Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Farfar

Sidor: 1 [2]
16
Tekniska problem och förslag / Färgblindhet - IGEN
« skrivet: 2019-02-01, 08:25:52 AM »
Den vanligaste formen av färgblindhet är någon form av röd-grönblindhet (protanopi och deuteranopi). Detta innebär att den färgblinde endast med svårighet, eller inte alls, kan se skillnaden mellan rött och grönt. Detta förekommer hos 7–8 % av alla män och 1 % av alla kvinnor och ärvs könsbundet recessivt.

I bilder och grafik där information färgkodas (så som exempelvis i kartor och diagram) kan det vara av stor vikt att välja färgkombinationer som inte kommer att förväxlas av personer med defekt färgseende. För att simulera hur en sådan bild eller grafik uppfattas av personer med defekt färgseende finns en rad programvaror att tillgå, så som Color Oracle[43] eller Adobe Photoshop[44]. Dock bör designen också utvärderas av en person med defekt färgseende eftersom simuleringarna kan vara missvisande i vissa avseenden[45].

Den japanska organisationen Color Universal Design Organization (CUDO), som arbetar för att färgkodad information ska förmedlas på ett så riktigt sätt som möjligt till så många personer som möjligt, har utvecklat riktlinjer som kan underlätta i designarbetet, bland annat[46]:

    Använd en färgskala (färgschema) som lätt kan särskiljas av personer med alla typer av färgseende, och ha i åtanke de aktuella belysningsförhållandena och miljön där färgskalan ska användas.
    Använd inte endast olika färger utan också olika former, placeringar, linjetyper och mönster för att förvissa dig om att informationen förmedlas till alla användare, även de som inte kan särskilja skillnader i färg.

Viénot et. al. presenterar en metod som gör det möjligt att simulera hur en färgbild uppfattas med ett dikromatiskt färgseende [47]. PROSAPIO har en artikel som beskriver hur metoden kan realiseras i Matlab [48].
Ovanstående text taget från Wikipedia.

Håller på att lära mig om platser, kartor, platstolk m.m i Genney.
I platstolken lär det finnas röda och gröna flaggor med olika betydelse. Jag ser absolut inte någon skillnad och har därmed svårt att använda den funktionen.
Det finns c:a 800.000 män i sverige med defekt färgseende. Nästan en miljon.
Det hade inte varit någon konst för programmakare och diagrammakare med flera att ta hänsyn till detta.
Jag tror bara att kunskap om problemet saknas.
Därav mitt tidigare inlägg om önskemål att kunna välja färg själv t.ex.
Hoppas att detta inte uppfattas som gnäll utan som ett seriöst inlägg i en viktig fråga.
Övriga frågor om platstolken återkommer  jag till i ett annat inlägg.

17
Tekniska problem och förslag / Efter strömavbrott - Genney startar ej
« skrivet: 2019-01-31, 07:32:11 AM »
Fick strömavbrott med Genney igång. Nu startar ej Genney. Vad göra? Kan jag göra en ominstallation av Genney?
Jag har ganska nyligen skapat en GedCom av aktuellt register. Då försvinner ju en hel del ickeGedCom. Men det får man väl ta i värsta fall.

18
Tekniska problem och förslag / Färgblindhet
« skrivet: 2019-01-24, 15:57:59 PM »
Jag tillhör en grupp av c:a 800.000 svenskar. Jag är färgblind eller rättare sagt jag har defekt färgseende. SMHI:s väderkartor med olika nyanser av orange och gult eller olika nyanser av blått är mer eller mindre meningslösa för mig. För många år sedan när utryckningsfordon hade rött blinkande ljus så såg jag inte skillnad på utryckningsfordon och arbetsmaskiner som hade orange ljus. Det var fantastiskt bra när utryckningsfordonen fick blåljus då var det inga problem längre. Med detta sagt så vill jag uttrycka ett önskemål om att kunna välja en annan färg på färgmarkeringen när det gäller att markera personer i lista med färgkod.

19
Tekniska problem och förslag / personlistor uppdateras inte
« skrivet: 2019-01-12, 08:36:43 AM »
Jag gör en sökning.
I fönstret personlistor väljer jag att addera dessa individer till en grupp.
Jag väljer i personlistor grupper med personer.
Den gruppen är då ej uppdaterad med de individer jag lagt till.
Jag väljer en annan grupp.
Jag väljer åter gruppen som jag nyss adderat individer till.
Voilá - nu är de med. Lite lurigt att den inte uppdateras med en gång.

20
Tekniska problem och förslag / Förslag - Färgmarkering personrutor
« skrivet: 2019-01-06, 15:36:33 PM »
När det kommer nya register t.ex. Sveriges befolkning 1950 så har jag flera hundra personer som skall uppdateras med uppgifter från det registret. När jag går upp o ner och fram o tillbaka i antavlan så har jag efter ett tag ingen aning om vem som uppdaterats och vem som är kvar att uppdatera.
Det hade varit bra om jag hade kunnat använda en eller flera färgmarkeringar kanske i form av en liten färgad prick i kanten på persontavlan. Då hade jag t.ex. kunnat sätta en blå markering på den/de personer jag uppdaterat och behöver ej kolla en massa i onödan.
Det blir ju då ett verktyg  som kan användas för att hantera registret och har inget med GedCom att göra.
Eller finns det någon liknande funktion som jag ej har hittat.
Jan

Sidor: 1 [2]