Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - ÅkeH

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 6
16
Tekniska problem och förslag / SV: Mina uppgifter på planscher
« skrivet: 2017-10-03, 22:13:07 PM »
Förslag?? Varför finns det med i inställningarna över huvud taget om det inte är meningen att det ska komma med på planschen?

17
Tekniska problem och förslag / Mina uppgifter på planscher
« skrivet: 2017-10-03, 17:26:25 PM »
Jag försöker få mina uppgifter (namn och mail) att synas på planscherna (Redigera mall -> Dokument -> Uppgifter om mig själv) men får det inte att lyckas oavsett om jag väljer "Efter rubriken" eller "Sist på sidan" i inställningarna eller vilket innehåll jag väljer. Fungerar inte på någon av planscherna men dock alldeles utmärkt på alla textrapporter.

Gör jag något fel?

18
Tekniska problem och förslag / SV: Vigslar i fel ordning
« skrivet: 2017-09-21, 14:37:28 PM »
Hittade ett fel till. När jag sätter Genney till att sortera automatiskt så kommer äktenskapen i rätt ordning i listor och utskrifter. Om personen däremot har ett gifte och ett samvetsäktenskap så blir sorteringen fel hos mig.

FFF hade först en fru och senare ett "samvetsäktenskap" men i personakten så hamnar det senare först och kallas "Förhållande 1" medan den första familjen med den äkta hustrun får namnet "Äktenskap 2".

19
Tekniska problem och förslag / SV: Vigslar i fel ordning
« skrivet: 2017-09-17, 15:32:41 PM »
Forsätter här. Jag vet inte om det här kommer att ändras men jag tycker det är märkligt med nuvarande system.

Om jag har valt automatisk sortering i inställningarna så gäller det för hela programmet och både för sortering av familjer och för barnen efter födelsedatum. Om jag inte vill ha det så sorteras familjerna ibland in i fel ordning för utskrifter (listor, planscher m.m.). Jag trodde först att de sorterades efter partnerns födelsedag, men kanske är det som det sägs här att de sorteras in i den ordningen som jag har matat in dem.

Problemet är att jag ju mycket väl kan vilja ha en egen sortering när jag arbetar med programmet (t.ex. ha den familj/person som jag själv är besläktad med överst) men att utskrifter och listor sorteras i den ordning som personen varit gift i.

Framför allt blir det ett uppenbart fel när man skriver ut listor. Då står t.ex. för en förfader till mig att han först varit gift med fru A och sedan med fru B, men när familjerna sedan listas så kallas familjen med fru B för "Äktenskap 1" och den för fru A för "Äktenskap 2". Framför allt i det här fallet borde det ju rimligtvis alltid vara det första giftet som kallas för Äktenskap 1.

Det vore kanske vettigt att erbjuda en separat inställning för utskrifterna som inte är låst till resten av programmet.

20
Allmänt om Genney / SV: Kommande nyheter i version 2
« skrivet: 2017-08-28, 16:50:45 PM »
Låter mycket spännande. Ser framför allt fram emot webbpublicering. :)

21
Tekniska problem och förslag / SV: Muspekaren låst på laddning
« skrivet: 2017-08-18, 22:38:39 PM »
Jag överdrev nog när jag sa var 4-5 gång, för det har inte hänt sedan jag postade inlägget.

När det hände mig så höll jag tillfälligt på att växla mellan två olika släktregister för att göra en plansch. Kan det ha med det att göra?

22
Tekniska problem och förslag / Muspekaren låst på laddning
« skrivet: 2017-08-12, 00:30:47 AM »
Ibland när jag startar Genney (var 4-5 gång) så låser sig pekaren i laddnings-läge, alltså den snurrande cirkeln. Om jag använder pilarna för föregående eller nästa sida så försvinner problemet, men bara i trädet. I biografin och i menyfälten kvarstår problemet. Programmet funkar dock som vanligt, jag kan fortsätta att jobba om jag inte störs av att pekaren är fel. Stänger jag av programmet och startar om så är allt som det ska igen.

Använder PC, Win 10 64 bit.

Vet just nu inte om jag kan återskapa det här medvetet, men jag återkommer om jag hittar någon sorts system eller samband.

