Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - ÅkeH

Sidor: 1 [2] 3
16
Allmänt om släktforskning / En resa i tiden på Eniro
« skrivet: 2016-04-16, 16:32:01 PM »
Om det är någon som har missat det så har Eniro lagt upp en ny kul tjänst där man kan jämföra dagens flygbilder med gamla flygbilder från 1955-1967 genom att dra en skiljelinje fram och tillbaks på skärmen.

Gå till www.eniro.se och klicka på "En resa i tiden".


Skulle det vara någon som inte kan se bilderna på Eniro, utan bara får upp ett blått fönster, så kolla så att inte antivirusprogrammet blockerar något som heter "Herokuapp". Det är molntjänsten som Eniro använder för kart-/flygbilderna, men mitt antivirusprogram (Avira) klassade det som en "Tracker" och blockerade tjänsten.

17
Tekniska problem och förslag / Felaktig sortering
« skrivet: 2016-03-01, 14:21:00 PM »
Vid användning av en tidsperiod ([datum] till [datum]) så sorteras händelsen i biografin efter slutdatumet. Borde rimligtvis sorteras in efter första datumet.

Om jag t.ex. anger att en person är bosatt på en ort under en viss tid så sorteras "Bosatt" in efter alla händelser som inträffar under tidsperioden som personen bor där.

18
Tekniska problem och förslag / För mycket död...
« skrivet: 2016-02-24, 16:24:48 PM »
När man har skapat en händelse för en person och klickar på "Spara" så ställs inmatningsfönstret alltid om för inmatning av "Död". När man t.ex. ska lägga in ett flertal orter efter varandra där personen har bott så är det lätt att glömma (och irriterande) att ställa om från "Död" till "Bosatt" efter varje inmatning. Antingen så blir det onödigt många dödfall för personen, eller så kommer man på det på vägen, men då rensas alla redan ifyllda fält när man klickar på "Bosatt" och man får börja om igen.

Det skulle kännas mera logiskt om inmatningsfältet stannade kvar i läget för den senaste händelsetypen, i alla fall när man bara trycker på "Spara" och inte stänger inmatningsfönstret.

19
Om man väljer inställningen "Öppna senaste släktregister vid programstart" så startas nte det register som senast varit öppet, utan det som senast sparats.

Vilket register som ska öppnas borde rimligen uppdateras varje gång man öppnar ett nytt/annat register, inte när man sparar sina ändringar.

EDIT:

Stämmer tydligen inte, funktionen verkar inte fungera längre överhuvudtaget.


Jag testade att spara och ha mig, men Genney öppnade samma register vid start varenda gång oavsett vilket jag hade använt eller sparat senast. Starten var låst på mitt testregister. Enda sättet jag hittade för att ändra var att återställa alla inställningar till standardvärden. Efter att valt register och tagit bort haken för att visa välkomstmenyn vid start så startade mitt släktregister som önskat, men sedan dess är det detta registret som öppnas varje gång jag startar Genney, oavsett vilket register jag använde eller sparade senast.

20
Tekniska problem och förslag / Dubbla filändelser
« skrivet: 2016-01-18, 11:39:05 AM »
När jag hämtar en bild ifrån ett mappsystem som jag har skapat för personerna i mitt släktträd så får jag för vissa bilder ett meddelande i Genney om att sökvägen är för lång och att filen har kopierats till Genneys mediamapp med namnet [filnamn].jpg.jpg. (alltså med dubbla extensions)

I de fall som sökvägen är kortare får jag välja om jag vill kopiera filen till mediamappen, och om jag svarar "ja" så görs detta utan dubbla extensions.

21
Allmänt om släktforskning / Kartor
« skrivet: 2016-01-14, 19:45:05 PM »
Jag hade trott att det skulle vara hur enkelt som helst att hitta historiska kartor på nätet där man kan se var en viss gård eller åtminstone var det numrerade området i byn/stan ligger där en person har bott. Men icke. Jag har testat både Lantmäteriet och SVAR, där enligt uppgifter miljoner av lantmäteriets kartor ska ha lagts över, men när jag söker på min hemort, eller några av de andra orter som förekommer i min släktutredning, så hittar jag antingen bara 1-2 kartor, nästan alltid från 1900-talet och storskaliga utan detaljer, eller hundratals småkartor som gjorts vid markskiften och bara visar en enda tomt. Vissa av de senare innehåller inte ens en kartbild, utan bara beskrivning av platsen.

Jag är säkert inte ensam om att ha problem med det här, så är det någon som har några bättre sajter för kartor, länkar till bra guider eller själv några bra tips på hur man går tillväga för att hitta kartor med platser och gårdar så posta dem gärna här.

