Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - ÅkeH

Sidor: 1 2 [3] 4 5 6
31
Tekniska problem och förslag / Dubbel inloggning på hemsidan?
« skrivet: 2017-07-02, 13:07:22 PM »
Har stött på ett märkligt fenomen på hemsidan. Det är precis som om det vore två separata versioner av Genney's hemsida där jag kan logga in och ut på båda.

Jag har ett bokmärke sparat till Genney's hemsida. https://www.genny.se/content.php?rid=95

När jag klickar på bokmärket så kommer jag till sidan där det står "Hämta Genney 1.2". Klickar jag där så kommer jag till inloggningssidan. När jag sedan skriver in mail och lösenord så uppdateras bara sidan som om jag hade skrivit fel lösenord, men det står ingenting om att lösenordet skulle vara fel. Det enda som händer är att min mailadress och lösenordet försvinner. Skriver jag sedan in dem igen så kommer jag fram till nedladdningssidan som väntat.

Ännu märkligare blir det när jag sedan klickar "logga ut". Jag blir utloggad som vanligt, men om jag sedan klickar på mitt bokmärke igen så kommer jag direkt till nedladdningssidan UTAN att behöva logga in igen, trots att jag nyss loggat ut. Klickar jag där "logga ut" ännu en gång och sedan åter på mitt bokmärke så kommer jag till den första sidan "Hämta Genney 1.2" och måste sedan logga in precis som det borde ha fungerat redan första gången.

Det är som om det vore två olika versioner av hemsidan där jag kan logga in på båda. Jag testade även att klicka på bokmärket när jag var utloggad, sedan på "Hämta Genney 1.2", logga in och hamna på den "andra" inloggningssidan som ovan, men sedan inte logga in en andra gång utan klicka på bokmärket igen istället. Då kommer jag direkt till nedladdningssidan utan att behöva logga in en andra gång. Jag är alltså trots allt redan inloggad när jag blir ombedd att logga in en andra gång.

Jag vet att det låter rörigt, förhoppningsvis går det att följa. Jag kan alltså upprepa det här på två olika datorer (båda Win 10 och Firefox, allt uppdaterat).
 :-\

32
Tekniska problem och förslag / SV: Felaktig sortering
« skrivet: 2016-10-13, 17:02:19 PM »
Jag förstod det, men varför försvinner då Genney ifrån skärmen när man aktiverar det?

Normalt sett så görs bara en skärmdump till klippbordet vid Ctrl-PrintScreen. Jag använder det regelbundet men har aldrig sett det här verktyget förr. Det verkar i och för sig bra, men för mig så försvinner Genney ifrån skärmen medan verktyget används.

33
Allmänt om släktforskning / SV: Grafisk GEDCOM-läsare?
« skrivet: 2016-10-13, 14:45:48 PM »
Tittade förresten på nedladdningssidan för Genney och konstaterade att kartfunktionen är spärrad för demoversionen. Det gör det ju mindre intressant att använda den som "läsare".

34
Tekniska problem och förslag / SV: Felaktig sortering
« skrivet: 2016-10-13, 12:08:18 PM »
Här är en screenshot.

Jag testade lite och kom på lite mer detaljer. Det här felet uppstår bara om jag skriver in "1902 -" och låter Genney korrigera till "från 1902". Om jag själv skriver in "från 1902" så sorteras händelsen in rätt.


Korrektur! När jag tittar närmare så ser jag ju att "1902 -" inte alls ändras till eller tolkas som "från 1902" som jag sade. Genney felmarkerar årtalet och sorterar alltså förmodligen in det som text istället för årtal.


Ny bug?: Märkte just att när jag har Genney öppet och trycker CTRL + PrintScreen så försvinner Genney och muspekaren ändras till ett kors. Med det korset måste jag sedan markera ett fält på skrivbordet eller ev. fönster som låg öppet bakom Genney. Fältet kopieras då som bild till klippbordet. När jag har gjort det kommer Genney-fönstret tillbaks.

[bifogad fil raderad av administratör]

35
Allmänt om släktforskning / SV: Grafisk GEDCOM-läsare?
« skrivet: 2016-10-12, 19:06:29 PM »
Ah, tack! TNG verkar mycket intressant.

36
Tekniska problem och förslag / SV: Felaktig sortering
« skrivet: 2016-10-12, 18:58:22 PM »
*bump*

Fortsätter här eftersom det verkar vara ungefär samma problem.

Händelsen "Bosatt" sorteras in väldigt konstigt om man inte väljer ett slutdatum. Min person levde de sista 30 åren på samma plats och jag tyckte att det var onödigt att ange hans dödsdatum som slutdatum för bosättningen. Jag skrev alltså in "1902 -" som sedan automatiskt ändrades till "från 1902". Problemet är att den automatiska sorteringen då lägger händelsen mitt ibland hans boställen under 1800-talet. När jag sedan ändrade och angav ett slutdatum så sorterades händelsen in rätt. Tar jag bort slutdatumet igen så upprepas felsorteringen.

Om det här har med sorteringen efter slutdatum snarare än startdatum att göra vet jag inte, men fel blir det i alla fall.

37
Allmänt om släktforskning / SV: Grafisk GEDCOM-läsare?
« skrivet: 2016-10-09, 11:36:50 AM »
Det är naturligtvis ett bra alternativ, tänkte jag inte på. Men jag trodde att demoversionen var tidsbegränsad...?

Just det grafiska gränssnittet i Genney är en av de saker som fick mig att fastna.

Egentligen skulle jag vilja hitta möjligheten att skapa en körbar grafisk (java?) version av trädet som jag kan skicka till familjen utan att de behöver installera ett särsklit program för det, men det tror jag inte finns.

