla ”galler” och tangentbordet ordentligt. Räcker det så, eller borde jag göra något mer?

”Sedan beror det lite på vilken fläkt det är.”
Bra fråga, jag fick den på köpet. Skämt åsido, jag har en Lenovo Ideapad (kommer inte ihåg modell på rak arm).

”Låter det mer när du slår på datorn eller hela tiden?”
Den brukar låta lite när jag startar datorn, men tystnar inom 10-15 sek. När den inte behöver jobba, t ex när jag läser på skärmen en längre stund, då brukar den för det mesta vara tyst.

Om jag startar program, öppnar webbläsaren eller öppnar en ny volym i ArkivDigital så brukar den - ofta men inte alltid - börja ”susa”. I regel tystnar den efter 5-20 sek. Men, det händer även att den börjar ”susa” utan att jag gör något, men då kanske det händer något i bakgrunden.

72
Hur gör man för att ...? / SV: Säkerhetskopiering
« skrivet: 2019-02-22, 14:21:31 PM »
Tack, då kör jag nog systembackup när jag har lagt till nya platser. Det gick väldigt fort och smidigt när jag testade.

Hårdvaran har aldrig riktigt varit min grej. Hur rengör man fläkten från damm?

73
Jag föreslår att du provar det här:
1. Leta rätt på sonen med hjälp av Personsök på Huvudmenyn.
2. Öppna sonens Biografi och välj Familjefliken.
3. Under Lägg till föräldrar, välj Lägg till befintlig förälder.
4. Sök och markera en förälder och klicka på OK.
5. Upprepa för den andra föräldern.

74
Hur gör man för att ...? / Säkerhetskopiering
« skrivet: 2019-02-22, 12:38:19 PM »
Min fläkt i datorn börjar föra alltmer oväsen och jag misstänker att jag har ett datorhaveri på ingång. Jag har nu gjort en systembackup av Genney, plus att jag gör registerbackup (inkl gedcom) efter varje ”arbetspass”. Alla backuper är sparade i Dropbox. Räcker det som hängslen och livrem, eller är det något annat som jag behöver tänka på att spara undan?

Vad händer om man återställer från en registerbackup och den innehåller platser som inte finns i platsregistret?

75
Tekniska problem och förslag / SV: platser
« skrivet: 2019-02-21, 16:13:33 PM »
Är det samma problem om du går via Platsregister Hantera-menyn? Om du därifrån söker och markerar Torrlösa fs och sedan klickar på Ny, vad händer då?

Sidor: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19