22
Tekniska problem och förslag / Dubbla efternamn
« skrivet: 2015-12-27, 16:07:28 PM »
Om jag skapar en person som har dubbla efternamn och skriver in t.ex. "Maria /Johnson Persson/" så ändras det automatiskt till "Maria Johnson /Persson/". Finns det någon anledning till det?

Som jag förstår det så innebär det att Johnson inte går att söka på som efternamn eftersom det registreras som förnamn. Att sätta bindestreck mellan efternamnen löser förvisso problemet, men dels så vet jag inte vad som då händer med sökbarheten, och dels så är det ju inte alltid så att personen i fråga vill stava sitt namn med ett bindestreck.

Är det förbjudet med mellanslag i efternamn?

23
Hur gör man för att ...? / Merge/Export/Import mellan register?
« skrivet: 2015-12-27, 13:50:15 PM »
Går det att importera personer/träd från ett annat register?

Jag har en gren av släkten som är osäker och tänkte lägga upp ett separat register över dem i förhoppning om att kunna importera hela den grenen senare om jag lyckas hitta bekräftelse på att det är rätt personer. Kan dock inte hitta något som tyder på att det finns någon sådan funktion i Genney, så jag vill inte lägga ner en massa jobb på ett separat register om det inte går att infoga det sedan.

24
Hur gör man för att ...? / Flytta/synka med ny dator.
« skrivet: 2015-12-22, 12:12:12 PM »
Har du någon lista någonstans på filer och mappar som måste kopieras över när man har installerat Genney på en ny dator?

Räcker det med att man kopierar hela mappen "Genney" från "Mina Dokument" eller finns det fler filer någonstans som måste med?

25
Tekniska problem och förslag / Spara personer automatiskt?
« skrivet: 2015-11-08, 12:53:28 PM »
Vore det inte möjligt att lägga in en inställning någonstans för att automatiskt spara inmatade persondata när man lämnar personen och slippa frågan om man vill spara varenda gång man ska gå till en annan person?

Jag kan inte komma på ett enda tillfälle då jag skulle gå till en ny person och svara "Nej" på frågan om jag vill spara det arbete jag precis har gjort...

I synnerhet när man kopierar händelser från andra personer och sedan måste svara "Ja" varenda gång man har klistrat in dem innan man kan kopiera nästa händelse känns bara frustrerande och meningslöst.

26
Hur gör man för att ...? / Flytta familj?
« skrivet: 2015-11-07, 13:28:31 PM »
Det här är väl snarast en GEDCOM-fråga, men jag är lite nybörjare.

Kan man göra en bosättning/migration till en familjehändelse på något sätt eller måste flyttningarna alltid anges för varje enskild person?

(Har man en familj med 8 barn som inte kan bestämma sig för var de vill bo så skulle det spara mycket tid...)

27
Hur gör man för att ...? / Okänd fader
« skrivet: 2015-10-03, 11:20:20 AM »
Hur skapar jag ett barn med okänd fader när modern redan är gift?

Om jag skapar ett nytt barn till modern så står automatiskt hennes man som fader. Det enda jag kan göra är att ändra faderns status från "biologisk" till "okänd", men han står då ändå kvar som barnets far.

Måste jag först skapa en okänd man till kvinnan??

28
Tekniska problem och förslag / Enhetligt format för platser?
« skrivet: 2015-10-02, 10:44:48 AM »
Finns det något sätt att formatera om samtliga platser för att få dem i samma format?

De orter jag skrivit in i Genney har hittills automatiskt fått standardformatet typ "Norra Sandby, Kristianstads län". Jag har just hittat inställningarna för ortsangivelser, men när jag ändrar till "plats, församling, (län)" så visas det som "Norra Sandby, L" och gäller bara för framtida inmatningar. De gamla står kvar med hela länet utskrivet, och orter som importerats från Disgen via Gedcom står kvar i formatet "Norra Sandby (L)".

Vet inte hur enkelt det är, men det vore bra om det gick att få enhetliga platsangivelser utan att gå in och manuellt ändra på varje enskild händelse.

29
Tekniska problem och förslag / Yrke "null"
« skrivet: 2015-10-02, 10:21:03 AM »
För de personer jag har skapat i Genney utan att ange ett yrke står "null" i rutorna där yrket skulle stått. Gäller både i arbetsvyerna och granskningen för planscher. På de personer utan yrke som har importerats tidigare (via Gedcom från DisGen) däremot står ingenting alls.

30
Tekniska problem och förslag / Listvy för anor?
« skrivet: 2015-09-30, 15:06:54 PM »
Jag tycker att listvyn är överskådlig och bra att jobba med men skulle vilja ha den på "andra hållet" också, alltså för anor.

Några planer på det?

Sidor: 1 [2] 3