Det skulle ju kunna funka att skapa en hemsida också som familjen kan klicka runt på, men jag har inte hittat något program hittills som använder sig av ett grafiskt användargränssnitt med träd. Bara ren textbaserad HTML.

38
Allmänt om släktforskning / Grafisk GEDCOM-läsare?
« skrivet: 2016-10-08, 14:39:45 PM »
Jag skulle vilja ha ett bra sätt att kunna dela med mig av min forskning till familjen där de kan bläddra fritt på datorn.

Det finns ju möjligheten att konvertera till bildfiler eller HTML på olika sätt, men finns det några bra program som kan presentera en GEDCOM-fil på samma sätt som i Genney? Där man alltså kan klicka sig fram i ett träd med anor/ättlingar och deras respektive information, men som inte innehåller några funktioner för att ändra eller lägga till information?

Vore det inte relativt enkelt att göra en avskalad läsversion av Genney som man kan använda, eller känner någon till något bra alternativ?

39
Tekniska problem och förslag / SV: Gamla versionen kvar?
« skrivet: 2016-10-03, 12:18:52 PM »
Jo, jag har bytt genvägarna, det är bara att ta bort den gamla och dra den nya till verktygsfältet och släppa den där. (Win 10). Jag undrar mest över det faktum att den gamla versionen ligger kvar fullt körbar.

40
Tekniska problem och förslag / Gamla versionen kvar?
« skrivet: 2016-10-02, 22:09:53 PM »
Har installerat Genney 1.2 enligt anvisningarna, men min gamla genväg i verktygsfältet öppnar fortfarande Genney 1.1. Ska inte den gamla versionen ersättas helt av den nya??

(Om jag använder genvägen som skapas på skrivbordet vid installationen så startas den nya versionen av Genney)

41
Tekniska problem och förslag / SV: För mycket död...
« skrivet: 2016-09-15, 15:11:50 PM »
Att fönstret reagerar på inmatning visste jag inte, ett bra tips.

Vet ju inte om det bara är jag som tycker att det känns tveksamt att programmet envisas med att vilja ha ett dödsdatum för levande släktingar men det känns även omständigt rent praktiskt. Det är ändå så att de flesta av oss bara dör en enda gång i livet medan de flesta personer har en hel hög platser där de har bott.

När man lägger in en ny person så har man oftast ganska många platser som personen har bott på som ska matas in. Då känns det tämligen omständigt att fönstret alltid ställs om till "Död" varenda gång jag tryckt på Spara för att kunna mata in nästa plats. Det händer allt som oftast att jag redan har skrivit in både datum och plats innan jag inser att fönstret ställts om Död och då måste jag börja om från början igen eftersom att alla inmatade uppgifter raderas när jag ställer om fönstret till Bosatt. Om man har ett dödsdatum så kan man ju mata in det och då slipper man tjatet eftersom fönstret därefter alltid automatiskt går till Bosatt. Har man däremot inget dödsdatum, antingen för att personen fortfarande lever eller för att man följer deras liv framåt i kyrkoböckerna, så blir det i längden tjatigt att ställa om det för varje inmatning trots att man inte stänger fönstret emellan utan bara trycker på Spara.

Jag tänkte först att det vore bättre att fönstret stod kvar på det man just matat in, men jag inser att det ju är ganska meningslöst för alla de typer som man oftast bara gör en gång i livet (födsel, död, dop osv.). Bosatt är den typen som jag personligen använder klart flest gånger för varje person och den enklaste lösningen borde vara att göra den till default så fort man har matat in ett födelsedatum.

42
Vad gäller emigration och immigration så kom jag även på häromdagen att det är skillnad på till och från.

Vid emigration anger man var man flyttar ifrån och vid immigration vart man flyttar hän. Det samma skulle då även gälla för in- och utflyttning.

För min släkting som tillbringade något år i USA skulle man alltså rent tekniskt sett kunna göra separata händelser för:

Emigration från Sverige
Immigration till USA
Bosatt i USA
Emigration från USA
Immigration till Sverige.

Blir till en halv roman. Så kort sagt - ja, det är bättre att lägga till flera källor under en händelse.

43
Tekniska problem och förslag / SV: För mycket död...
« skrivet: 2016-09-14, 13:48:55 PM »
*bump*

Håller just nu på att lägga in ett antal levande personer och jag måste erkänna att man får en ganska morbid känsla när programmet alltid "ber" en att mata in ett dödsdatum varenda gång man öppnar fönstret för att skapa en ny händelse.

När man väl har matat in ett dödsdatum för en person så öppnas automatiskt fönstret för inmatning av "Bosatt" istället. Vore det inte bättre att göra det till default? Eller ännu hellre senast inmatade typ av händelse.

44
Hur gör man för att ...? / Max längd för sökväg under mediamappen?
« skrivet: 2016-07-29, 11:36:52 AM »
Finns det någon begränsning för längden på sökvägen (antal steg eller tecken) för filer som ligger i undermappar till mediamappen?

För filer som inte ligger under mediamappen finns en begränsing som gör att man får meddelandet att sökvägen är för lång och att filen kommer att kopieras till mediamappen. Men även mediamappen kan ju ha ett stort system med undermappar.

Jag står i begrepp att försöka skapa någon form av struktur på personerna och deras media- och dokumentfiler. Vore bra att känna till ev. begränsningar innan jag lyckas måla in mig i ett hörn...

45
Hur gör man för att ...? / SV: Ändrade eller dubbla namn?
« skrivet: 2016-07-25, 20:17:32 PM »
Jag hittade det också, och det funkar bra. Men är det en standardfunkrion (GEDCOM) eller funkar det bara i Genney? Jag jämförde med Ancestry, men där hittar jag bara AKA och Alias, som förmodligen bara ska vara ett smeknamn eller liknande.

Sidor: 1 2 [3] 4 5 6