Författare Ämne: Alternativa platsnamn  (läst 357 gånger)

Hr F

 • Jr. Member
 • **
 • Antal inlägg: 68
  • Visa profil
Alternativa platsnamn
« skrivet: 2020-03-08, 17:35:59 PM »
Då min forskning har fört mig ner i Österrike-Ungern uppstår ett problem eftersom orter genom åren kan ha legat i olika länder och därigenom haft namn på olika språk. För personer finns möjligheten att ange alternativa namn och jag saknar detta för platser.

Kartskaten

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 3
  • Visa profil
SV: Alternativa platsnamn
« Svar #1 skrivet: 2020-03-10, 00:46:13 AM »
Släktforskningsprogram har av tradition fokuserat på personer som huvudbegrepp, vilket i och för sig inte är så konstigt. I den andan har släktträdet varit det primära. När användarna successivt börjat glida över ifrån en ren genetisk släktforskning till en mer generell historisk forskning, d v s vill ha mer än bara släktträd, så börjar "lappa och laga" bli vardag i applikationerna. På personnivå har vi t ex dokument, foton och videos som "hängs på" respektive person utan att man reflekterar över att de också representerar självständiga storheter på samma nivå som just person. Sak samma med platsnamn som dessutom borde uppgraderas till rumstiden (förlåt Einstein) och i vissa program kan man även se storheter som händelsetider, som inte heller borde underställas personer rent status- eller rutinmässigt.

Någonstans i det här har det blivit låsningar och begränsningar p g a släktträdsarvet (DNA-tester gör inte saken lättare) och då landar man lätt i det du beskriver ifrån Österrike-Ungern. Men vi har orter och platser här uppe i Norden också som bytt "föräldrar" och bytt egennamn - så det är inte unikt på så sätt. Så om du får ett fält att editera i nästa version av Genney på din ana så hoppas jag att det även slår igenom generellt för alla andra användare av orten-platsen. För varför ska alla behöva uppfinna hjulet på nytt? Så för att detta i så fall ska bli användbart för oss självutnämnda historieforskare (eller personforskare som jag såg att Leif Mörkfors kallade sig i en TV-serie) måste förstås bl a tidsfunktionen komma in här på samma sätt som alltid varit självklart för oss alla att personer ska förses med födelsedatum och dödsdatum. Jag förväntar mig inte att Sveriges bästa applikation som heter Genney fixar det här över en natt, men med ett flexibelt *forskningsprogram-applikation ska du kunna välja om du vill använda det för just släktforskning, hembygdsforskning, näringslivsforskning (t ex bysmeder) och vad nu programmet har tagit höjd för. Jag tror att detta också blir en överlevnadsfaktor för vår verksamhet när stommen av 40-talister börjar tröttna och internetgenerationen ställer andra krav på service och funktioner.

minsann

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 21
  • Visa profil
SV: Alternativa platsnamn
« Svar #2 skrivet: 2020-03-18, 17:43:47 PM »
Ja jag hoppas också på en lösning.
Jag har hälften av min släktforskning i Tyskland och det är problematiskt när det har hetat så olika och när dessutom vissa platser numera ligger i andra länder.