23
Hur gör man för att ...? / SV: Stamtavla för par?
« skrivet: 2017-08-12, 00:15:08 AM »
Precis. Om det vore möjligt att använda den befintliga sökfunktionen för att göra ett urval tillsammans med möjligheten att ta bort personer ifrån sökresultatet så skulle man kunna göra planscher helt efter sitt eget behov. Att dessutom kunna redigera i förhandsgranskningen vore fantastiskt.

24
Hur gör man för att ...? / SV: Stamtavla för par?
« skrivet: 2017-08-07, 15:35:44 PM »
Ja, jag märkte det också nu när jag testade. Det känns tämligen omständigt att göra ett urval, exportera, importera och sedan göra en plansch.

Det är just för planscherna som det finns ett väldigt begränsat urval av sökfunktioner. För de andra tavlorna finns urval som att inkludera eller exkludera make/maka eller barns make/maka eller till och med att göra en sökning där resultaten av flera sökningar dessutom kan läggas samman till ett sökresultat, samma funktion som används vid export till GEDCOM.

Det hade varit mycket bättre att kunna använda den sökfunktionen (som ju alltså redan finns) för att göra ett urval av personer att ta med på planscherna.

25
Hur gör man för att ...? / SV: Stamtavla för par?
« skrivet: 2017-08-04, 14:25:02 PM »
Jag märkte just att det förmodligen är den bästa och säkraste lösningen. Ska man koppla bort familjen tillfälligt så räcker det ju inte att koppla bort maken/makan utan även alla barnen måste kopplas bort och måste sedan sökas och kopplas var för sig.

Det går naturligtvis även att ladda en säkerhetskopia och använda den att experimentera med.

26
Hur gör man för att ...? / SV: Stamtavla för par?
« skrivet: 2017-08-01, 17:39:07 PM »
Det är ju naturligtvis ett sätt, tack för tipset!

27
Allmänt om släktforskning / Organisering av media
« skrivet: 2017-08-01, 13:13:12 PM »
Hur gör ni för att hålla ordning på alla bilder för Genney och andra släktforskningsprogram?

Jag har byggt upp en mappstruktur som ser ut ungefär som släktträdet där jag har en mapp för varje person med både bilder och källkopior. Grundmappen innehåller mappar för alla anor upp till fyra generationer bakåt, döpta till t.ex. "FMF - [namn]". Femte generationen och bakåt ligger under den fjärde, dvs. FMMFM ligger som M under FMMF.

Anledningen till att jag frågar är att det här systemet förmodligen inte är någon hit om jag vill använda innehållet som media i Genney och andra program. Om jag förstår det rätt så stödjer GEDCOM bara sökvägar som är 30 tecken långa för media, och då skulle man i princip behöva ha all media i en enda mapp, möjligtvis med separata undermappar för foton och dokumentkopior.

Skulle vara intressant att veta hur andra har gjort och om det finns någon "standard" eller rekommendationer för det här.

28
Hur gör man för att ...? / Stamtavla för par?
« skrivet: 2017-08-01, 12:33:46 PM »
Finns det något sätt att göra en stamtavla för ett pars gemensamma familj? Går det att redigera sökresultatet på något sätt och ta bort personer eller grenar ifrån tavlan som man inte vill ha med?

Jag skulle vilja göra en stamtavla med ett gift par och deras gemensamma efterkommande. Problemet är att båda parterna har fler partners och barn med dessa och jag vill bara ha den gemensamma familjen med på tavlan. Som det ser ut hittills kan jag bara välja en person att utgå ifrån och då kommer automatiskt alla personens partners och barn med.


29
Tekniska problem och förslag / SV: Forskning utgående från plats
« skrivet: 2017-08-01, 12:07:43 PM »
Tänkte ställa frågan om bilder till platsregistret men ser att det redan tagits upp och, som jag förmodade, inte stöds av GEDCOM. Lite obegripligt egentligen, det är ju rent tekniskt inte konstigare än att man kan lägga in bilder för källor och personer.


30
Tekniska problem och förslag / SV: Dubbel inloggning på hemsidan?
« skrivet: 2017-07-02, 16:40:50 PM »
Firefox. Uppdaterad.

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 6